ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη των κακών χειρισμών, όχι του σκανδάλου

09:02 - 18 Δεκ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρω γιατί οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα θεώρησαν ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε επιτέλους την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προχθές, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε έχει καμία σημασία ότι οι βουλευτές του κόμματός του τον χειροκροτούσαν μανιωδώς όρθιοι, επειδή κάτι ψέλλισε περί αντικειμενικής ευθύνης της κυβέρνησης (όπως ακριβώς μας είχε...προειδοποιήσει από τις Βρυξέλλες), ή γιατί ομολόγησε ότι είχε υποεκτιμήσει τις διαστάσεις του...θέματος, το οποίο χαρακτήρισε σκανδαλώδες, ή τέλος, επειδή είπε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα όταν πρωτορωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ανέλαβε τέλος πάντων την ευθύνη που του αναλογεί.

Αφού είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να το ρίξουμε στον Ταλμουδισμό, εμένα μου φάνηκε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την όποια ευθύνη απέναντι στους βουλευτές του γιατί δεν χειρίστηκε όπως θα έπρεπε το πρόβλημα, αφού η κυβέρνησή του πιάστηκε κλέπτουσα οπώρας, ώστε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην πάθει τη ζημιά που έπαθε. Αυτό ουσιαστικά ήταν το «mea culpa» του κ. Καραμανλή προχθές και όλα τα υπόλοιπα είναι είτε για αφελείς, είτε για εκείνους που επιζητούσαν ένα πάτημα για να βοηθήσουν να συνέλθει τόσο ό ίδιος , όσο και η κυβέρνησή του. Στο κάτω-κάτω της γραφής είναι αδιανόητο και σφόδρα υποκριτικό ένας πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι δεν είχε πλήρη εικόνα του σκανδάλου όταν ο κόσμος τόχε τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι.

Όπως και νάχει το πράγμα, τώρα είναι φανερό ότι κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την προχθεσινή δήθεν ανάληψη των ευθυνών του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ως αφετηρία για την αντεπίθεσή της. Θεωρώντας ότι έκλεισε το κεφάλαιο «Βατοπέδι», ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού (μην τον πάρετε στα σοβαρά γιατί και θααναθεωρηθεί και δεν πρόκειται να εκτελεστεί). Το μόνο σίγουρο για τον ανασχηματισμό είναι ότι στην επόμενη κυβέρνηση δεν θα μετέχουν οι κ.κ. Κοντός και Δούκας (ειδικά αυτός, πάει από επιτυχία σε επιτυχία, μετά τα ομόλογα, το Βατοπέδι και θα δούμε που θα φτάσει...), αλλά το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με την καρέκλα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα, κάτι καθόλου εύκολο, καθώς η οικονομία βρίσκεται και θα παραμείνει στο χείλος του γκρεμού.

Ενώ όμως θα κάνει την προσπάθειά του για να ανακάμψει ο κ. Καραμανλής, υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς θα πορεύεται το ΠΑΣΟΚ. Γιατί προς το παρόν εισπράττει από τα χάλια της κυβέρνησης, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχει κερδίσει ότι ήταν να κερδίσει χωρίς δική του προσπάθεια. Και αν δεν παρουσιάσει μία δική του εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αν δεν δείξειότι είναι έτοιμο να έλθει στην εξουσία σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα προσδοκίες ότι θα το παλέψει για να τα καταφέρει, ίσως το προβάδισμα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων που έχει σήμερα, να αποδειχθεί λίγο. Προς το παρόν τουλάχιστον, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ρεύμα εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ, που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο και της Ν.Δ. , αλλά και του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Το ζητούμενο από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να πείσει ότι θα δώσει τη μάχη του σε τομείς όπως η οικονομία, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία, η διαφθορά. Για να έχει όμως πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να ζητήσει τη συστράτευση των πολιτών, παρουσιάζοντας έξω από τα δόντια την πραγματική κατάσταση που επικρατεί και τονίζοντας ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα εμείς και η χώρα δεν πάμε πουθενά. Εχει άραγε τα κότσια να μπει σε τέτοια περιπέτεια ξεπερνώντας τους φόβους του περί πολιτικού κόστους;

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.