ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν ξεμπερδεύουμε τόσο εύκολα με τον covid, εκτός αν...

Δεν ξεμπερδεύουμε τόσο εύκολα με τον covid, εκτός αν...

04:14 - 25 Μαρ 2021
Μέσα στην ανάπαυλα εθνικής ανάτασης των ημερών, λόγω της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει την ζοφερή κατάσταση της έξαρσης της πανδημίας.

Στην Ελλάδα η πίεση στα νοσοκομεία είναι ανησυχητική, στην Ευρώπη η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ ή είναι ακόμη χειρότερη και όσο συμβαίνουν αυτά, εκδηλώνεται μία απογοητευτική παγκόσμια διαμάχη για τις προμήθειες εμβολίων. 

 

Έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, ότι ο πόλεμος αυτός και ο εμβολιαστικός εθνικισμός, εκθέτει με θλιβερό τρόπο τον λεγόμενο προηγμένο κόσμο. Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη ανταγωνίζονται για τις ποσότητες και τις διανομές εμβολίων, ενώ την ίδια στιγμή, οι αναπτυσσόμενες και ο τρίτος κόσμος παραμένουν στο έλεος του Θεού ή της μοίρας τους. 

 

Πέραν της ανευθυνότητας των ηγετών και των εταιρειών, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο και συνιστά μείζονα κίνδυνο για μία μεγάλη ήττα στο πόλεμο με τον covid. 

 

Όπως διαπιστώνεται παγκοσμίως, αυτήν την περίοδο οι μεταλλάξεις του κορονοϊού καλπάζουν. Λέγεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια τις καλύπτουν, όμως βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, δεν υπάρχει. 

 

Είναι βάσιμη η εκτίμηση πολλών επιστημόνων, ιατρών, επιδημιολόγων και στατιστικολόγων, ότι ακόμη και αν εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα όλοι οι πολίτες των προηγμένων κρατών, όσο ο ιός θα θερίζει στον τρίτο κόσμο, θα εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις. Θεωρητικά με εξασθενημένα στελέχη, αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο και πάντως η κατάσταση που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι διαχειρίσιμη. 

 

Οι ανεπτυγμένοι θα εμβολιάζονται, οι υπανάπτυκτοι όχι και αυτό αυξάνει σε επικίνδυνο βαθμό τη πιθανότητα να συμβεί το εξής: η συνεχιζόμενη διασπορά του ιού στον τρίτο κόσμο να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια και δεν θα υπάρχει χρόνος ανάπτυξης νέων, ώστε να καλυφθούν τα δισεκατομμύρια των φτωχών του πλανήτη. 

 

Ένα τέτοιο σενάριο οδηγεί μαθηματικά σε έναν φαύλο κύκλο και το τέλος της πανδημίας θα παραμένει μία ελπίδα, με ολοένα και μικρότερες πιθανότητες επαλήθευσης. 

 

Ποια είναι η λύση; Δεν υπάρχει άλλη από την άμεση απελευθέρωση της πατέντας από όλες τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια, ώστε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη. 

Ειδάλλως, οι ηγέτες του λεγόμενου προηγμένου κόσμου και των φαρμακευτικών πολυεθνικών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο φιάσκο της Ιστορίας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.