ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος πλανητάρχης μας, ο Μπάρακ Ομπάμα

09:18 - 05 Νοε 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Χρειάστηκε να περάσουν 140 χρόνια από το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, που έγινε για την κατάργηση της δουλείας, για να αναρριχηθεί ένας μαύρος στην προεδρεία των ΗΠΑ. Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο 44ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., αλλά για να καταφέρει χρειάστηκε την βοήθεια της οικονομίας. Αν δεν μεσολαβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα κατάφερνε, κρίνοντας από τα αποτελέσματα της λαϊκής ψήφου. Σύμφωνα με τις έρευνες οι αμερικανοί πήγαν να ψηφίσουν θεωρώντας την κατάσταση της οικονομίας ως το κύριο ζήτημα (62%), ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν το βασικό πρόβλημα για το 10%, η τρομοκρατία για το 9% και η υγεία για το 9% επίσης.

 

Η διαφορά ψήφων μεταξύ Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Μακέϊν δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη -αλλά το απερίγραπτο εκλογικό σύστημα έχει σαν βάση τους εκλέκτορες -, όσο προδίκαζαν τα αποτελέσματα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Παρά το γεγονός ότιΤζον Μακέιν πήρε τη σκυτάλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον χειρότερο Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας του, γεγονός που αποδεικνύει ότι πολιτικά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ, στις μεσοδυτικές πολιτείες, στο νότο, οι θρησκευόμενοι βαπτιστές - ευαγγελιστές,  βρίσκεται ακόμη στην εποχή των σπηλαίων. Ετσι κέρδισε και αρκετές πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, σε ποια άλλη χώρα λευκών θα μπορούσε να εκλεγεί ηγέτης από φυλετική η εθνική μειοψηφία;

Είναι φανερό ότι πολλά και διαφορετικά στρώματα των αμερικανών πολιτών ψήφισαν τον Μπάρακ Ομπάμα,αγριεμένοι από τα οκτώ χρόνια της Μπουσοκρατίας, όχι μόνο λόγω της κατάστασης της οικονομίας, αλλά και γιατί κατάλαβαν ότι η χώρα τους χάνει την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Ηθελαν την «αλλαγή» που ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος και δεν ήθελαν οτιδήποτε θύμιζε Μπους και Ρεπουμπλικανούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 52% των πολιτών με εισόδημα πάνω από100.000 δολάρια τον χρόνο, που κατά τεκμήριο είναι και υψηλότερης μόρφωσης,ψήφισε δημοκρατικούς, όπως και το 72% των ψηφοφόρων που ψήφισαν για πρώτη φορά.

Τον Ομπάμα φυσικά ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των μαύρων, αλλά και των λατίνων σε αναλογία 2:1. Αλλωστε η σύσταση του πληθυσμού έχει αλλάξει σημαντικά στις ΗΠΑ (υπολογίζεται ότι το 2040 οι λευκοί αγγλοσάξονες θα είναι μειοψηφία) και αυτή τη φορά πήγαν να ψηφίσουν πολλοί περισσότεροι μαύροι και λατίνοι από άλλες φορές. Ακόμη και στους βιομηχανικούς εργάτες τα πήγε καλά το υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Όπως είναι γνωστό, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων επιθυμούσαν την εκλογή του Ομπάμα και το ίδιο ίσχυεκαι για τους λαούς του υπόλοιπου κόσμου. Είχαν φτάσει στο αμήν με τον Μπους και την απερίγραπτη κλίκα, που αποτελούσαν απειλή για την υγεία όλου του κόσμου. Βεβαίως, δεν πρόκειται να έλθει το πάνω κάτω μόλις ο Μπάρακ Ομπάμα μπει στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ έχουν τα συμφέροντά τους, υπάρχει η γραφειοκρατία που τα προωθεί και τα διαφαντεύει και όσα γκρεμίστηκαν από την εποχή του Ρήγκαν και δώθε θα χρειαστούν καιρό για να αποκατασταθούν. Όμως, αλλάζει το κλίμα που είχαν επιβάλλει οι άνθρωποι των σπηλαίων και σίγουρα η συνεννόηση θα είναι πιο εύκολη σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι πιθανό να αλλάξει και η αντίληψη για τον νεοφιλελευθερισμό.

Ας υποδεχθούμε θετικά τον νέο πλανητάρχη μας. Στο κάτω - κάτω της γραφής σκεφτείτε να είχε εκλεγεί ο Μακέιν και κάποια στιγμή να μας προέκυπτε η Μπαρακούντα- Σάρα. Μπρρ...

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.