ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίζει και σενάριο παραπομπής Παυλίδη και εκλογών τον Σεπτέμβριο

10:00 - 23 Απρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ποιος θα τόλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι θα έφτανε η μέρα που ο Παυλίδης θα καθόριζε, έστω και βραχυπρόθεσμα, την πορεία του έθνους. Και όμως γίνεται και αυτό στην απίστευτη Ελλαδάρα μας. Με το όνομα του Τέλη στο στόμα μας ξημεροβραδιαζόμαστε και στην ποδιά του σφάζονται παλληκάρια, της Νέας Δημοκρατίας βέβαια, αλλά πάντως παλληκάρια, που άλλα από αυτά τον παρακαλούν να παραιτηθεί και άλλα μελετούν μήπως και τους συμφέρει να τον σπρώξουν στην άβυσσο, μήπως και γίνουν εκλογές για να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος.

Μιλάμε βέβαια για τους καραμανλικούς από τη μία πλευρά και τους μητσοτακικούς από την άλλη, ενώ στη διαμάχη έχει εμπλακεί και ο ΛΑ.Ο.Σ που ο αρχηγός του, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ανήκει στην ευρύτερη νεοδημοκρατική παράταξη. Ετσι τώρα το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Παυλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει εκείνη αν θα τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ΚΚΕ άφησε να φανεί ότι θα πράξει το ίδιο και μάλλον θα ακολουθήσει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο ΛΑ.Ο.Σ. άλλαξε γραμμή και ενώ πριν από το Πάσχα άφηνε σαφώς να διαφανεί ότι θα ψήφιζε υπέρ της αθώωσης του πρώην υπουργού Αιγαίου τώρα λέει ότι θα τον στείλει στον «φυσικό» του δικαστή για να αποφασίσει, δηλαδή θα τον παραπέμψει.

Το μπαλάκι λοιπόν βρίσκεται τώρα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο κ. Παυλίδης αμύνεται σθεναρά σε όλες τις πιέσεις για να παραιτηθεί. Αν οι βουλευτές της στην λεγόμενη Προανακριτική κρίνουν ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να παραπεμφθεί είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προσθέσει μία ακόμη υπόθεση σε όλες εκείνες που την βαραίνουν. Θα κατηγορηθεί ότι καλύπτει ένα σκάνδαλο και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποδείξει το αντίθετο, ειδικά μέσα στο αρνητικό για την ίδια κλίμα. Αν πάλι οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής της, τότε κινδυνεύει να χάσει ουσιαστικά την δεδηλωμένη στη Βουλή, γιατί δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην ψήφο ενός βουλευτή που θα είναι υπόδικος.

Στη μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας βέβαια, δεν αποκλείεται να γίνουν πολλές καραμπόλες. Επομένως υπάρχει πάντα η πιθανότητα εκεί να μην παραπεμφθεί τελικά ο κ. Παυλίδης στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά και αυτό να μη συμβεί, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρηθεί στην εξουσία για ένα διάστημα, ίσως μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αλλωστε, εκεί ποντάρει και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης για να τον έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο κ. Καραμανλής, αφού θα στηρίζεται πια στις ψήφους του ΛΑ.Ο.Σ. στις ψηφοφορίες. Να μην ξεχνάμε ότι μεσολαβεί και το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει πάντα και ο κ. Τατούλης, που ποτέ δεν είπε ότι από τη στιγμή που εκπαραθυρώθηκε θα καταψήφιζε συστηματικά την κυβέρνηση και σίγουρα δεν τον βολεύουν οι πρόωρες εκλογές.

Με αυτή την έννοια, ίσως ο κ. Καραμανλής να καταφέρει και τον κ. Παυλίδη να παραπέμψει και να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες οι πληροφορίες έλεγαν ότι για Σεπτέμβριο πήγαινε τις εκλογές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δίνει διορία να τα πάρει μέχρι τον Οκτώβριο. Μην ρωτάτε ποιο θα είναι το όφελος για τον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ., αλλά ίσως να έχει σχέση με την εσωτερική διαμάχη, ενώ διατηρεί και κάποια αμυδρή ελπίδα ανάκαμψης. Για να δούμε, τι θα δούμε, λοιπόν...

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.