ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας είναι η "αυστηροποίηση", αλλά την αντέχει η κοινωνία;

08:16 - 16 Δεκ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Βατοπεδίου κατέληξε όπως ακριβώς τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και όπως είχε προβλέψει αυτή εδώ η στήλη. Το κάθε ένα από τα πέντε κόμματα της Βουλής έβγαλε το δικό του πόρισμα, γεγονός που ευχαριστεί...αντικειμενικά την κυβέρνηση που νομίζει ότι οι πολίτες μπερδεύονται και οι δικές της ευθύνες διαχέονται, αλλά το πόρισμα των δικών της βουλευτών-μελών της Εξεταστικής έχει κάποιο ενδιαφέρον. Έχει ενδιαφέρον γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη φαντασία και το απαιτούμενο Θάρρος ή θράσος όταν προσπαθεί να συγκαλύψει τα σκάνδαλά της. Όπως και να έχει όμως, το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος έχει ήδη αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει και αυτό αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.

Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει όσα ήταν δυνατόν να κερδίσει από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη σημερινή συγκυρία. Τώρα θα πρέπει να πείσει ότι αν και όταν έλθει στην εξουσία η κυβέρνησή του θα είναι σοβαρή και στιβαρή και κυρίως ότι έχει σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη. Βεβαίως, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι σε αυτό τον τόπο πάντα υπάρχει πάτος πιο κάτω από τον πάτο τον οποίον θεωρούμε ότι πιάσαμε κάποια δεδομένη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πως η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι χειρότερη από τη σημερινή!

Ωστόσο, το ερώτημα αν η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πια περιθώρια βελτίωσης, είναι απολύτως πραγματικό. Η χώρα είναι διαλυμένη σε όλα τα επίπεδα και για να υπάρξει η παραμικρή ελπίδα εξόδου από την βαθιά κρίση στην οποία έχει περιπέσει, η λέξη-κλειδί είναι η "αυστηροποίηση". "Αυστηροποίηση" σε όλους τους τομείς, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται παντού και πάντοτεοι νόμοι, να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να επιβληθεί η πειθαρχία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, να εργάζονται με συνέπεια και να τηρούν το ωράριό τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ο.κ.

Αλλά για να γίνουν αυτά οι βασικές προϋποθέσεις είναι δύο. Η πρώτη είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα επιβάλουν την τήρηση των νόμων και των κανονισμών, δηλαδή την "αυστηροποίηση". Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να δεχθεί η κοινωνία την "αυστηροποίηση". Μία κοινωνία που έχει μάθει να ζεί μέσα στην ασυδοσία, καθώς η παραβίαση των νόμων και των κανονισμών είναι πλέον καθεστώς. Ειδικά τα παιδιά μας, που δικαίως νοιώθουν ανασφάλεια, αφού αντιμετωπίζουν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, πως θα καταλάβουν ότι ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον περνάει μέσα από ένα πιο αυστηρό σχολείο, με κανόνες και σχετική πειθαρχία και κυρίως με καθηγητές που θα ξέρουν τι τους γίνεται και θα νοιάζονται. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι βρεθούν οι ηγέτες που θα αποπειραθούν να βάλουν τις βάσεις για την ανάκαμψη, αναλαμβάνοντας και το τεράστιο πολιτικό κόστος, θα τους αφήσουν τα μήντια;

’γγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.