ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαιούμαστε να ανησυχούμε μετά την αλλαγή στην ΕΥΠ

09:33 - 15 Ιουλ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ανήκουστα είναι αυτά που συμβαίνουν, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και υπουργού Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Τύπου και μερικών ακόμη τομέων, Προκόπη Παυλόπουλου.

Μετά από πολύ καιρό, οι αρχές δημόσιας ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ΕΥΠ, είχαν μία επιτυχία (και μάλιστα χάρις κυρίως στην ΕΥΠ και όχι στην ΕΛ.Α.Σ.) και η κυβέρνηση έσπευσε να αντικαταστήσει τον διοικητή της, τον πρέσβη Ι.Κοραντή, που ήταν δικός της άνθρωπος, με έναν ακόμη πιο δικό της, τον αντεισαγγελέα Εφετών Δ. Παπαγγελόπουλο.

Προς το παρόν, εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο πρέσβης «ξηλώθηκε» ξαφνικά και μετά από μία επιτυχία που η ίδια η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει ανεκμετάλλευτη και να απασχολεί τα μήντια, ώστε ο κοσμάκης να μην την καταριέται για τα οικονομικά του και την καθημερινότητά του. Πιθανολογούμε όμως ότι ο Ι. Κοραντής «φαγώθηκε» είτε γιατί άφησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι τηλεφωνικοί διάλογοι του Βλαστού και των άλλων που αναμείγνυαν πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, είτε γιατί αρνήθηκε να εφαρμόσει μεθόδους κοπτοραπτικής, ώστε να βγουν από τις κασέτες των υποκλοπών τα ονόματα αυτά, είτε τέλος, υπάρχει και συνέχεια με τα ίδια ή και άλλα ονόματα που η κυβέρνηση θέλει να «προστατεύσει» και εκείνος δεν ήταν το... κατάλληλο πρόσωπο γι αυτή τη δουλειά.

Για να δικαιολογήσει την ενέργειά της η κυβέρνηση κατέφυγε σε μπουρδολογία έμπνευσης και διατύπωσης Πρ. Παυλόπουλου (όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν έχουν αμφιβολία γι αυτό), που από τη μία πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και από την άλλη πλευρά προκαλεί εύγλωττες ανησυχίες. Φυσικά, την μπουρδολογία που τους σερβιρίστηκε την κατάπιαν αμάσητη τα σαϊνια της δημοσιογραφίας που ασχολούνται με το αστυνομικό ρεπορτάζ και τα μήντια στα οποία εργάζονται και την σέρβιραν με τη σειρά τους στον κοσμάκη , που παρά τα όσα αντίθετα λέγονται, χάβει πολλά από όσα του λένε.

Είναι μπούρδα λοιπόν ο ισχυρισμός ότι ο Ι. Κοραντής αντικαταστάθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο επειδή δήθεν η κυβέρνηση ήθελε έναν δικαστικό στη θέση του γιατί θέλει να μετατρέψει την ΕΥΠ από «CIA» σε «FBI». Δηλαδή να την μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών που έχουν να κάνουν με επιβουλές ξένων εναντίον του ελληνικού κράτους σε διώκτη του κοινού εγκλήματος και της εσωτερικής τρομοκρατίας. Αυτό μπορούσε να γίνει το ίδιο καλά με διοικητή τον πρέσβη και ήδη είχε γίνει στην υπόθεση Βλαστού. Όπως είναι μπούρδα ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε να επιδείξει δάφνες και επιτυχίες ως εισαγγελέας με βασικό αντικείμενο την δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις ως επαγγελματίες παρατηρητές δεν διαπιστώσαμε κάποια μεγάλη επιτυχία στους συγκεκριμένους τομείς τον τελευταίο καιρό, με εξαίρεση την υπόθεση Βλαστού που δεν ξέρουμε ακόμη που και πως θα καταλήξει...

Το πολύ ανησυχητικό όμως, πέρα από τις μπούρδες, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει την ΕΥΠ να ασχολείται στο εσωτερικό - και έχουμε μνήμες για το ρόλο που έπαιξε η υπηρεσία ως ΚΥΠ (και οι κυπατζήδες) στη νεότερη ελληνική ιστορία ως το 1974 - και μάλιστα με προϊστάμενο τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος κατά τη θητεία του ως δικαστικός τα έχει δώσει όλα ως διώκτης του ΠΑΟΚ και των ΠΑΣΟΚων και ως «σεκιουριτάς» της κυβέρνησης και των νεοδημοκρατών. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και γνωστές και με αυτή την έννοια ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γι αυτό τον επέλεξε ο Προκόπης Παυλόπουλος!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.