ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τις εκλογές δεν τις επέβαλε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής έχασε την μπάλα...

09:53 - 03 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μας έσκασε αλλά τελικά την πήρε την απόφαση ο πρωθυπουργός. Πάμε για εκλογές στις 4 Οκτωβρίου και εδώ που τα λέμε, αυτή ήταν η πιο υπεύθυνη απόφαση που μπορούσε να πάρει, καθώς ούτε ο ανασχηματισμός θα βελτίωνε τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ούτε το "σούρσιμο" ως τον επόμενο Φεβρουάριο θα το άντεχε η χώρα.

Η μπάλα είχε χαθεί και στην οικονομία και στη δυνατότητα της διακυβέρνησης και ο κ. Καραμανλής δεν είχε άλλο δρόμο από αυτόν που επέλεξε. Αν προσθέσουμε και την κρυφή επιθυμία του να απαλλαγεί από τις βαριές ευθύνες, παρά το γεγονός ότι η προοπτική της ήττας από τον κ. Παπανδρέου του είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, τότε γίνεται αντιληπτό ότι όσο δύσκολο ήταν να πάρει την απόφαση και μάλιστα με τα περισσότερα στελέχη αντίθετα, τόσο ανακουφισμένος ένοιωσε από τη στιγμή που την ξεστόμισε και γι αυτό έλυσε την γραβάτα του μόλις απομακρύνθηκε από τον φακό.

Οπως αναμενόταν, στο χθεσινό του διάγγελμα ο κ. Καραμανλής έριξε την ευθύνη για την αναγκαστική προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό κάνει τόσα χρόνια, η συνήθεια του έγινεδεύτερη φύση, αυτό έκανε και χθες.

Μπούρδες. Στριμώχτηκε στη γωνία και αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές γιατί τα έκαναν ο ίδιος και η κυβέρνησή του ρόϊδο στην οικονομία και ταυτόχρονα απέδειξαν περίτρανα ανίκανοι να κυβερνήσουν την χώρα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις μπαρούφες προ του 2004 περί εξοικονόμησης άνω των 10 δισ. από τις σπατάλες του κράτους, ή την καταστροφική απογραφή και την αλλοίωση των στοιχείων και των μεγεθών της οικονομίας; Την προκήρυξη εκλογών το 2007 για να καταρτισθεί αξιόπιστος προϋπολογισμός, ή την παταγώδη αποτυχία του κ. Αλογοσκούφη μόλις έκανε τον προϋπολογισμό του 2008; Αφήστε την καθυστέρηση με την οποία ο ίδιος κατάλαβε ότι βαδίζουμε προς την κατάρρευση...

Οσο για την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας, επί πέντε χρόνια πορευόμαστε από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, η διαφθορά πηγαίνει σύννεφο, η περιβόητη "επανίδρυση του κράτους" μετουσιώθηκε σε κομματικοποίηση του κράτους, η δημόσια ασφάλεια χειροτέρευσε δραματικά, η Δικαιοσύνη ποδηγετήθηκε πλήρως, η Ελλάδα κάηκε από άκρουσε άκρο(αλήθεια, μήπως ο κ. Καραμανλής ξαναπηγαίνει για δεύτερη φορά σε πρόωρες εκλογές μετα από καταστροφική πυρκαγιά νομίζοντας ότι θα του φέρει γούρι;), στην Παιδεία δεν έγινε τίποτα και θυσιάστηκε σαν Ιφιγένεια η φιλότιμη κα Γιαννάκου γιατί προσπάθησε να τολμήσει και άλλα και άλλα.

Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι εκεί που βρισκόμαστε οικονομικά, πρέπει να γίνουν αυστηρότατες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, περιοριορισμός της τεράστιας φοροδιαφυγής (και φοροκλοπής) και βαθιές, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά είναι εντελώς απαραίτητα να γίνουν όποιος και να πάρει την εξουσία.

Αποτελεί όμως κοροϊδία να ζητάει ο πρωθυπουργός των τελευταίων 5,5 ετών από τους νοικοκυραίους να τον ξαναψηφίσουν για να κάνει αυτά που δεν έκανε (στην πραγματικότητα η κατάσταση χειροτέρεψε θεαματικά επι της δικής του πρωθυπουργίας) όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι ήδη αναξιόπιστος, ενώ ταυτόχρονα οι ηγετικές του ικανότητες αποδείχτηκαναπό ελάχιστες ως μηδαμινές. Ακόμη και την ύστατη ώρα δεν μπόρεσε να επιβάλει κάποια πειθαρχία στα στελέχη του που έβγαιναν δημόσια και χαρακτήριζαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες καταστροφική για την παράταξη, δίχως να νοιάζονται για την τύχη της χώρας.

Αγνωστο αν ο κ. Καραμανλής πιστεύει αληθινά ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Τούτη τη φορά όλα τα δεδομένα είναι εναντίον του. Η διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 5,5 χρόνια συγκαταλλέγεται στις χειρότερες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ίδιος αποδείχτηκε λίγος, η ηττοπάθεια βασιλεύει στην παράταξή του (όταν τα στελέχη μιλούσαν για καταστροφή πριν από το διάγγελμα, πως θα πείσουν τους ψηφοφόρους ότι πάνε για τη νίκη;) και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με διαφορά. Χώρια εκείνα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πριν 3-4 μήνες μόλις. Οπως είπαμε όμως δεν μπορούσε να τις αποφύγει, όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανασίου του λέει ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να καταρτίσει προϋπολογισμό και όταν άλλοι υπουργοί του επισημαίνουν την γενική διάλυση του παντός!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.