ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση καταδικάζει την εκλογολογία, αλλά απεργάζεται σενάριο για εκλογές

00:03 - 29 Αυγ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Βγήκαν ο ένας μετά τον άλλον αυτές τις μέρες οι πρόεδροι των λεγόμενων «παραγωγικών τάξεων», με αφορμή την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ, για να επισημάνουν ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας και ότι δεν πάει άλλο. Αργά βέβαια το θυμήθηκαν οι κ.κ. Δ. Δασκαλόπουλος, Δ. Αρμενάκης, Κ. Μίχαλος, Θ. Βάρδας, Β. Κορκίδης και όποιος άλλος είχε την τιμή να γίνει δεκτός από τον κ. Καραμανλή, αλλά και πάλι οι περισσότεροι από αυτούς μίλησαν με μισόλογα και πάντως με γνώμονα να μη δυσαρεστήσουν την κυβερνητική παράταξη που άλλωστε υποστήριξαν και στήριξαν, η προέρχονται από αυτήν.

Διαπιστώνουν λοιπόν ότι το πλοίο βυθίζεται και αντί να καταγγείλουν αυτόν που το βυθίζει προσπαθούν όσο μπορούν να τον σώσουν κάποιοι από αυτούς. Αλλοι από αυτούς, όπως οι κ.κ. Μίχαλος και Βάρδας, προτιμούν την συναίνεση και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, για να φορτωθεί προφανώς και το ΠΑΣΟΚ ευθύνες, αλλά καιλησμονώντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής φρόντισε να κόψει τις γέφυρες δημιουργώντας το αποτυχημένο κομματικό κράτος της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας την Δικαιοσύνη και κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για όλα τα πραγματικά και φανταστικά αυτού του τόπου. Αλλοι πάλι, όπως ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, παθαίνει ναυτίς με την εκλογολογία, αλλά δεν έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές. Και μόνον ο κ. Δ. Αρμενάκης ήταν σαφής, καθώς αυτός δεν θέλει ούτε εκλογές, ούτε συγκυβέρνηση, αλλά Νέα Δημοκρατία ... for ever.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ακόμη και από αυτές τις παρεμβάσεις, ότι σχεδόν οι πάντες βλέπουν πλέον ότι «μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα». Ακόμη και πολλοί, πάρα πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και ας μην το ομολογούν δημόσια. Γι΄ αυτό και τάσσονταιυπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών, θέλοντας προφανώς να αποφύγουν τα χειρότερα για τους εαυτούς τους και ας τους κατακεραυνώνουν οι σωματοφύλακες του πρωθυπουργού, τύπου Τσιτουρίδη ... Επομένως, με δεδομένη αυτή την κατάσταση, κυκλοφορεί ένα σενάριο που δεν αποκλείεται να γίνει και πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να πάει για εκλογές, καθώς τα πράγματα σε όλους τους τομείς χειροτερεύουν, φως δεν υπάρχει και η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Ετσι θα πάει σε εκλογές προσπαθώντας να ρίξει στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες και δεν αποκλείεται κάποιοι από τους ταγούς των επιχειρηματικών τάξεων να είναι δασκαλεμένοι. Με αυτή την έννοια, ο κ. Καραμανλής θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ και θα περιγράψει με μαύρα χρώματα την πραγματικότητα. Θα ζητήσει συστράτευση, συναίνεση και δεν αποκλείεται ακόμη να προτείνει συγκυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα πάντως θα ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον κ. Κ. Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην πάει η χώρα σε εκλογές ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση.

Εκεί τελειώνει το πρώτο σκέλος του σεναρίου. Το δεύτερο σκέλος λέει ότιτο ΠΑΣΟΚ βεβαίως θα απορρίψει μετά βδελυγμίας τις προτάσεις του κ. Καραμανλή και θα επιμείνει στην άποψή του ότι πρέπει να γίνουν αμέσως εκλογές για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να έλθει το ίδιο να σώσει τη χώρα…Τότε ο κ. Κ. Παπούλιας θα ανακοινώσει ότι δεν θέλει να είναι πάλι Πρόεδρος χωρίς την στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, οπότε ο κ. Καραμανλής θα βρει την ευκαιρία να κηρύξει άμεσες εκλογές κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση των θεσμών.Και ότι βγει…Τελεία και παύλα.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.