ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέσα στη μαυρίλα, η απαίτηση για «συναίνεση» έγινε αίτημα για «συνεννόηση»

00:07 - 07 Μαρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Από την επανίδρυση στην εξυγίανση του κράτους και από τη συναίνεση στη συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός έκλεισε χθες με ένα «διάγγελμα» τον κύκλο που άνοιξε σχετικά πρόσφατα ζητώντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν ονόματι της οικονομικής κρίσης. Μόνο που στο «διάγγελμα» ο όρος «συναίνεση» αντικαταστάθηκε από τη «συνεννόηση», όπως προηγουμένως η επανίδρυση είχε εγκαταλειφθεί και στη θέση της μπήκε η εξυγίανση. Επικοινωνιακά τερτίπια που όμως έχουν κα αυτά τη σημασία τους, καθώς η «επανίδρυση» και η «συναίνεση» δεν μπορούσαν πλέον να σταθούνπροπαγανδιστικά.

Όπως είναι γνωστό, του διαγγέλματος του κ. Καραμανλή προηγήθηκαν οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι, με εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη (του οποίου όμως οι βουλευτές είναι πιο σκληροί από τον ίδιο απέναντι στην κυβέρνηση), είπαν «όχι»στη συναίνεση-συνεννόηση (ευρύτερη ή στενότερη) που τους ζήτησε. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει η κοινωνία και η καθεστηκυία τάξη, ο κ. Παπανδρέου γιατί δεν θέλει να εισπράξει το πολιτικό και κομματικό κόστος. Αποκλείεται να αντιμετωπιστεί η κρίση δίχως κόστος και η ευθύνη της κυβέρνησης για τα αδιέξοδα της χώρας είναι μεγάλη, οπότε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συναινεί χωρίς να παίρνει αποφάσεις και δίχως να συμμετέχει στον μηχανισμό του κράτους.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός ήταν πιο σοβαρός στην περιγραφή της κατάστασης, αλλά και στην αντιμετώπισή της. Προφανώς ή συμμετοχή του στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και οι συναντήσεις του με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ ήταν πολύ διδακτικές και κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα. Δεν μπόρεσε καν να δώσει κάποιες ελπίδες κα αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει τις …απώλειες στην ανάπτυξη, στην ανεργία και στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Εκεί πάνω αποκάλυψε και το σχέδιό του που βέβαια αυτονόητο και το έχει ξαναπεί. Είπε δηλαδή ότι το σχέδιό του είναι να διατηρήσει κάποια ανάπτυξη (προς το παρόν είμαστε ήδη σε ύφεση), να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα (προς το παρόν το χρέος, το έλλειμμα και το αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών κυριαρχούν) και να βοηθήσει τις φτωχότερες τάξεις (προς το παρόν δεν περισσεύουν λεφτά).

Όπως έχουμε ξαναπεί το δράμα της Ελλάδας στην οικονομία αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει το κράτος να ρίξει άφθονα λεφτά στην οικονομία, είτε με δημόσια έργα, είτε με ενισχύσεις κλάδων, είτε διατηρώντας ένα επαρκές επίπεδο ρευστότητας, αλλά δεν τα διαθέτει αυτά τα χρήματα γιατί τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Ο κ. Καραμανλής λοιπόν υποχρεώθηκε να αναφέρει εξη σημεία τα οποία πρέπει η κυβέρνηση να προσέξει, τα οποία αποτελούν και τον μπούσουλα που του έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο είναι η τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του συμφώνου σταθερότητας. Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους που απιτεί 12δις. Ευρώ τον χρόνο για την εξυπηρέτησή. Το τρίτο είναι ο περιορισμός του ελλείμματος με περιορισμό των δαπανών του κράτους. Το τέταρτό είναι η συγκράτηση της σταθερότητας της οικονομίας μέσα σε κάποια όρια. Το τέταρτο είναι οι στοχευμένες δράσεις για ενίσχυση κλάδων όπως ο τουρισμός και κοινωνικών ομάδων που έχουν άνάγκη. Το έκτο είναι η αυτοσυγκράτηση όλων όσων έχουν αιτήματα …

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε εκλογές και στο τέλος του διαγγέλματός του κατέφυγε στη γνωστή επωδό ότι η κυβέρνηση επιλέγει την υπευθυνότητα, σε αντιδιαστολή με την ανεύθυνη στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επειδή δεν είπαν ναι στην ουσιαστική κατάργηση του ρόλου τους.Δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της, θα πάρει τις αποφάσειςκαι τα μέτρα που πρέπει και θα συνεχίσει τον δρόμο της. Θα κάνει δηλαδή αυτό για το οποίο εκλέχτηκε. Μήπως γιαυτό δεν εκλέγουμε, εμείς ο λαός, τις κυβερνήσεις; Τότε τι τις θέλει τις συναινέσεις με αυτούς που ο λαός δεν εξέλεξε;

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.