ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και κάποιοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζεται με εκλογές

10:03 - 29 Ιαν 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αν υπήρχαν φυλακές για κράτη είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν τρόφιμός τους. Όχι για τίποτα σοβαρά εγκλήματα, αλλά κυρίως για μικροαπατεωνίες, ψευδορκίες, ακάλυπτες επιταγές και άλλες τέτοιες παραβάσεις του νόμου που δεν σε βάζουν στο πάνθεον των μεγάλων εγκληματιών της οικουμένης, αλλά είναι αρκετά για να χαρακτηριστείς παραβάτης του νόμου κατ' εξακολούθηση και να χάσεις πλήρως την αξιοπιστία σου στην κοινωνία.

Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται πλέον η χώρα μας και το γεγονός αυτό δεν μας βοηθάει καθόλου τους δύσκολους τούτους καιρούς. Δεν έχουμε «πρόσωπο» και αυτό μας κοστίζει και μας κοστίζει πολύ. Μας κοστίζει γιατί δανειζόμαστε με υψηλό τόκο, μας κοστίζει γιατί δεν μας εμπιστεύονται και επιτηρούν κάθε κίνησή μας, μας κοστίζει γιατί δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, μας κοστίζει γιατί δεν μας αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, ακόμη και όταν έχουμε δίκιο.

Η εικόνα μας δεν ήταν ίδια, τουλάχιστον κατά την οκταετία Σημίτη. Είχαμε κάνει θεαματικά βήματα αξιοπιστίας εκείνη την περίοδο, μας έπαιρναν στα σοβαρά, μας θεωρούσαν χώρα του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα και σε ό,τιεπιχειρήσαμε τα καταφέραμε με επιτυχία. Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, η Κύπρος μπήκε στηνΕυρωπαϊκή Ενωση,τα βγάλαμε πέρα στην Προεδρεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που έπεσε σε πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της εισβολής στο Ιράκ, έλληνες στελέχωσαν πόστα στην Ενωμένη Ευρώπη, οργανώσαμε τους Ολυμπιακούς με απαράμιλλη επιτυχία, βουλώνοντας τα στόματα όσων μας αμφισβητούσαν και ειδικά των κακόβουλων αγγλοσαξώνων. Με λίγα λόγια, φτάσαμε σε μία κορύφωση τότε.

Η κατρακύλα άρχισε αμέσως μετά και την ευθύνη γι αυτό την έχει ολοκληρωτικά η σημερινή κυβέρνηση χωρίς μα και μου. Οποιος δεν το παραδέχεται καλά να πάθει και αντίλογος δεν χωράει. Οι απογραφές, οι βασικοί μέτοχοι, τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, τα απατηλά σταθεροποιητικά προγράμματα έχουν κάνει τη ζημιά τους και έπεται συνέχεια με τις επιδοτήσεις-αποζημιώσεις των αγροτών που είναι προφανές ότι θα δοθούν εκτός πλαισίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οπότε θα φάμε στο κεφάλι καινούργια πρόστιμα. Παράλληλα έχουμε και τις εκκρεμότητες και τα πρόστιμα για τις χωματερές, τα κολλέγια και διάφορα άλλα θέματα στα οποία επιμένουμε να μην βρίσκουμε λύσεις ή να μην προσαρμοζόμαστε.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα καλείται σήμερα ή αύριο να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου,το νέο τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που ακυρώνει εντελώς τον προϋπολογισμό που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή πριν από έξη εβδομάδες μόλις και 16 μήνες μετά την διενέργεια εκλογών, πάλι με πρόσχημα την σύνταξη ενός εκτελεστού προϋπολογισμού. Με λίγα λόγια, όλα όσα έκανε η κυβέρνηση γύρω από τον προϋπολογισμό αποδείχθηκαν μεγαλοπρεπείς μπούρδες και τώρα θα προσπαθήσει να πείσει για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τηναξιοπιστία του νέου σταθεροποιητικού προγράμματος. Αν είναι δυνατόν να  πειστούν ο κ. Αλμούνια και οι επιτελείς του, όσο κουτόφραγκοι και νά' ναι..., όταν μάλιστα παρακολουθούν και βλέπουν ότι ακόμη και στο εσωτερικό το κράτος μας είναι διαλυμένο και ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει...

Είναι φανερό λοιπόν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας και αυτό το γνωρίζουν πολιτικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες. Ανάμεσα στους τελευταίους υπάρχουν και κάποιοι ισχυροί που πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πια εχέγγυα αξιοπιστίαςκαι ο τόπος χρειάζεται σύντομα μία νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές βέβαια, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν ούτε με τον σημερινό νόμο Σκανδαλίδη, ούτε με το νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει, αλλά από ένα καινούργιο εκλογικό νόμο. Ένα νόμο που θα προνοεί την είσοδο τεσσάρων κομμάτων στη Βουλή, θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση την αυτοδυναμία και δεν θα επιτρέπει τόση λεηλασία σε βάρος το δεύτερου κόμματος. Μόνο που για να ψηφιστεί και να ισχύσει αμέσως ένας τέτοιος εκλογικός νόμος απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή και άρα συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.