ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αντιπαλότητα είναι μόνο για τον «καταλληλότερο» διαχειριστή

00:05 - 28 Φεβ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα σήμερα που θα επηρεάσουν οπωσδήποτε την Ελλάδα, είτε το θέλουμε είτε όχι και ασχέτως του τι προβάλλουν οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες στη χώρα μας. Η παγκόσμια κρίση δεν επιτρέπει ούτε για αστείο να σκεφθούμε ότι η Ελλάδα θα λειτουργεί σε κενό και σύμφωνα με τα δικά της ήθη και έθιμα, ειδικά σε ό,τι αφορά στην οικονομία και την διοίκηση. Αλλωστε, βρισκόμαστε ακριβώς στο χείλος του γκρεμού και εκείνα τα «καουμποηλίκια» περί ελληνικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς πάνε και τέλειωσαν.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, τα «αλά γκρέκα» όχι μόνο δεν καλυτέρευσαν την κοινωνία μας, αλλά αντίθετα την οδήγησαν σε ένα κατήφορο που δεν έχει τέλος. Μόνο το αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ημερών να σκεφθείτε (απόδραση Παλαιοκώστα, απόπειρα καθοδήγησης αλλά και χουλιγκανισμοί στο δικαστήριο, όπλα αστυνομικών που χάνονται, πυραυλάκια του στρατού που βρίσκονται στα σκουπίδια, χειροβομβίδες που σκάζουν, κουκουλοφόροι που τα σπάζουν όποτε και όπου γουστάρουν, δεσμοφύλακας που σκοτώνει κλπ.) και θα καταλάβετε.

Το πρώτο λοιπόν δεδομένο είναι ότι η έξοδος της χώρας από την οικονομική και την κοινωνική κρίση εξαρτάται απολύτως από την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατ΄ αρχήν και του πλανήτη γενικότερα. Ως εκ τούτου, η πολιτική που θα ακολουθήσει η όποια ελληνική κυβέρνηση και ειδικά η σημερινή, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εξαρτάται εντελώς από τι θα αποφασίζεται άτυπα ή τυπικά στις Βρυξέλλες. Κάτι τέτοιο μάλλον θα συμβεί και σε αυτή την έκτακτη σύνοδο κορυφής και όπως φαίνεται, έχουν βρει μία φόρμουλα τακτικών συναντήσεων για να πορεύεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και ακόμη περισσότερο, η Ευρωζώνη.

Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν πρόκειται να βγει από την κρίση, αν δεν βγει όλος ο κόσμος. Το πώς θα βγει ο κόσμος από την κρίση μερικές χώρες με παγκόσμια οικονομική επιρροή, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, η Γαλλία και μερικές άλλες και σε εμάς δεν πέφτει λόγος. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, με τον προϋπολογισμό που καταθέτει, ανατρέπει τους νεοφιλελευθερισμούς και τις πολιτικές ενίσχυσης των πλουσιοτέρων που καθιερώθηκαν από το δίδυμο Ρήγκαν-Θάτσερ και γονάτισαν τελικά τον πλανήτη μαζί με τη μεσαία τάξη και τα φτωχότερα στρώματα. Στόχος του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι η φορολόγηση των πλουσιότερων, η ανακούφιση των μεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Όλα αυτά όμως και με ευθύνη αυτών που ωφελούνται.

Ξαναγυρνώντας στα δικά μας, η ανάκαμψη θα αρχίσει πρώτα έξω (αν και όταν) και μετά θα φτάσει εδώ, αλλά στο μεταξύ θα δούμε τον χριστό φαντάρο. Για να μας σώσουν οι γερμανοευρωπαίοι θα θέσουν τέτοιους όρους που θα βογκήξουμε και αυτή τη φορά δεν θα μας αφήσουν να ξεφύγουμε, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια σπάσαμε κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Με αυτή την έννοια, μόνον ως «καταλληλότεροι» διαχειριστές μπορούν να ανταγωνίζονται το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και οι αρχηγοί τους και όχι στη βάση ιδεολογίας. Και εδώ που τα λέμε, η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή τα έχει κάνει μούσκεμα σε αυτό τον τομέα, να δούμε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ...

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.