ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οποιος χάσει δεν στέκεται, ακόμη και αν δεν φύγει...

09:43 - 04 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Τούτη τη στιγμή που μιλάμε, η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θεωρείται σίγουρη. Κατεβαίνει στο γήπεδο φθαρμένη, αποτυχημένη, διαιρεμένη, πάνω από έξη ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και με το μοναδικό ατού της, τον κ. Κ Καραμανλή μαραμένο και αμφισβητούμενο να προσπαθεί να πετύχει το θαύμα, παίρνοντας όλο το παιχνίδι επάνω του. Είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο ότι την 4η Οκτωβρίου δεν θα αναμετρηθούν στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή οι ιδεολογίες και τα στελέχη των δύο κομμάτων, αλλά ο ίδιος και ο κ. Γ. Παπανδρέου αποκλειστικά. Κατά τον κ. Καραμανλή, εκείνη την ημέρα οι ψηφοφόροι δεν θα διαλέξουν κυβέρνηση, αλλά πρωθυπουργό.

Πολύ δύσκολα θα του βγει του κ. Καραμανλή η στρατηγική για όλους τους παραπάνω λόγους και άλλους τόσους,  που έχουν τραυματίσει σοβαρότατα την αξιοπιστία του και την γοητεία του. Τα τελευταία 5,5 χρόνια δύσκολα ξεχνιούνται, ακόμη και από έναν λαό που δεν φημίζεται ούτε για τη μνήμη του, ούτε για τον ορθολογισμό του, αλλά αντίθετα διακρίνεται για την «οπαδική» συμπεριφορά του. Ωστόσο, είναι σαφές πλέον στις προσεχείς εκλογές ο σημερινός πρωθυπουργός ρισκάρει τα πάντα σαν παθιασμένος τζογαδόρος. Ρισκάρει την παραμονή στην εξουσία, ρισκάρει το δικό του μέλλον και ρισκάρει ακόμη και την ενότητα της παράταξής του. Δεν αποκλείεται από την άλλη πλευρά, «η ζαριά» που ρίχνει να μην οφείλεται στον τζογαδόρο που κρύβει μέσα του, αλλά στον απελπισμένο που τα παίζει όλα για όλα για να χάσει!

Η ήττα θα είναι ίσως διαχειρίσιμη για τον κ. Καραμανλή την επόμενη ημέρα αν είναι μικρότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και αυτό παίζεται, καθώς όσοι από την παράταξή του τάχθηκαν ανοιχτά ή ιδιαιτέρως κατά της διενέργειας των εκλογών τώρα, θα ξεχειλίζουν από οργή για την απώλεια της εξουσίας. Η ήττα θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει την αυτοδυναμία, αλλά και πάλι, ως πρώτο κόμμα, θα διατηρεί τηνπρωτοβουλία των κινήσεων. Αν το ΠΑΣΟΚ βέβαια είναι σε θέση να σχηματίσει  αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε τα ενδεχόμενα πληθαίνουν. Ενδεχομένως να εγκαταλείψει μόνος του την ενεργό πολιτική, ενδεχομένως να θέλει να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, βασιζόμενος στη στήριξη του καραμανλικού κατεστημένου, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι πολύ αποδυναμωμένος και θα αμφισβητείται έντονα από δελφίνους και άλλες δυνάμεις, χωρίς να αποκλείεται η διάσπαση.

Φυσικά, αν γίνει το θαύμα και η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, έστω και χωρίς αυτοδυναμία (αν πάρει αυτοδυναμία, δεν το συζητάμε), τότε ο κ. Καραμανλής παραμένει κυρίαρχος τόσο στην παράταξή του, όπου θα κάνει ό,τι θέλει, όσο και στην πολιτική σκηνή. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα θα το έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ καθώς δεν είναιδυνατόν να υπάρξουν πιο πρόσφορες συνθήκες για να νικήσει. Φυσικά και θα αμφισβητηθεί έντονα ο κ. Γ. Παπανδρέου, η διάσπαση του κόμματος θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη και να δείτε που θα βρεθούν και Πασόκοι που θα πλαισιώσουν τη Νέα Δημοκρατία για να αποκτήσει αυτοδυναμία, αν δεν την έχει. Αλλά ακόμη και αν την έχει, θα βρεθούν Πασόκοι για να την πλαισιώσουν. Αλλωστε, όποιος κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εμπλουτίσει την κυβέρνησή του με στελέχη έξω από το κόμμα του, τα οποία είτε θα προσχωρήσουν, είτε θα συνεργαστούν ως ανεξάρτητα.

Αυτές οι εκλογές θα είναι καταλυτικές και για τις τύχες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αν δεν μπει στη Βουλή, διαλύεται. Αν μπει, ίσως κερδίσει κάποιο χρόνο ως ενιαία παράταξη, αλλά μάλλον προσωρινά, ειδικά αν το ΠΑΣΟΚ έλθει πρώτο κόμμα, αλλά δίχως αυτοδυναμία. Μετεκλογική συνεργασία πάντως ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στη βάση προγράμματος, δεν έχει πολλές πιθανότητες. Ισως να έχει περισσότερες πιθανότητες μία τέτοια συνεργασία Ν.Δ.-ΛΑ.ΟΣ., αν βγει πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία. Αλλά είπαμε, θα πρόκειται για θαύμα, όποτε αυτό και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν...Ας μείνουμε λοιπόν στο όποιος χάσει, δεν στέκεται, ακόμη και αν δεν φύγει!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.