ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φήμες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της μάχης

09:18 - 29 Σεπ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αυτές οι εκλογές είναι κατά μία έννοια βουβές. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, ο κόσμος είναι συγκρατημένος στις εκδηλώσεις του, καυγάδες στα καφενεία δεν γίνονται, τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων δεν έχουν τα μεγάφωνα στο διαπασών, εκτός εξαιρέσεων δεν βλέπουμε ούτε πολύ χαρτομάνι στους δρόμους και δεν γίνεται ανταγωνισμός με τις αφίσες.

Η μόνη γιγαντοαφίσα που κυκλοφορεί προς το παρόν είναι αυτή του Κ. Καραμανλή, για να μας πείσει προφανώς ότι ήταν και παραμένει ακοίμητος φρουρός, παρ΄ όλο που τα έκανε ρόϊδο, ενώ το ΚΚΕ είναι ίσως το μοναδικό από τα μεγάλα και τα μικρομεσαία κόμματα που επιμένει να ρυπαίνει τα πάντα με αφίσες, αφισούλες και πανό, αφού «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» και τίποτα δεν υπάρχει υπεράνω αυτού...

Ωστόσο, όπως πάντα υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με τις εκλογές, είτε από προσωπικό πάθος με τα πολιτικά, είτε γιατί ενδιαφέρονται γενικώς για τα κοινά, είτε γιατί έχουν συμφέρον, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε τέλος, γιατί οι ίδιοι, ή κάποιος πολύ δικός τους έχει εκτεθεί με κάποιο κόμμα. Ολοι αυτοί διαβάζουν, ακούν, ενημερώνονται συζητούν, πληροφορούν, διαδίδουν και αναπνέουν άρωμα εκλογών, οπότε θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε «διαμορφωτές της κοινής γνώμης», κατά κάποιο τρόπο. Και στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι που δίδεται η μάχη αυτές τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται λοιπόν για μάχη προπαγάνδας και φημολογίας που διευκολύνεται από το γεγονός της απουσίας «φανερών» δημοσκοπήσεων. Ετσι από τη μία πλευρά ακούμε ότι η συσπείρωση ανεβαίνει θεαματικά, η διαφορά έχει πέσει κάτω από τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, ότι μπαίνουν στη Βουλή και οι οικολόγοι, ότι η αυτοδυναμία έχει χαθεί από το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά «διαρρέουν» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες, ότι η προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών της Ν.Δ, αποτυγχάνει, ότι η διαφορά κυμαίνεται κατά άλλους, από 5,5 ως 6,5%, κατά άλλους από 6,4-7,5% και υπάρχει και δημοσκόπηση που δείχνει 8%, ενώ η αυτοδυναμία παίζεται μεν, αλλά οι πιθανότητες είναι περισσότερες να επιτευχθεί, παρά όχι. Οσο για την Β΄ Αθήνας, οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ν.Δ. θα βγάλει το πολύ 11 βουλευτές, αλλά μάλλον δέκα και κάτω.

Εσείς οι πολίτες διαλέγετε και παίρνετε ό,τι θέλετε και ό,τι σας βολεύει από το καλάθι της φημολογίας, γνωρίζοντας πάντως ότι οι περισσότεροι από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς αστέρες της δημοσιογραφίας παίζουν παιχνίδια, στήριξης του κ. Κ. Καραμανλή στη μεγάλη πλειοψηφία τους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και για τον σημερινό πρωθυπουργό παίρνουν και δίνουν τα μετεκλογικά σενάρια. Οσο για τις φήμες περί υπουργοποιήσεων συγκεκριμένων ονομάτων μην δίνετε καμία, μα καμία βάση. Αφήστε πρώτα να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση και μετά βλέπουμε...
 
Αγγελος Στάγκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.