ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κ. Καραμανλής δεν ζητάει συναίνεση, αλλά υποταγή και σιωπή

00:07 - 14 Φεβ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Στη συζήτηση της Βουλής για την οικονομία την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής κατέφυγε για άλλη μία φορά στο κόλπο της «συναίνεσης». Ζήτησε επανειλημμένα «συναίνεση» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τα συνδικάτα και τις εισοδηματικές τάξεις, ενώ ταυτόχρονα τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος εκπροσωπεί τον κόσμο της υπευθυνότητας και όλοι οι υπόλοιποι, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τον κόσμο της ανευθυνότητας. Πρόκειται για επικοινωνιακό εύρημα που το χρησιμοποιεί πολύ τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα από τότε που οι δημοσκοπήσειςέγιναν αρνητικές για την κυβέρνηση. Και είναι φανερό ότι αυτό το «σκεπτικό» θα το χρησιμοποιήσει αν και όταν πάει για εκλογές.

Η στήλη αυτή, σε ανύποπτο τόνο είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μίας κυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, στα πρότυπα της Γερμανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της χώρας, που είναι ορατά εδώ και κάποια χρόνια. Η ιδέα ήταν να σχηματισθεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση στη βάση μία γραπτής συμφωνίας που θα είχε διάρκεια μίας τετραετίας για να πάρει αποφάσεις για τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία και πιθανώς το ασφαλιστικό.

Η ευκαιρία χάθηκε πρώτα το 2000, που το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές με πολύ μικρή διαφορά και είχε μπροστά την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά την χαριστική βολή την έδωσε ο κ. Καραμανλής, πρώτα με την ολοκληρωτική αντιπολίτευση που άσκησε στο διάστημα 2000-2004 και κυρίως με τη συμπεριφορά του όταν πήρε την εξουσία και προσπάθησε με κάθε τρόπο κα στ βάση σχεδίου να ακυρώσει ό,τιείχαν καταφέρει οι κυβερνήσεις Σημίτη. Η υποχώρηση του κομματισμού που είχε συντελεσθεί από το 1996 ως το 2004 ανακόπηκε πλήρως και υψώθηκαν πάλι τείχη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με πλήρη ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης που επανεγκατέστησε κομματικό κράτος στη χειρότερή του μορφή.

Βεβαίως,απαιτώντας «συναίνεση» ο σημερινό ς πρωθυπουργός δεν εννοεί συγκυβέρνηση. Εννοεί να συνεχίσει να κυβερνά ό ίδια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι να χειροκροτούν την κάθε απόφαση και το κάθε μέτρο που θα λαμβάνει, εισπράττοντας και το όποιο πολιτικό-κομματικό κόστος. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται και δεν γίνονται ακόμη περισσότερο με μία κυβέρνηση που έχει δρέψει δάφνες ανικανότητας, παραπλάνησης και διαφθοράς τα πέντε χρόνια πουβρίσκεται στην εξουσία.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, την διαβόητη απογραφή, που ακόμα την επικαλείται ο πρωθυπουργός, ή την αλλοίωση των στοιχείων της ανεργίας το 2004 για να υποστηρίζει ότι την κατέβασε; Την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής Αλογοσκούφη, που ξαφνικά τον εξαφάνισε ο κ. Καραμανλής από τον χάρτη, ή την κατάρρευση των φορολογικών μηχανισμών; Το σκάνδαλο με τα τοξικά τραπεζικά προϊόντα, ή το σκάνδαλο με τους κουμπάρους και το Βατοπέδιο; Η μήπως υπάρχει έστω και μία επιτυχία σε κάποιον τομέα και την ξεχνάμε;
Δεν ξέρω τι θα πετύχει ο κ. Καραμανλής με το κόλπο της «συναίνεσης», αλλά στην πραγματικότητα δεν αυτό που ζητάει. Ζητάει υποταγή και σιωπή.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.