ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι «πλασιέ» των εμβολίων

Οι «πλασιέ» των εμβολίων

11:28 - 10 Μαϊ 2021
Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη με τα εμβόλια κατά της covid αρχίζει και γίνεται ενοχλητικό - ίσως και κάτι χειρότερο.

 

Έπειτα από την αρχική κακή διαχείριση και τον πρόχειρο προγραμματισμό, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να εκδηλώνεται απροκάλυπτα η εμπορική διαμάχη, με τον καθένα να υπερασπίζεται και να προωθεί την «πραμάτεια» του. 

 

Έτσι, στον απόηχο του Brexit - είναι προφανές αυτό - ανακοινώνεται ότι η Ένωση δεν θα παραγγείλει άλλες παρτίδες του (βρετανικής παρασκευής) εμβολίου της AstraZeneca και ότι από το φθινόπωρο και έπειτα θα γίνονται εμβολιασμοί μόνο με σκευάσματα τεχνολογίας mRNA, τα οποία προφανώς πωλούνται από (πολύ) συγκεκριμένες εταιρείες. 

 

Ο τρόπος δε με τον οποίο όλα αυτά δηλώνονται από ευρωπαίους αξιωματούχους καθιστά φανερό με ενοχλητικό τρόπο ότι πρόκειται για έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος όμως μπορεί να έχει πολλαπλές άλλες παράπλευρες απώλειες. 

 

Το τελευταίο επεισόδιο έχει και μία ακόμη πιο άσχημη διάσταση. 

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε και αυτός με τη δική του… γνωμάτευση, λέγοντας τα εξής: 

 

«Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση», ενώ προσέθεσε: «Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ως ερευνητής βιολογίας και σχεδόν έβγαλε σκάρτο το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πού κι ως πού; Πώς θα επιδράσει άραγε αυτό στα εκατομμύρια πολιτών που το έχουν κάνει ή πόσο θα αποτρέψει άλλους, διστακτικούς για οποιονδήποτε λόγο, να το κάνουν; 

 

Και πόσο μπορεί όλα αυτά να σχετίζονται με το ότι η γαλλική Sanofi έχει διαθέσει τις γραμμές παραγωγής της για την παρασκευή εμβολίων της Pfizer  και της J&J;

 

Ρητορικά ερωτήματα, θα πει κάποιος. Όπως και να ΄χει, θα μπορούσαν τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι να τηρούν κάποια προσχήματα και να μην εμφανίζονται ως πλασιέ των εμβολίων. Για λόγους στοιχειώδους σεβασμού προς τους πολίτες της Ένωσης. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.