ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικητής και τροπαιούχος ο Γ. Παπανδρέου, αλλά τα προβλήματα είναι εκεί...

09:09 - 05 Οκτ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ευτυχώς, ακόμη και στη σημερινή εποχή της μηντιοκρατίας και των δημοσκοπήσεων η κάλπη μπορεί να αποδειχθεί «γκαστρωμένη». Αυτό έγινε χθες, καθώς το αποτέλεσμα που βγήκε από την πραγματική καταμέτρηση των ψήφων μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ισως κάποιοι να την φαντασίωναν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έφτανε το 44% επιτυγχάνοντας άνετη αυτοδυναμία και η Νέα Δημοκρατία θα έπεφτε κάτω από το 34%.

Και οι δημοσκόποι που κυνήγησαν ασθμαίνοντας στις προβλέψεις τους το πραγματικό αποτέλεσμα, το έκαναν αφήνοντας μεγάλο περιθώριο λάθους στα ποσοστά των κομμάτων και με συνεχείς διορθώσεις στη διάρκεια των τηλεοπτικών μεταδόσεων μετά τις 7 χθες το βράδυ. Γιατί χθες έγινε σαφές ότι πολλοί ψηφοφόροι αρνούνται πλέον να αποκαλύψουν στις δημοσκοπήσεις και στα exit polls τι ψηφίζουν. Και καλά κάνουν, αφού το Σύνταγμα εξασφαλίζει την μυστικότητα της ψήφου...
 
Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πέτυχαν χθες μία περιφανή νίκη και ο Κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία έπαθαν μία άνευ προηγουμένου και ιστορική πανωλεθρία. Αντίστοιχα το ΚΚΕ (του οποίου οι εκπρόσωποι στα διάφορα κανάλια εμφανίστηκαν αφόρητα μίζεροι) και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έχασαν κάποια δεκαδικά και καναδυό έδρες σε σχέση με το 2007, αν και ο τελευταίος μπορεί να πανηγυρίζει γιατί με την εικόνα διάλυσης, που εμφάνιζε πριν από την προεκλογική περίοδο κινδύνευε να μην μπει στη Βουλή και όμως τα κατάφερε σχετικά άνετα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. κέρδισε και αυτός κάποια δεκαδικά και κάποιες έδρες, αλλά δεν έφτασε στα επίπεδα που έδειχνε ότι μπορούσε να φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες.

Νικητής και τροπαιούχος των εκλογών είναι αναμφίβολα ο Γ. Παπανδρέου. Όπως και ο αντίπαλός του πήρε πάνω του όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, αφού πρώτα ξεκαθάρισε το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματός του, μόνο που αυτός κέρδισε και ο Κ. Καραμανλής κατατροπώθηκε. Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το 44%, ποσοστό που θύμισε την δεκαετία του ΄80 και ο ίδιος είναι πλέον ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξής του. Με τις 160 έδρες που διαθέτει στη Βουλή είναι και ο κυρίαρχος του παιχνιδιού εσωκομματικά και διακομματικά. Κανείς δεν μπορεί να κουνηθεί και δεν φοβάται την αντιπολίτευση. Αρα, οι προσδοκίες έχουν εκ των πραγμάτων αυξηθεί και μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ως πρωθυπουργός της χώρας.

Το γεγονός ότι η νίκη είναι μεγάλη και ότι κατατροπώθηκαν ο Κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα τρομερά προβλήματα της χώρας μειώθηκαν ή θα λυθούν ευκολότερα. Σημαίνει όμως ότι τώρα ο Γ. Παπανδρέου έχει την δύναμη να προχωρήσει άμεσα, γιατί δεν τον παίρνει και ο χρόνος, σε αλλαγές και τομές. Η εντολή που πήρε είναι εντελώς νωπή και μπορεί να απορροφήσει το πολιτικό κόστος, αρκεί να δείξει η κυβέρνησή του άλλο ύφος εξουσίας, όπως υποσχέθηκε. Το πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να δαμάσει το τέρας του ανίκανου και διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που μπορεί να προέρχονται και από τους παλαιοπασόκους στο όνομα μιας αριστεροσύνης της οποίας οι πραγματικοί στόχοι είναι το βόλεμα στο δημόσιο, η φαυλότητα και η διαφύλαξη των συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να προστρέξει σε δανεισμό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες, να διατηρήσει το κράτος πρόνοιας και να επιχειρήσει την αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν μπορεί να το αποφύγει, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξει ότι περικόπτει περιττές δαπάνες και ότι προχωρεί σε διαρθρωτικές αλλαγές που είναι βέβαιο ότι θα πονέσουν αρκετούς. Για να έχει ελπίδες επιτυχίες, αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, αφού ο παράγων χρόνος είναι σημαντικός. Υποτίθεται ότι τα υπουργεία θα μειωθούν σε 16 και ότι οι γυναίκες υπουργοί θα είναι εννέα. Αυτά όμως είναι μικρής σημασίας μπροστά στις κινήσεις που θα γίνουν για να φανεί ότι η χώρα προσπαθεί να βγει από την βαθιά παρακμή. Και για να γίνει αυτό, το βασικότερο είναι να υπάρχει συνεχώς το παράδειγμα. Χωρίς παράδειγμα και αποφασιστικότητα από την ηγεσία, η ελληνική κοινωνία δεν θα ξεκολλήσει από το τέλμα.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.