ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάμε για εκλογές λόγω... Παυλίδη;

09:04 - 03 Απρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αυτό και αν ήταν απρόσμενο. Να βρεθεί ξαφνικά η κυβέρνηση μπροστά σε πρόβλημα Παυλίδη, ή Παυλίδη-Μανούση, αν θέλετε, και να κινδυνεύει τώρα να πάει τώρα σε εκλογές, θέλοντας και μη. Γιατί αυτό που ακουγόταν τελευταία ήταν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήθελε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με πολύ μικρή προεκλογική περίοδο, κατά τα πρότυπα του 2007, μήπως και γίνει κανέναν θαύμα, ή για να περιοριστεί το μέγεθος της ήττας. Από την άλλη πλευρά, τον Σεπτέμβριο θα ξέρουμε και τις απώλειες από τον τουρισμό, αλλά όλα αυτά απειλεί να τα ανατρέψει η υπόθεση Παυλίδη.

Όπως είναι γνωστό, ο εφοπλιστής κ. Μανούσης, παιδί της Νέας Δημοκρατίας και αυτός, υπαρχηγός του κ. Κούβελα κάποτε, -είχε χρηματίσει και γενικός γραμματέας υπουργείου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη-κατάλαβε πολύ γρήγορα την... ματαιότητα της πολιτικής και τόριξε στις μπίζνες. Κάποια στιγμή έγινε εφοπλιστής (ΣΑΟΣ λέγεται η εταιρία του παίρνοντας το όνομα του βουνού της Σαμοθράκης) με ειδίκευση στην άγονη γραμμή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι μπίζνες όμως έχουν και την σκοτεινή του πλευρά και κάποια δεύτερη στιγμή κατηγόρησε τον κ. Παυλίδη ότι ως υπουργός Αιγαίου τον ανάγκασε να τον δωροδοκήσει (ο κ. Μανούσης τον κ. Παυλίδη) μέσω βοηθών του (του κ. Παυλίδη) προκειμένου να του δώσει την άδεια και την επιδότηση για την συγκεκριμένη άγονη γραμμή.

Ο κ. Παυλίδης αρνείται φυσικά την δωροληψία, αλλά δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης γιατί ασχολείται η Δικαιοσύνη με αυτήν. Εμάς μας αφορά το πολιτικό σκέλος, από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας έστειλε την δικογραφία στη Βουλή για να κρίνει εκείνη αν πρέπει να διωχθεί ή όχιο πρώην υπουργός της κυβέρνησης και νυν 151ος βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης. Ετσι, μετά το Βατοπαίδιο, η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής έχουν άλλη μία καυτή πατάτα στα χέρια τους, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ήδη τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ο κ. Παυλίδης τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, γιατί είναι αθώος. Αρα η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει ουσιαστικά με 150 βουλευτές χάνοντας την δεδηλωμένη.

Με λίγα λόγια, η Ν.Δ. έχει αυτή τη στιγμή στις τάξεις της έναν βουλευτή που κατηγορείται για σκάνδαλο και η υπόθεσή του έχει παραπεμφθεί στη Βουλή. Αν ο βουλευτής αυτός παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, την θέση του θα πάρει ο πρώτος επιλαχών υποψήφιος του κόμματός του στον νομό Δωδεκανήσων και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή. Τότε όμως ο συγκεκριμένος βουλευτής μένει χωρίς την ασπίδα της βουλευτικής ασυλίας στα χέρια της τακτικής Δικαιοσύνης. Αυτός λοιπόν διαλαλεί την αθωότητά του και μαζί με αυτήν την απόφασή του να μην παραιτηθεί, γνωρίζοντας όμως και κάτι ακόμη: ότι αν γίνουν εκλογές, οι κατηγορίες παραγράφονται, όπως παραγράφονται και αν τελειώσει η σύνοδος της Βουλής τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρξει ετυμηγορία Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του, γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ακολουθήσει την τακτική που είχε ακολουθήσει στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη. Δεν αντέχει δηλαδή να απουσιάσει πάλι η πλειοψηφία από την Προανακριτική Επιτροπή, ώστε η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Εξεταστική. Δεν αντέχει επίσης να προσφέρει κάλυψη σε έναν ακόμη πρώην υπουργό της κυβέρνησής του που κατηγορείται για σκάνδαλο, ακόμη και αν ο ΛΑ.Ο.Σ. βοηθούσε στη μυστική ψηφοφορία της Προανακριτικής, για να καλύψει τυχόν διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία. Αν πάλι διαγράψει τον κ. Παυλίδη, χάνει την δεδηλωμένη και δεν θα είναι καθόλου φρόνιμο να στηρίζεται στην «ανεξάρτητη» ψήφο του, ενώ θα είναι κατηγορούμενος...

Επομένως, μία επιλογή του πρωθυπουργού είναι να προσπαθήσει να πείσει τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, ο οποίος όμως λογικά θα το κάνει μόνον αν λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις προστασίας. Τέτοια εποχή όμως και με την κυβερνητική παράταξη στα κάτω της έχουν πρακτική αξία τέτοιες διαβεβαιώσεις, που επίσης θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης; Η δεύτερη επιλογή του κ. Καραμανλή είναι να διαγράψει τον κ. Παυλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και να πάμε για εκλογές, ελπίζοντας ότι ο λαός θα εκτιμήσει την ...παλικαρίσια στάση του. Την τρίτη επιλογή -να δώσει μάχη για την προστασία του κ. Παυλίδη στη Βουλή- την προαναφέραμε και είναι συνταγή καταστροφής!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.