ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αναγκαίο ξεκαθάρισμα μέσω των εμβολίων

03:50 - 29 Ιουν 2021
Καθώς η περίοδος της πανδημίας παρατείνεται και η αβεβαιότητα φαίνεται ότι θα επανέλθει λόγω της ινδικής μετάλλαξης και της διασποράς της τους επόμενους μήνες, διαπιστώνει κανείς αυτό που είχε επισημανθεί εξ αρχής.

 

Επιστροφή στη ζωή και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, με τον τρόπο που γνωρίζαμε, δεν πρόκειται να υπάρξει. Η επόμενη ημέρα, όποτε κι αν αυτή ξημερώσει, θα είναι εντελώς διαφορετική και ίσως όταν έλθει, να έχουμε ξεχάσει την προηγούμενη ζωή μας. 

 

Μέχρι τότε ωστόσο, κάποιες άλλες διαπιστώσεις είναι αναπόφευκτες και χρήσιμες. 

 

Παρά τα τραύματα κάθε είδους που αφήνει η πανδημία, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει κάποιες θετικές αλλαγές που επέφερε ή μάλλον, επέβαλε. 

 

Ενδεικτικά: 

 

Ίσως πρώτη μεταξύ αυτών, το ξεκαθάρισμα του ρόλου του κράτους. Ενισχύθηκε και έγινε σαφές σε όλους ότι χωρίς αυτό, οι παγκόσμιες δομές θα είχαν καταρρεύσει. 

 

Συνακόλουθη αλλαγή, η ριζική μεταστροφή, ενδεχομένως και δίχως επιστροφή, του οικονομικού μοντέλου. Εμμονές του παρελθόντος, κυρίως στην Ευρώπη, εγκαταλείφθηκαν εν μια νυκτί και αναζητείται πλέον η θεσμοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής. 

 

Ειδικά για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση τη βρήκε πάνω στην έξοδο από την περίοδο των μνημονίων, οι θετικές εξελίξεις αντικατοπτρίζονται μεταξύ άλλων και στο μηδαμινό κόστος δανεισμού. Οφείλεται βέβαια αυτό σε μία σειρά παραμέτρους, ξεκινώντας από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης στις εκλογές του 2019 και φτάνοντας στα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ, της ΕΕ κλπ.

 

Η επικράτηση της τηλεργασίας είναι μία άλλη θεμελιώδης αλλαγή. Ο παραγωγικός χρόνος ορίζεται πλέον διαφορετικά, η αξιοποίηση δεξιοτήτων σε πολλά επαγγέλματα τροποποιείται, έστω και αν χρειάζεται ακόμη μία κάποια περίοδος προσαρμογής στο νέο μοντέλο. 

 

Υπάρχει όμως και ένα άλλου είδους ξεκαθάρισμα που απομένει να γίνει, όσο η πανδημία είναι παρούσα. Πρόκειται για τον έμμεσο διαχωρισμό μεταξύ των σιωπηλών πλειοψηφιών και των αλλοπρόσαλλων λίγων, που δρουν τις τελευταίες δεκαετίες διαβρωτικά και υπονομευτικά. 

 

Ο τρόπος για αυτό το οφειλόμενο ξεκαθάρισμα, προσφέρεται μέσω των εμβολιασμών. Οι συνωμοσιολόγοι - κατά κανόνα σύνολο όμορο με τους αντιεμβολιαστές - ήλθε η ώρα να απομονωθούν. Οι κυβερνήσεις ας βρουν τους τρόπους.

 

Εκεί που με την επίφαση της δημοκρατίας τους αναγνωριζόταν κάθε δικαίωμα στην παραδοξολογία και την ανοησία, τώρα ήλθε η ώρα να τεθούν προ των ευθυνών τους. Από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν μπορεί και να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους, τους οποίους εν τελεί απειλεί με τις επιλογές του. 

 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τουλάχιστον αυτές, έχουν την μεγάλη ευκαιρία να καθορίσουν ένα νέο κοινό πλαίσιο, ώστε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα. 

 

Η περιθωριοποίηση των οπαδών της ανοησίας, δεν θα έχει μόνο θετικό υγειονομικό αντίκτυπο, αλλά και πολιτικό. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 29 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.