ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κανένα αισιόδοξο νέο από τη σύνοδο κορυφής

23:04 - 20 Μαρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κατά τα φαινόμενα, δεν έγιναν και σπουδαία πράγματα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι 27 ανέβαλαν για την επόμενη σύνοδο του Ιουνίου τις αποφάσεις για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, με την Βρετανία μάλιστα να παίρνει θέση σύγκρουσης με Γερμανία και Γαλλία, καθώς επιμένει στην διατήρηση της ελευθερίας των αγορών (αν και έχει καεί σοβαρά η ίδια) και γενικώς να συντάσσεται με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης των 20 στις 2 Απριλίου και την κα Μέρκελ να επιμένει ότι δεν χρειάζονται άλλες ενέσεις για την τόνωση της κατανάλωσης και της ζήτησης, πριν κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Πάρθηκαν βέβαια κάποιες αποφάσεις για την χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγών ενέργειας και του ευρυζωνικού διαδικτύου, για την ενίσχυση των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης και για την ενίσχυση του ΔΝΤ-δίχως να γίνει καθαρό ποιοι θα δώσουν τα λεφτά και πόσο ο καθένας-, ενώ παράλληλα τονίστηκεπροσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη Στρατηγική της Λισσαβώνας. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά και δεν δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση βαδίζει σχετικά ενωμένη προς μία κατεύθυνση ολοκλήρωσης, ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα κεντρικό θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων, τουλάχιστον στην οικονομία και ειδικά στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά ούτε και αναμενόταν κάποια αλλαγή. Η επιβεβαίωση της προσήλωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επιτρέπει προσδοκίες για χαλαρή αντιμετώπιση της χώρας μας από το επόμενο ECOFIN και την αρμόδια επιτροπή του κ. Αλμούνια. Αυτό το κατάλαβε και ο κ. Καραμανλής που στη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι δυνατή και αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί,που σημαίνει ότι θα παρθούν και πρόσθετα μέτρα. Αλλωστε «χρωστάμε» ακόμη τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομία μας.

Από την άλλη πλευρά, διαψεύστηκε μία είδηση που έλεγε ότι έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει αλήθεια σε αυτή την πληροφορία, αλλά είναι λογικό να διαψεύδεται από τους πάντες κάτι τέτοιο γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί ότι φτάσαμε ήδη στην κατάρρευση και τα πάντα θα βούλιαζαν. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προσπαθούν να δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας για να κινείται κάπως και η αγορά. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο δικός μας πρωθυπουργός ισχυριζόμενος ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά πώς να τα καταφέρει όταν ο κ. Μητσοτάκης ζητάει νέα απογραφή για να μάθει την πικρή αλήθεια ο λαός, ο κ. Σουφλιάς τον υποκαθιστά ανακοινώνοντας νέα υπουργεία και τοποθετήσεις υπουργών και ο κ. Μπούρας αποκαλεί τον Πωλ Κρούγκμαν κυρία;

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.