ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υπόθεση Βατοπαιδίουδεν έκλεισε, αλλά το τεράστιο πρόβλημα είναι η κρίση

23:03 - 27 Οκτ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν «κλείσαμε» με τη Μονή Βατοπεδίου, καθώς παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το τι πραγματικά επεδίωκαν τα «βατοπαίδια» της κυβέρνησης. Ισως να μη μάθουμε ποτέ ποιο ήταν το πραγματικό σχέδιο, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να μην ήταν μοναδικός στόχος ο πλουτισμός κάποιων, ούτε η ικανοποίηση της απληστίας να ήταν το μοναδικό κίνητρο. Προς το παρόν όμως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι είναιη μεγάλη οικονομική κρίση.

Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε η χώρα μας μπορεί μόνη της να βρει τη λύση, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να ληφθούν από την κυβέρνηση για να μετριασθούν κάπως οι επιπτώσεις, αν και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, σχεδόν εφιαλτικά.

Τώρα είναι φανερό ότι τα θύματα της κρίσης δεν θα είναι αποκλειστικά και μόνο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Είναι δεδομένο ότι οι φτωχότεροι συνάνθρωποί μας θα πληρώσουν και πάλι τη νύφη, αλλά ρεαλιστικά, η κατάστασή τους πιθανότατα δεν θα χειροτερέψει ουσιαστικά πολύ περισσότερο. Η κρίση απειλεί πολύ περισσότερο τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη. Δεν αποκλείεται καθόλουοι άνθρωποι που ανήκουν στις τάξεις αυτές να βρεθούν στα τάρταρα από τη μία μέρα στην άλλη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στρώματα αυτά αποτελούν την σπονδυλική στήλη των δυτικών κοινωνιών, ακόμη και της Ελλάδας με τις ιδιομορφίες της.

Τα μαντάτα είναι ήδη πολύ άσχημα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η ρευστότητα έχει περιοριστεί, κολοσσοί κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή τους, η κατανάλωση μειώνεται , η ανεργία ανεβαίνει αλματωδώς, τα χρηματιστήρια γκρεμίζονται και οι κυβερνήσεις πασχίζουν μέσα στην αμηχανία τουςνα πάρουν μέτρα για να αποφύγουν κατά το δυνατόν την πολύ βαθειά ύφεση. Να ερώτημα είναι που θα βρουν όλα αυτά τα κονδύλια που απαιτούνται για να στηρίξουν τις αγορές και τις οικονομίες τους, ενώ βλέπουμε ότι αρκετές χώρες πια προσφεύγουνστο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για δανεισμό. Με λίγα λόγια, ο Θεός βοηθός…

Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα έχουν εμφανισθεί καιστην Ελλάδα και όχι αποκλειστικά στο Χρηματιστήριο. Στην οικοδομή υπάρχει σημαντικότατη επιβράδυνση, η κατανάλωση περιορίζεται, τα δάνεια λιγοστεύουν, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, παρά την μείωσή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν από την έλλειψη τζίρου και ρευστότητας-ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις-, η έκρηξη της ανεργίας βρίσκεται προ των πυλών, οι δανειολήπτες βρίσκονται σε απόγνωση, ο φόβος και η αβεβαιότητα αρχίζουν να σκεπάζουν τα πάντα. Διακρίνεται μάλιστα και αύξηση της εγκληματικότητας, φαινόμενο που ακολουθεί πάντα την αύξηση της ανεργίας και τηνύφεση.

Σ΄ αυτό το σημείο βρισκόμαστε λοιπόν και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δείξει ότι προσπαθεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να βοηθήσει όμως θα πρέπει να βρει λεφτά για να ενισχύσει αποφασιστικά τις δημόσιες επενδύσεις, για να στηρίξει τις τράπεζες για να αποκαταστήσει την ρευστότητα, για να αλαφρύνει τους μικρομεσαίους και να μην εξαθλιωθούν οι φτωχοί. Που θα τα βρει τα λεφτά;

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.