ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πριν έλθει το αποτέλεσμα θα κριθεί η προσπάθεια και η συμπεριφορά...

09:05 - 25 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ετσι και το ΠΑΣΟΚ πάρει τη αυτοδυναμία, η μεγάλη πρόκληση βέβαια θα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά το μεγάλο στοίχημα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τον Γ. Παπανδρέου θα είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό το γήπεδο θα παιχθεί το παιχνίδι και αν ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το κερδίσουν θα μείνουν στην ιστορία. Αν πάλι δεν το κερδίσουν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν οτιδήποτε. Ακόμη και αν βάλουν κάποια μπαλώματα, αυτά δεν θα κρατήσουν για μεγάλο διάστημα και η χώρα θα επανέλθει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και ακόμη πιο κάτω.

Ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο σκεπτόμενος κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στον κ. Κ. Καραμανλή, πέρα φυσικά από εκείνους τους οποίους έχει κτυπήσει κατακούτελα η οικονομική κρίση (όχι τόσο η διεθνής κρίση, όσο η κρίση της χώρας) και στενάζουν. Και πάντως, ο υπογράφων αυτή τη στήλη, είναι εξαγριωμένος με τον σημερινό πρωθυπουργό γιατί αισθάνεται ότι αδιαφόρησε πλήρως και όχι μόνο δεν προσπάθησε να πάει τον λαό και τη χώρα ένα βήμα παραπέρα, αλλά αντίθετα πάτησε πάνω σε όλα τα κακώς κείμενα για να πάμε πιο πίσω. Διέψευσε κάθε ελπίδα και κάθε προσδοκία και θα μείνει στην ιστορία σαν παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ υποτίθεται ότι είχε γαλουχηθεί μέσα σε μία πολιτική οικογένεια, είχε τη μόρφωση και τις παραστάσεις και κυρίως είχε την λαϊκή στήριξη για να πετύχει κάτι καλύτερο. Και να φανταστείτε ότι παρέλαβε μία χώρα στα πάνω της, ο άχρηστος!

Τα προσόντα που είχε ο Κ. Καραμανλής, τα διαθέτει θεωρητικά και ο Γ. Παπανδρέου. Εχει γαλουχηθεί σε μία πολιτική οικογένεια, έχει τη μόρφωση και τις παραστάσεις και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα έχει και τη λαϊκή στήριξη. Επομένως κόσμος περιμένει να τον βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει (και με δική του, δηλαδή του κόσμου, ευθύνη) και να τον οδηγήσει ένα βήμα παραπέρα. Φυσικά, αυτό ο ίδιος κόσμος θέλει να γίνει με ένα μαγικό ραβδί και δίχως να ανοίξει μύτη, αλλά αυτά δεν μπορούσε να τα κάνει ούτε ο Μέρλιν, ο παντοδύναμος μάγος. Η έξοδος από το τέλμα θα είναι κοπιώδης, μακρά και οδυνηρή, καθώς σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή, παραλαμβάνει καμένη γή...
 
Το ζητούμενο από τον Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι να προσπαθήσουν και να συμπεριφερθούν σαν ταγοί που δίνουν το παράδειγμα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν συμπεριφορά οι έλληνες και κυρίως εκείνοι που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, ευρύτερο ή στενότερο, επειδή το επαγγέλλεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Θα απαιτηθεί επιμονή στον σκοπό, στοιχειώδης πειθαρχία, έλεγχος, αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Ετσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και μεταξύ τους. Ο στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη και όχι μόνο στους μισθούς, αλλά σε κάθε τομέα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά κατ΄ αρχήν η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός θα κριθούν από την προσπάθεια που θα καταβάλουν και την ειλικρίνεια στη συμπεριφορά τους.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.