ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνιακά και επιπόλαια τερτίπια για να αντιμετωπισθεί η ανασφάλεια

09:12 - 19 Μαρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Όπως Ελλάδα που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2004 ήταν στο σύνολό της, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή, έτσι και η ΕΛ.ΑΣ., μπορεί ποτέ να μην ήταν Σκότλαντ Γιάρντ, αλλά δεν είχε την κατάντια που βλέπουμε τώρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να την αποσαθρώσει πλήρως μέσα σε μία πενταετία και αυτό αποτελεί ένα ακόμη μεγαλειώδες κατόρθωμα από τα πολλά που έχει κάνει.

Μπράβο της και φτου-φτου να μην... αβασκαθεί. Με τον άκρατο κομματισμό που επέβαλε και με πολιτικούς επικεφαλής τους Βουλγαράκηδες, Πολύδωρες, Παυλόπουλους, Μαστρογιαννάκηδες και υπό την υψηλή εποπτεία του κ. Καραμανλή, έφερε την ΕΛ.ΑΣ. στο σημερινό γνωστό επίπεδο και τώρα που το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας είναι τεράστιο, όσο και εκείνο της οικονομικής κρίσης, τρέχει και δεν φτάνει. Και μαζί με την κυβέρνηση και εμείς, δυστυχώς.

Η κυβέρνηση που έχει βέβαια την ευθύνη, αλλά σε ένα βαθμό και τα άλλα κόμματα, τώρα κατάλαβαν ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του, όσο ενδιαφέρεται για την υγεία του και την τσέπη του. Με αυτή την έννοια λοιπόν, νοιώθει ότι βρίσκεται μεταξύ Σκύλας (οικονομία) και Χάρυβδης (ασφάλεια) και αισθάνεται να απειλείται και από τα δύο τέρατα. Ειδικά στο θέμα της κατάρρευσης της δημόσιας ασφάλειας,  οι πάντες σχεδόν θεωρούν υπεύθυνη την  κυβέρνηση, που δεν μπορεί να προβάλει  κανένα άλλοθι και γι΄ αυτό τρέχει και δεν φτάνει.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα -που είναι βέβαια και πρόβλημά της- επικοινωνιακά και επιπόλαια. Εσπευσε να προωθήσει νέα νομοθεσία, με εντελώς αμφιλεγόμενες διατάξεις (περί κουκούλας),3-4 μέρες μετά την γνωστή επιδρομή των κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι, χωρίς να μελετήσει στοιχειωδώς το θέμα, αλλά μόνο και μόνο για να καθησυχάσει τους πολίτες που στην περιοχή εκείνη τυχαίνει να είναι και ψηφοφόροι της σε μεγάλο ποσοστό. Ταυτόχρονα και το ίδιο πρόχειρα, έσωσε στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό της σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίζει από εδώ και εμπρός τους «επιδρομείς βανδάλους» στο κέντρο της Αθήνας. Ε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράματα…

Κατ' αρχήν, η νομοθεσία για την τιμωρία όσων παρανομούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο υπάρχει, αλλά απλά δεν εφαρμόζεται. Και δεν εφαρμόζεται, πρώτον γιατί δεν γίνονται συλλήψεις από την αστυνομία και δεύτερον, όταν γίνονται δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες οι κατηγορίες για να σταθούν στο δικαστήριο, Αυτά οφείλονται κυρίως στην ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ., αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι ούτε η κοινωνία, ούτε τα κόμματα, ούτε τα μήντια βοηθούν στην τήρηση του νόμου και της τάξης. Επομένως, πέρα από το ερώτημα αν ήταν αναγκαίος ένας νέος νόμος, υπάρχει πάντα το ζήτημα της διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ βασική προϋπόθεση παραμένει πάντα η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.

Αν λοιπόν η αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. δεν βελτιωθεί, τότε δεν έχει νόημα η όποια αυστηροποίηση των νόμων και το κυνηγητό της κουκούλας (μεταξύμας, ούτε σε μένα τον απλό πολίτη μου αρέσει το θέαμα των κουκουλοφόρων, είτε στα γήπεδα, είτε στους δρόμους, αλλά υπάρχει όντως θέμα ατομικών ελευθεριών). Αν δηλαδή δεν συλλαμβάνεται ο δράστης πως θα επιβληθεί η ποινή; Αλλά πως θα συλληφθεί ο δράστης, όταν η κυβέρνηση σπεύδει να αποκαλύψει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κουκουλοφόρων, ενώ της λείπει και η ελάχιστη πληροφόρηση για τα σχέδια της άλλης πλευράς;  Στις κανονικές χώρες, αυτά σχεδιάζονται δίχως να ανακοινώνονται, για να μην προετοιμασθεί ο αντίπαλος και δίδεται έμφαση στη συλλογή πληροφοριών και την πρόληψη ή  όχι; Αλλα μήπως ζούμε σε κανονική χώρα;

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.