ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύ δύσκολη υπόθεση για τους Καραμανλήδες η ανοχή της ήττας από τους Παπανδρέου

23:01 - 24 Μαρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ήμουν φυσικά ούτε αυτήκοος, ούτε αυτόπτης μάρτυρας όταν ό κ. Καραμανλής εκδήλωσε την κούρασή του μπροστά σε δημοσιογράφο, αλλά είμαι αρκετά βέβαιος ότι το είπε, παρά τις ασθενείς διαψεύσεις στελεχών της κυβέρνησης. Του πηγαίνει να το έχει πει και είναι σε αρμονία με την συμπεριφοράκαι τις επιδόσεις του κατά την πενταετία που είναι πρωθυπουργός της χώρας. Θα έλεγα ακόμη ότι είναι συνεπής, αν θυμηθούμε τον αγώνα που έδωσαν οι βαρόνοι του κόμματος για τον πείσουν κάποτε να αναλάβει τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας.

Εφτασαν, λέει, στο σημείο να του πουν ότι δεν θα χρειάζεται να κάνει τίποτα εκείνος ως πρωθυπουργός, γιατί όλα θα τα προνοούσαν οι επιτελείς του. Γι΄ αυτό λειτουργούσε ως «αντ΄αυτού» για μεγάλο διάστημα ο κ. Ρουσσόπουλος και τώρα τον ρόλο του τον έχει αναλάβει ο κ. Σουφλιάς.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίον πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής αισθάνεται πραγματικά κουρασμένος. Αργησε να το καταλάβει, αλλά τώρα γνωρίζει πραγματικά ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Του το λένε οι εκλογολόγοι του, του το λένε οι δημοσκοπήσεις και πιθανότατα του το λένε και οι επιτελείς του. Και γνωρίζει επίσης, αν και άργησε χαρακτηριστικά και αυτό να το αντιληφθεί σε όλης του την έκταση, ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κρίση από την οποία δύσκολα και με πολλές «θυσίες» θα βγει. Κρίση όχι μόνον οικονομική, αλλά κρίση γενική. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έλθει το πάνω κάτω για να συνέλθει η Ελλάδα και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Όλα αυτά λοιπόν τον κουράζουν αφόρητα τον πρωθυπουργό. Ακόμη περισσότερο όμως τον κουράζει η προοπτική της ήττας του από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μέχρι και τελευταία το θεωρούσε δεδομένο ότι θα τον κέρδιζε ακόμη μία φορά και δεν πολυαντέχει το σχεδόν σίγουρο ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές από έναν αντίπαλο που θεωρούσε ότι είναι του χεριού του και τον αντιμετώπιζε απαξιωτικά, κάτι που ο υπογράφων το γνωρίζει, ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας, από πρώτο χέρι. Γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν ο κ. Καραμανλής βρίσκεται πραγματικά σε φάση αναχωρητισμού και μεθοδεύει ήδη την αποχώρησή του, ίσως και πριν από τις επόμενες εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότιο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το ζόρι δέχθηκε να χάσει εκλογές από τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1963 και μετάπροτίμησε να εγκατασταθεί στο Παρίσι παρά να ξαναχάσει το 1964. Το 1979 μεταπήδησε στην προεδρία της Δημοκρατίας και εν όψει της διαφαινόμενης ήττας το 1981 και δεν αποκλείεται ανάλογες σκέψεις (φυγής, όχι προεδρίας) να κάνει τώρα και ο ανεψιός.

Όπως και να εξελιχθούν πάντως τα πράγματα με τον κ. Καραμανλή, η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει κυριολεκτικά «καμένη γή».Δεν είναι σχήμα λόγου, δεν είναι υπερβολή, δεν είναι άλλοθι, είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, καθώςγίνεται σταδιακά αντιληπτό και από τους πολίτες. Τους πολίτες που διαπιστώνουν βέβαια ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά «της πυρκαγιάς» και έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν και τι θα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά νομίζω πολύ λίγα πράγματα, αν δεν αρχίσει να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την απόλυτη αναγκαιότητα αλλαγών λειτουργίας και συμπεριφοράς που θα πονέσουν!

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.