ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχετικά καλά τα βλέπει ο κ. Καραμανλής και δεν σκέπτεται να τα παρατήσει

00:05 - 13 Δεκ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Σχεδόν μια χαρά τα βλέπει τα πράγματα στη χώρα ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όλους εμάς τους υπόλοιπους που τα βλέπουμε μαύρα και άραχνα. Αν βεβαίως στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες αναφερόταν στην ίδια χώρα, την Ελλάδα, υποστήριξε ότι μπορεί να περνάμε δύσκολες μέρες, εξαιτίας πάντα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τις οικονομίες πολλών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αν και το χρέος είναι πραγματικά ένα αγκάθι.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε όμως γιατί η Ελλάδα καλύπτει και θα καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ξέχασε να βάλει και ένα «πάντα», αλλά αυτό φαίνεται ότι υπονοείται...

Οσο για το άνοιγμα στο επιτόκιο μεταξύ γερμανικών και ελληνικών ομολόγων που έχει ανεβεί στις 200 μονάδες, αυτό οφείλεται κατά τον κ. Καραμανλή στην πίεση της ρευστότητας διεθνώς που πυροδοτεί τον δανεισμό μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων και έτσι την πληρώνουν τα ελληνικά! Μόλις λοιπόν υποχωρήσει η πίεση στη ρευστότητα θα επανέλθει η ομαλότητα και το ενοχλητικό αυτό «spread» στα ομόλογα, που προκαλεί τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία στον διεθνή τύπο, θα εξαφανιστεί. Πως θα γίνει αυτό το θαύμα που απαιτεί μηδενισμό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, φοβερή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θετικό ισοζύγιο πληρωμών, δεν το ξέρουμε, αλλά πάντως θα γίνει και θα μείνουν «άλαλα τα χείλη των ασεβών»!

Αφού όλα θα πάνε πρίμα, καθώς «με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις θα οδηγήσουμε την οικονομία στην κατεύθυνση που πρέπει» , όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει και θέμα αλλαγής ηγεσίας, ούτε και εκλογών. Η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση,είπε και προχώρησε παρακάτω, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ανεργία έχει μειωθεί, όπως και το χρέος, όχι σε απόλυτους αριθμούς φυσικά, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά τα στοιχεία του κ. Κοντοπυράκη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που έχει αποδειχθεί «σεφ» στο μαγείρεμα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο το Βατοπεδίου, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη (και μάλιστα όχι ολόκληρη) ως πολιτεία, όχι ως κυβέρνηση. Είπε δηλαδή ότι η πολιτεία, γνωστή και ως κράτος, δεν έχει κάνει το καθήκον της στην υπόθεση εδώ και μία δεκαετία (άρα φταίεικαι το ΠΑΣΟΚ) και αντικειμενικά έχει την πολιτική ευθύνη. Αλλωστε είναι γνωστό ότι για όλα φταίει το κράτος στην Ελλάδα και όχι εκείνοι που το συνιστούν ή το διοικούν. Ο ίδιος πάντως θα περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής για να τοποθετηθεί πιο ολοκληρωμένα, αλλά είναι ήδη φανερόπού το πάει η κυβέρνηση.

Για τα τελευταία επεισόδια, ο πρωθυπουργός είπε πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι νέοι και διαχώρισε τις διαμαρτυρίες τους από τους κουκουλοφόρους που καταφεύγουν στη βία και στην καταστροφή. Κάλυψε πλήρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προεδρίας και Εσωτερικών, κάνοντας όμως και μία σπόντα περί απολογισμού στο τέλος. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι όλοι πρέπει να καταδικάζουν την βία και ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Συμπέρασμα: Ο κ. Καραμανλής κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια για να πείσει και να πεισθεί ό ίδιος ότι δεν καταρρέει με την κυβέρνησή του. Που σημαίνει ότι θα παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και έτοιμος να δώσει μάχη γι αυτό. Για τον ίδιο λόγο άφησε και ανοίγματα στα θέματα που έθιξε.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.