ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να αλλάξει το κλίμα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο

09:20 - 06 Νοε 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η νίκη του Μπάρακ Ομπάμα προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης έως και πανηγυρισμούς στο σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα του τύπου των διαφόρων χωρών. Τα τραύματα που έχει προκαλέσει τα τελευταία οκτώ χρόνια τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο η κυβέρνηση Μπους είναι σοβαρά και βαθιά, ωστόσο τώρα υπάρχει η προσδοκία της επούλωσης, ή κάποιας βελτίωσης, τέλος πάντων. Αν και όλοι όσοι αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ξέρουν επίσης ότι η διαδικασία της θεραπείας θα είναι μακρά.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο όμως είναι ότι πραγματικά ο Μπάρακ Ομπάμα δημιουργεί προσδοκίες. Ο άνθρωπος έχει ένα φοβερό χάρισμα λόγου και επικοινωνίας, μία σκηνική παρουσία καταπληκτική και αυτά τα προσόντα συνεπαίρνουν και συγκινούν. Που σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορεί να κινητοποιήσει ανθρώπους, ακόμη και μάζες για ένα σκοπό, για μία σταυροφορία, ή για μία πορεία αλλαγής. Για τους αμερικανούς κυρίως, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να φανεί αντάξιος ενός Φραγκλίνου Ρούσβελτ και ενός Τζών Κέννεντιμαζί!

Βεβαίως, θα αποδειχθεί στην πράξη αν ο Μπάρακ Ομπάμα θα φθάσει στο ύψος των περιστάσεων και θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Η αλήθεια είναι ότι μπροστά του έχει ένα τιτάνιο έργο, της ανόρθωσης της αμερικανικής οικονομίας βάζοντας φρένο στις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς, της απεμπλοκής από τον «βάλτο» του Ιράκ, της αντιμετώπισης του πολέμου στο Αφγανιστάν, της προώθησης της αλλαγής στην αμερικανική κοινωνία και ταυτόχρονα της αποκατάστασης του ονόματος και του εξωραϊσμού της εικόνας των ΗΠΑ στον κόσμο. Για να τα πετύχει αυτά θα πρέπει να επιστρατεύσει όλο το ικανό και «προοδευτικό» -σε σχέση με τους ανθρώπους των σπηλαίων που κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια- δυναμικό της χώρας του.

Κρίνοντας από την πραγματικά καταπληκτική, θα μπορούσε να πει κανείς μνημειώδη κυριολεκτικά, ομιλία  ( συστήνω ανεπιφύλακτα να την διαβάσουν στο www.cnn.com όσοι ενδιαφέρονται) του στο Σικάγο, όταν εξασφαλίστηκε η νίκη του, ο Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ικανός να πετύχει αυτά που ευαγγελίζεται, αρκεί να του το επιτρέψουν οι σκοτεινές δυνάμεις που στο παρελθόν δολοφόνησαν έναν Αβραάμ Λίνκολν, έναν Τζων Κένεντι, έναν Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έναν Ρόμπερτ Κένεντι. Μπορεί να μιλάει επί της ουσίας και ταυτόχρονα να συγκινείτα πλήθη, χωρίς να συμβουλεύεται χειρόγραφο. Πρόκειται για έναν χαρισματικό άνθρωπο που αν πετύχει , θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση του πολιτισμού, της αισθητικής και των πολιτισμένων σχέσεων σε όλο τον κόσμο. Γιατί ανάμεσα στα άλλα, αναλαμβάνει την ηγεσία της υπερδύναμης με το φωτοστέφανο ενός «καλού» που παίρνει τη θέση του «κακού». Και αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.