ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε θρίαμβο με βαριές συνέπειες για τη Ν.Δ.

09:07 - 15 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Φυσικά, τον τελευταίο λόγο τον έχει η κάλπη, που είναι πάντα «γκαστρωμένη» στις εκλογές, όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για «ντέρμπυ». Το κλίμα είναι σαφώς υπέρ του ΠΑΣΟΚ και κάθε μέρα που περνάει η διαφορά φαίνεται να μεγαλώνει.

Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά γενική είναι και η αίσθηση ότι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ θα πάρει αυτοδυναμία, αλλά είναι πολύ πιθανό η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία να είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενε ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του όταν αποφάσισαν τις πρόωρες εκλογές. Πολλοί μιλάνε πια ακόμη και για διαφορές 8-10 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό μένει να το δούμε...

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δημοσκοπήσεις που ήδη δείχνουν διαφορές που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Μία δημοσκόπηση δείχνει διαφορά 7,9%, άλλη 5,9%, τρίτη φέρει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται περί τις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες στην Α' Θεσσαλονίκης, ενώ δημοσκόπος επιμένει από τώρα ότι τελική διαφορά δεν θα είναι μικρότερη των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων σε όλη την επικράτεια. Όταν δε επιχειρούνται και αναγωγές των ευρημάτων στα έγκυρα ψηφοδέλτια τότε έχουμε θηριώδεις διαφορές. Αφήστε τα ποιοτικά στοιχεία, αφήστε τα ποσοστά συσπείρωσης, αφήστε τις διαρροές από κάθε κόμμα και ας ξεχάσουμε και εκείνο το «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» που κάποτε ήταν το ισχυρό χαρτί του κ. Κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτά τα δεδομένα το κλίμα δεν αναστρέφεται. Αντίθετα, τα φαινόμενα δείχνουν ότι δημιουργείται ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που δεν το πιάνει ούτε η απομάκρυνση Σημίτη, ούτε η άρνηση του Παπαδήμου, ούτε οι αμφιβολίες για τον ρεαλισμό του προγράμματος των 100 πρώτων ημερών της νέα κυβέρνησης, ούτε όσα λέει ο πρωθυπουργός εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον «αδιάβροχος» (όλα μπαίνουν τώρα , όπως λένε και στο μπάσκετ) και το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στα μήντια, που τον αντιμετωπίζουν σαν τον νέο πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά, ελάχιστη είναι η σημασία που δίνουν πια στα όσα λέει ο κ. Κ. Καραμανλής. Επομένως είναι ρεαλιστικό πλέον να μιλάμε όχι για το αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδυναμία, αλλά για το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.

Αν λοιπόν επαληθευτούν οι προβλέψεις που δημιουργεί το κλίμα που επικρατεί σήμερα και αν δεν συμβεί κάτι το συνταρακτικό, η ήττα της Νέα Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά προκαλεί θέματα και ερωτήματα. Ηδη έχουμε τις δηλώσεις του «κομμένου» Σάββα Τσιτουρίδη που με οργή κατήγγειλε ότι «εκλεκτοί της διαπλοκής κάνουν κουμάντο στη Ρηγίλλης και στου Μαξίμου», απαιτώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον κ. Κ. Καραμανλής και τονίζοντας ότι δεν θα μείνει με κλειστό το στόμα. Φήμες που κυκλοφορούσαν χθες τη νύχτα ήθελαν και τον κ. Π. Δούκα (που επίσης κόπηκε από τις υποψηφιότητες) να κάνει δηλώσεις σήμερα. Και το σίγουρο είναι ότι αν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, οι οργισμένες δηλώσεις θα πολλαπλασιαστούν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα βρεθεί στο στόχαστρο. Αρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει και μετά, όπως διακηρύσσει. Οπότε, καταλαβαίνετε τι μάχη θα επακολουθήσει!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.