ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αναγκαστικό άνοιγμα της οικονομίας και οι απλές επιλογές

05:14 - 19 Ιαν 2021
Το άνοιγμα της αγοράς στην παρούσα συγκυρία είναι ίσως το πρώτο ποντάρισμα στο μεγαλύτερο στοίχημα μέχρι στιγμής και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος περιπέτειας με την πανδημία.

 

Η κίνηση αυτή, γίνεται αντιληπτό και σχεδόν ομολογείται από τις πλέον επίσημες πηγές, είναι αναγκαστική. Βασίζεται βέβαια σε επιδημιολογικά στοιχεία που την επιτρέπουν και τα οποία δείχνουν κάτι ενθαρρυντικό: Στην περίοδο των εορτών, ό,τι και αν συνέβη, φαίνεται πως υπήρξε μία συγκράτηση, οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν κατά μείζονα λόγο με υπευθυνότητα και διαψεύστηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις των απαισιόδοξων, που ανέμεναν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. 

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται φανερό ότι σε μία χώρα όπως η δική μας και καθώς η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη, ειδικά αν συγκρίνει κανείς με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται διαφορετικά το δίλημμα «οικονομία ή υγεία». Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα ως προς το τι είναι σημαντικότερο. Ωστόσο, είναι αντιληπτό ότι έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων, η οικονομία ή σε κάθε περίπτωση μεγάλα κομμάτια της, απειλούνται με καταστροφή ανεπανόρθωτη ή ακόμη και θάνατο. 

 

Συνεπώς, το άνοιγμα είναι επιβεβλημένο. 

 

Από το σημείο αυτό κι έπειτα και όσο η παράμετρος «εμβόλιο» δεν επιδρά ακόμη καθοριστικά στο επιδημιολογικό σκέλος, πραγματικά κρίνονται όλοι. 

 

Πώς θα δουλέψει η αγορά, πώς θα τηρηθούν δίχως παρεκκλίσεις τα μέτρα, πώς θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί και πώς θα γίνει εφικτό να μην ξανακλείσει η οικονομία, είναι τα μεγάλα ζητούμενα. 

 

Μπορεί να τα θεωρήσει κανείς όλα αυτά προεξοφλημένα. Απολύτως όχι. Όμως η τήρηση κανόνων και μέτρων, φάνηκε πόσο καθοριστική σημασία έχει. 

 

Τα πράγματα γίνονται δε ακόμη πιο απλά, όσο όλοι οι νοήμονες άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα βασικά. 

 

Στο σκέλος που αφορά το κράτος και τους μηχανισμούς του, η ευθύνη αφορά τα προτεινόμενα μέτρα, τον έλεγχο της τήρησης τους και την αύξηση των τεστ, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή αντιπροσωπευτική εικόνα της πανδημίας. 

 

Σε ό,τι αφορά την αγορά και τους πολίτες, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Μάσκα παντού και αποφυγή συναθροίσεων και συνωστισμών. Μπορεί και να είναι πράγματι τόσο απλά τα πράγματα, αρκεί να το εμπεδώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. 

 

Συνεπώς, το άνοιγμα της οικονομίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως το τέλος της περιπέτειας. Αντιθέτως, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι το σημαντικότερο τεστ για την ωριμότητα και την υπευθυνότητα όλων. 

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές δίχως θύματα, είτε στο πεδίο της πανδημίας, είτε της οικονομίας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.