ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασχηματισμός με πρόσωπα εκτός ΝΔ θα είχε σημασία, αλλά πρόκειται για ουτοπία

09:51 - 01 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ετσι όπως έχουν τα πράγματα και με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να πλέουν σε πελάγη...αναξιοπιστίας, αναποφασιστικότητας και ανικανότητας, η μοναδική κίνηση που θα είχε νόημα από πλευράς κ. Καραμανλή, πέραν των εκλογών βέβαια, είναι ο ανασχηματισμός. Όχι όμως ο οποιοσδήποτε ανασχηματισμός με αντικατάσταση από τον ανύπαρκτο ουσιαστικά «πάγκο» διαφόρων προσώπων της σημερινής κυβέρνησης, που είτε έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν, είτε τους φορτώνουν τις αμαρτίες όλων. Ενας τέτοιος ανασχηματισμός δεν θα είχε καμία σημασία για τη χώρα και κανένα όφελος για την κυβέρνηση. Οσο για την απήχηση στην κοινή γνώμη, αυτή θα περιοριζόταν αποκλειστικά στους συγχωριανούς και στα σόγια των απερχομένων και των νεοτοποθετημένων στην κυβέρνηση.

Ο μόνος λοιπόν ανασχηματισμός που θα είχε νόημα και θα τάραζε το τέλμα μέσα στο οποίο ζει η κυβέρνηση απειλώντας να βουλιάξει σε αυτό και τη χώρα, είναι ο σαρωτικός, καθώς είναι πάρα πολλά τα υπερτιμημένα και άχρηστα πρόσωπα που χρησιμοποιεί σήμερα ο κ. Καραμανλής. Αυτό θα είναι το πρώτο σκέλος, γιατί το δεύτερο θα πρέπει να είναι η αντικατάστασή τους από εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες που θα ξέρουν τι τους γίνεται και θα είναι αποφασισμένοι να φέρουν τα πάνω κάτω, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Τεχνοκράτες όμως που δεν θα συνδέονται σώνει και καλά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και θα επιλεγούν με κριτήρια τις γνώσεις, την ικανότητα και την προθυμία να προσφέρουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανόρθωσης της χώρας. Και μάλιστα, η τοποθέτηση τέτοιων ανθρώπων δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα κυβερνητικά πόστα, αλλά να επεκταθεί σε όλο τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα!

Μία τέτοια εξέλιξη είναι φυσικά απολύτως θεωρητική. Ούτε ο κ. Καραμανλής έχει δείξει ως τώρα ικανός για τέτοιες ριζοσπαστικές αποφάσεις, ούτε ο κομματικός μηχανισμός και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα δέχονταν τέτοιου είδους ανασχηματισμό, ούτεθα μπορούσε να στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση στην ισχνότατη και προβληματική πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ούτε τέλος είναι σίγουρο ότι μπορούν να βρεθούν ή υπάρχουν οι άνθρωποι που να θέλουν και να μπορούν να την στελεχώσουν. Να την στελεχώσουν χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση, δίχως να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, με απουσία χρονικού ορίζοντα και με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό, τον σημερινό, που δεν μας έχει καταπλήξει με τις ικανότητες του, το αντίθετο θα έλεγα.

Επιπλέον, μία τέτοια κυβέρνηση θα χρειαζόταν και την ανοχή του ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει πέραν του προσεχούς Μαρτίου 2010, αλλά γιατί να την δώσει το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλύτερα και αν ο κ. Γ. Παπανδρέου εννοεί αυτό που λέει ότι θα επιδιώξει να διευρύνει την κυβερνητική του βάση με στελέχη έξω από το ΠΑΣΟΚ; Δεν θα το κάνει βέβαια μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο κ. Καραμανλής στην εξουσία…

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.