ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν πρέπει να βγήκε ωφελημένος ο κ. Καραμανλής από τη χθεσινή συνέντευξή του

09:16 - 28 Μαϊ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Προχθές, Τρίτη, ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι αλλάζει τακτική. Τα παπαγαλάκια δεν έπιασαν, το αχρείαστο «Βαρβαρότητα ή Σοσιαλισμός» του κ. Γ. Παπανδρέου δεν βοήθησε, στην κριτική προστέθηκαν κα οι δηλώσεις του αρχιβαρόνου κ. Ι. Βαρβιτσιώτη που θέλει περισσότερη ενασχόληση του πρωθυπουργού με τα καθημερινά προβλήματα και λιγότερη με τα πουλάκια, οπότε ο κ. Καραμανλής είπε να το ρίξει στην υπευθυνότητα, μήπως και αυξηθεί η συσπείρωση του κόμματός του, εν όψει των ευρωεκλογών.

Η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε την συγχώνευση 255 αχρείαστων κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών και να δούμε αν τελικά θα το κάνει και που θα βολέψει τους κομματικούς που στελέχωναν τις διοικήσεις και τα διοικητικά συμβούλια, ενώ ο ίδιος δήλωσε στο συνέδριο του «Economist» ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα φωτιά και λαύρα –αδιαφορώντας για το πολιτικό-κομματικό κόστος-, προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα.

Ετσι αναμενόταν ότι στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο κ. Πρετεντέρη, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρούσε ακόμη περισσότερο να πλασάρει το προφίλ του ανανεωμένου και υπεύθυνου ηγέτη, του αποφασισμένου πλέον να «σκίσει τη γάτα» για να οδηγήσει το μισοβουλιαγμένο καράβι «ΕΛΛΑΣ» σε έναν ασφαλή όρμο για να γίνουν τα κατάλληλα μερεμέτια, μπροστά στον κίνδυνο να πουληθεί για παλιοσίδερα κάποια στιγμή.

Επιστρατεύοντας την επαγγελματική αντικειμενικότητα, ειλικρινά νομίζω ότι του πρωθυπουργού δεν του βγήκε η συνέντευξη που έδωσε. Θα μπορούσα να προσθέσω ότι ήταν πάρα πολύ κακός, εκτός αν εγώ, ως παρατηρητής και πολιτικός αναλυτής, βρίσκομαι σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινή γνώμη και δεν ξέρω τι μου γίνεται. Γιατί εγώ κατ΄ αρχήν είδα έναν άνθρωπο που άφησε τον δημοσιογράφο να του είχε πάρει το πάνω χέρι και να τον αντιμετωπίζει αφ΄ υψηλού. Και όσο προσπαθούσε να κάνει τον άνετο και τον λαϊκό, τόσο γινόταν φανερό ότι ήταν «δήθεν».

Ταυτόχρονα, οι ασταμάτητες, σε βαθμό νευρικότητας, χειρονομίες των χεριών και οι εκφράσεις του προσώπου έδιναν την εντύπωση μονόπρακτου κωμικής παντομίμας και είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή ο δωδεκάχρονος γιος μου προσπαθούσε να μιμηθεί την πρωθυπουργική «γλώσσα του σώματος».

Αυτά ως προς την εικόνα, γιατί υπάρχει και το περιεχόμενο, που δεν ήταν πολύ καλύτερο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι όλα πήγαιναν πρίμα στην οικονομία μέχρι να ξεσπάσει η διεθνής κρίση, επανήλθε στους δείκτες της απογραφής, αλλά δεν εξήγησε γιατί αποκεφάλισε τον κ. Αλογοσκούφη. Επανέλαβε βέβαια ότι δεν θα αφήσει ρουθούνι φοροφυγάδα και ότι θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, βάζοντας ακόμη και φόρους αν χρειαστεί, αλλά και πάλι έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχει αντιληφθεί πόσο βαθύ είναι ήδη το αδιέξοδο στα δημοσιονομικά.

Εκεί όμως που τα έκανε πάλι μούσκεμα είναι στα σκάνδαλα και κυρίως στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, αποδίδοντας όλη την ευθύνη στους κρατικούς υπαλλήλους και καταλογίζοντας μόνο έλλειψη επιμέλειας στα πολιτικά του στελέχη. Με αυτή την έννοια φυσικά, έδωσε την εντύπωση ότι οι «βατοπαιδινοί» υπουργοί δεν αποκλείεται να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο ίδιος πάντως δεν σκέπτεται να τα βροντήξει γιατί είναι ακόμη νέος και αντέχει…

Με αυτά και με εκείνα λοιπόν, θα είναι έκπληξη για τον υπογράφοντα αν ο πρωθυπουργός βγει ωφελημένος από την χθεσινή συνέντευξη.

Και για όποιον ρωτήσει ποια είναι η γνώμη μου για τη συνέντευξη τύπου του κ. Παπανδρέου, επίσης χθες το απόγευμα, θέλω να πω ότι σε σχέση με τον εαυτό του ήταν βελτιωμένος, έδειχνε αυτοπεποίθηση μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, δεν απεραντολογούσε και ήταν πιο συγκεκριμένος από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πάντα «θεωρητικός». Στα οικονομικά πάντως οι απαντήσεις του ήταν ελλειμματικές για το πώς θα τα φέρει βόλτα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και ελπίζω με το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που τόνισε επανειλημμένα, να μην εννοεί μόνο την κυβέρνηση, αλλά σχεδόν τα πάντα!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.