ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ατζέντα παραπαίει μεταξύ εκλογολογίας και πραγματικής οικονομίας

10:08 - 12 Φεβ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Είναι φανερό πια ότι ακόμη και τούτες τις δύσκολες μέρες, που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που έχουν πρόβλημα με τα ελλείμματά τους, η Κομισιόν δεν θέλει να ξεχαρβαλωθεί τελείως η κατάσταση. Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ότι έστω και χαλαρά κατά το πολύ βραχυπρόθεσμο μέλλον, το Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένει σεβαστό και επομένως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην ξεφεύγει πολύ πάνω από 3% του ΑΕΠ.

Φυσικά, από αυτή την γραμμή δεν μπορούσε να ξεφύγει η Αθήνα και το μήνυμα που πήρε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Παπαθανασίου ήταν ότι η κυβέρνηση καλόν θα είναι να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέσα σε δύο και όχι σε τρία χρόνια.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να αποφύγει τηνεπιτήρηση, προφανώς για να μπορεί να κάνει πολιτική παροχών αν και όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές. Το δεύτερο όμως συμπέρασμα που επίσης βγαίνει είναι ότι δεν έχει την αξιοπιστία για να πείσει τους κοινοτικούς ότι το πρόγραμμα αξιοπιστίας που προτείνει έχει όντως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3%, έστω και σε τρία χρόνια. Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν ότι το ίδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι αναξιόπιστο, πέρα από την αναξιοπιστία της περιόδου Αλογοσκούφη που «κουβαλάει». Τα μεγέθη του δεν πείθουν κανένα αφού είναι σαφές στους πάντες στις Βρυξέλλες ότι τα θετικά είναι υπεραισιόδοξα και τα αρνητικά υποτιμώνται.

Παράλληλα οι κοινοτικοί προσπαθούν να θέσουν θέματα που έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία, όπως αυτό της ανεργίας η οποία θεριεύει και τρομάζει τους πάντες. Εθεσαν θέμα ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων για να αντιμετωπιστεί κάπως η ανεργίακαι είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα όπου η εκλογολογία παλεύει με τα προβλήματα που προκαλεί η κρίση για την πρώτη θέση στην πολιτική ατζέντα και αν ο κ. Καραμανλής ήξερε ποιο είναι το συμφέρον του θα έδινε τώρα ένα οριστικό τέλος στην πρώτη και θα ασχολιόταν με τα άλλα. Φαίνεται όμως ότι πάλι τόχει ρίξει στον ταλμουδισμό ( η συνεχής εξαντλητική και λεπτομερής μελέτη των Γραφών στην οποία επιδίδονταιραβίνοι) των δημοσκοπήσεων και πορεύεταιανάλογα με τα τα ευρήματα, που όμως δεν είναι και ενθαρρυντικά.

Από την άλλη πλευρά, όποιος παρακολουθεί τα μήντια και ξέρει πρόσωπα και πράγματα, αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι που πρωτοστατούσαν πριν μερικές μέρες με την εκλογολογία, απομακρύνονται από αυτήν και ασχολούνται τώρα με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Τυχαίο είναι άραγε, από αμηχανία το κάνουν, ή θέλουν να βοηθήσουν; Όπως και νάχει το πράγμα όμως, τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι που καίνε και ας κάνουν ό,τι μπορούν κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη για να ασχολούμαστε με την εκλογολογία. Γεγονός που δείχνει και πανικό, μεταξύ άλλων.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.