ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η βαρβαρότητα είναι εδώ (στα γήπεδα) και περιμένει τον σοσιαλισμό... για να φύγει

00:05 - 23 Μαϊ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρω ακριβώς τι θέλει να πει ο κ. Γ. Παπανδρέου με το «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» (θέλοντας προφανώς να το καταγράψει δίπλα σε εκείνο το αλησμόνητο «Σοσιαλισμός στις Δεκαοχτώ» του μπαμπά του το 1981), αλλά πάντως, ενώ τον σοσιαλισμό ακόμη τον περιμένουμε, η βαρβαρότητα έχει από καιρό φτάσει, ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα. Και είναι πολύ αμφίβολο ότι ο σοσιαλισμός, αν ποτέ φτάσει, θα μπορέσει να την διώξει, αν δεν βάλουν το χεράκι τους η πολιτική ηγεσία, η αστυνομία, οι πολίτες και διάφοροι παράγοντες.

Τη βαρβαρότητα την είδαμε -και κάποιοι την έζησαν- για άλλη μία φορά στο ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο μπάσκετ την περασμένη Πέμπτη.Δεν ήταν πρωτοφανές σαν γεγονός, αφού οι αληταράδες έχουν επιβάλλει τον δικό τους νόμο στα γήπεδα και συχνά έξω από αυτά,απανταχού της επικράτειας. Δεν υπάρχει ομαδικό άθλημα, οποιασδήποτε κατηγορίας και σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας που να μη βρίσκεται στο έλεος των τραμπούκων. Των τραμπούκων που δεν είναι καθόλου λίγοι και ας έχει επικρατήσει η άποψη ότι δήθεν είναι λίγοι και ξεχωριστοί.

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, δυστυχώς για όλους μας. Υπάρχει έλλειψη αγωγής στην ελληνική κοινωνία, επικρατεί ο ψευτοτσαμπουκάς, το επιθετικό ύφος συνδυάζεται με την χυδαιολογία στην καθημερινότητά μας, αλλά το χειρότερο είναι ότι στα σχολεία επικρατεί η πλήρης απειθαρχία και η ατιμωρησία. Ετσι ξεκινούν όλα και από εκεί και πέρα βρίσκουν έδαφος να καλλιεργήσουν τον τραμπουκισμό οι αθλητικές φυλλάδες και να δημιουργήσουν στρατούς αληταράδων οι παράγοντες των ομάδων. Φυσικά η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την ενδημική πλέον βία στα γήπεδα, καθώς και η παροιμιώδης ανικανότητα της αστυνομίας επιτρέπουν την επικράτηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί οι παράγοντες και η πολιτεία ανέχονται ή και θέλουν να υπάρχει αυτή η βαρβαρότητα. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν και το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ότι πολλοί από τους πολιτικούς και ακόμη περισσότεροι από τους αθλητικούς παράγοντες έχουν την ίδιααγωγή, ή έλλειψη αγωγής με τους αληταράδες και τους εγκληματίες που δηλώνουν οπαδοί. Μόνο που το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τυχαία δεν υπάρχουν περισσότεροι τραυματίες ή και νεκροί, αλλά όπου νάναι θα τους έχουμε και αυτούς.

Για να μην φύγουμε όμως από το προηγούμενο ερώτημα, γιατί συμφέρει στους παράγοντες και στο κράτος να μη πηγαίνουν στο γήπεδο οι φιλήσυχοι φίλαθλοι; Δεν χάνουν έσοδα, ή μήπως οι ομάδες βολεύονται με τις χορηγίες από το κράτος και τα υπερτιμημένα δικαιώματα από την τηλεόραση και δεν νοιάζονται; Αλλά καλά αυτοί, το κράτος γιατί δεν νοιάζεται και τώρα μάλιστα ο υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Ιωαννίδης πάει να καταργήσει (ίσως και να το έχει κάνει ήδη) το ιδιώνυμο για τους εγκληματίες των γηπέδων; Και τέλος, πως ανέχονται οι παίκτες να παίζουν κάθε τόσο το κεφάλι τους και δεν συμφωνούν μεταξύ τους να αποχωρούν όλοι μαζί από το γήπεδο όταν γίνονται βαρβαρότητες σαν αυτές της Πέμπτης στο ΣΕΦ;

Αλλά θα μου πείτε, εδώ δεν φεύγουν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές όταν γίνονται βαρβαρότητες στα πανεπιστήμια, από τους παίκτες περιμένουμε να δώσουν το παράδειγμα;

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.