ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βαλτώσει μέσα στη σκανδαλολογία

09:56 - 28 Απρ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το πιθανότερο είναι ότι το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα δεν μπορεί να αλλάξει πλέον. Η εικόνα της δεν αναμένεται να βελτιωθεί ως τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις θα συνεχίσουν να αποτυπώνουν την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Πολλά τα σκάνδαλα που συσσωρεύτηκαν, ακόμη περισσότερες οι παραλείψεις και ιδιαίτερη έντονη η αίσθηση της ανικανότητας που υπάρχει στον αέρα, για να δούμε ανάκαμψη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αναφερόμαστε στο «πιθανότερο» και όχι στο απόλυτα «σίγουρο». Γιατί το ΠΑΣΟΚ, που οι πάντες θεωρούν ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν αυτές (νικητής δεν σημαίνει αυτόματα και αυτοδυναμία, αλλά δεν αποκλείεται και να υπάρξει) κινδυνεύει να δει την σημερινή υπεροχή του να εξανεμίζεται. Κάποιες από τις εκτιμήσεις και τις τακτικές του κόμματος ενδεχομένως να αποδειχθούν λανθασμένες και τότε…

Είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε ακόμη για λάθη, για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνο που θα μετρήσει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Όμως, υπάρχει σε αρκετούς παρατηρητές η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ ίσως να επένδυσε πολιτικά περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε στα σκάνδαλα και λιγότερο στην αντιμετώπιση της οικονομικής και της γενικότερης κρίσηςπου ταλανίζει σήμερα τη χώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκάνδαλα δεν έπρεπε να αναδειχθούν, ούτε ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν μάχες για να αποφευχθεί η παραγραφή τους. ΄Αλλωστε στην επισήμανση και ανάδειξη κάποιων από αυτά (τοξικά ομόλογα, Βατοπαίδιο) σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν και τα μήντια που πάντα δίνουν προτεραιότητα, προβάλλουν και συντηρούν τέτοια θέματα. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία είναι υποχρεωμένο να προσέχει και τις δόσεις και να μην παρασύρεται σε μονοδιάστατο αντιπολιτευτικό αγώνα. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αναλώνεται πρόωρα σε εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές που δεν είναι σε θέση να τις επιβάλλει, γιατί και ο άλλος έχει τα δικά του σχέδια, που μπορεί μάλιστα να υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

Ετσι τώρα, του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην του βγει η παραπομπή του κ. Παυλίδη, μπορεί να μη γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, μπορεί να πετύχει σε ένα βαθμό ο συμψηφισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη Ζήμενς. Και μπορεί ακόμη να έχουν σχετική επιτυχία οι κινήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει με μέτρα  διάφορους κλάδους της οικονομίας, αλλά και κάποιες συντεχνίες, όπως την οικοδομή, τους εμπόρους αυτοκινήτων, τους ταξιτζήδες.

Το ζητούμενο λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ είναι να ρίξει το βάρος του και στα άλλα προβλήματα της χώρας ,πέρα από τα σκάναδαλα. Να δώσει την εντύπωση ότι έχει τα κότσια και τους ανθρώπους  να παλέψει για την οικονομία, για την βελτίωση της Παιδείας και της Δημόσιας Ασφάλειας, ότι δεν θα σταματήσει μπροστά στο κομματικό κόστος προκειμένου να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή, όταν έλθει στην εξουσία. Και για να πείσει, πρέπει πια να έχει συγκεκριμένες απόψεις και να δείξει και μία ομάδα ανθρώπων, όχι αποκλειστικά μέσα από το κόμμα, που ασχολούνται ήδη με τα μεγάλα προβλήματατης χώρας.

Με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει πλέον ότι είναι συγκροτημένο και αποφασισμένο να κάνει τα αναγκαία για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση και να βγει η Ελλάδα από την παρατεταμένη παρακμή στην οποία έχει περιπέσει. Ειδ΄ άλλως μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.