ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση «σωματοφυλάκων» με νέα πρόσωπα, άρωμα γυναίκας και...Πάγκαλο

08:59 - 07 Οκτ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Είναι δύσκολο να ασκήσει κάποιος κριτική στα πρόσωπα μίας νέας κυβέρνησης, πριν ακόμη αυτά αναλάβουν τα υπουργεία τους και προχωρήσουν στο έργο τους. Ακόμη περισσότερο που η τοποθέτηση των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο είναι της απόλυτης ευθύνης του πρωθυπουργού. Ενός πρωθυπουργού που μόλις βγήκε θριαμβευτής από τις εκλογές, αφού σάρωσε κυριολεκτικά τον βασικό του αντίπαλο.

Φυσικά, μπορούν να γίνουν κάποιες διαπιστώσεις χωρίς φόβο και πάθος αυτή τη στιγμή, ενώ τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια...Η πρώτη δε διαπίστωση είναι ότι πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχήμα με νέα κυρίως πρόσωπα, κάτι που προκαλεί καλή εντύπωση, χωρίς την παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση τον Θ. Πάγκαλο που αποτελεί και την μεγάλη έκπληξη, αλλά και με αίσθηση σωματοφυλακής του Γ. Παπανδρέου και ιδιαίτερα έντονο άρωμα γυναίκας.

Ο Θ. Πάγκαλος λοιπόν είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με συντονιστικό ρόλο στους τομείς της Αμυνας και των Εξωτερικών, αλλά και της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ό,τι και να σημαίνουν αυτά και το γεγονός αυτό τον καθιστά τυπικά το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο, μετά τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι αν επελέγη ως «μαντρόσκυλος» λόγω προσωπικότητας , ή για να μην είναι εκτός κυβέρνησης και χολωμένος, οπότε μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πόσο ο Θ. Πάγκαλος στήριξε τον Γ. Παπανδρέου στη διαμάχη με τον Ε. Βενιζέλο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς πάντως, κανείς δεν θα μπορεί να τον χαρακτηρίσει εν δυνάμει... διάδοχο του Γ. Παπανδρέου, καθώς έχει ήδη υπερβεί τα 70 και το γεγονός αυτό διευκόλυνε την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο πόστο.

Πριν γίνει γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα, πολλοί αναρωτιόντουσαν ποια θα ήταν η τύχη του Ευ. Βενιζέλου. Αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα τον περιλάμβανε στην κυβέρνηση, άλλοι πάλι το τραβούσαν στο σημείο ότι θα του προσφερόταν μία θέση που θα την αρνιόταν και έτσι θα έμενε εκτός. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και ο Ευ. Βενιζέλος χρίστηκε υπουργός Αμυνας. Αναπληρωτής όμως υπουργός τοποθετήθηκε ο παπανδρεϊκότατος Π. Μπεγλίτης και από πάνω συντονιστής με ευθύνη και το ΚΥΣΕΑ, ο φοβερός Θ. Πάγκαλος με όγκο ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο του Ευ. Βενιζέλου, για να τον έχουν στα δυο στενά.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών το κράτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφενός γιατί θέλει να το ελέγχει ο ίδιος και αφ΄ετέρου γιατί δεν βρήκε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του, που θα μπορούσε να του το αναθέσει, δίχως μάλιστα να θεωρηθεί ότι το αναβαθμίζει στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου. Οι φήμες έλεγαν ότι αυτό το υπουργείο θα πήγαινε στην Αννα Διαμαντοπούλου που το ήθελε πολύ, αλλά διαψεύστηκαν. Το υπουργείο θα το τρέχει ως αναπληρωτής υπουργός ο Δ. Δρούτσας, του πολύ στενού περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου, αλλά δίχως πείρα στην ελληνική διοίκηση, ενώ μυστήριο παραμένει η απόφαση να γίνει υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο ο περιβαλλοντολόγος Σπ. Κουβέλης...

Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναβαθμίστηκε σε πρώτο τη τάξει υπουργείο και ανατέθηκε στον «υπασπιστή» του Γ. Παπανδρέου και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Ραγκούση, οποίος σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα πρέπει σύντομα να παραιτηθεί από το κομματικό του πόστο. Υφυπουργός χρίστηκε ο Ντ. Ρόβλιας και δεύτερη υφυπουργός που θα έχει έδρα την Μακεδονία (αφού καταργήθηκε το υπουργείο άχρηστο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, γεγονός που ενόχλησε κάποιους στη Θεσσαλονίκη) Θεοδώρα Τζάγκρη από την Πέλλα.

Δεύτερο τη τάξει υπουργείο είναι το Οικονομικών που αποκολλήθηκε και σωστά από το υπουργείο Οικονομίας, αναβαθμίστηκε και θα ελέγχει τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους. Ανατέθηκε στον άλλο «υπασπιστή» του Γ. Παπανδρέου, στον Γ. Παπακωνσταντίνου, οποίος έχει καλές σπουδές στην Οικονομία και είχε θητεία στον ΟΟΣΑ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπεί επίσης τη χώρα στο φοβερό και τρομερό ECOFIN, στο συμβούλιο δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που μας έχει στη μπούκα τα τελευταία χρόνια. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο θα είναι ο Φ. Σαχινίδης από την Λάρισα, με καλές σπουδές και επιδόσεις στα οικονομικά. Τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Φ. Σαχινίδης είχαν πρωτοχρησιμοποιηθεί ως στελέχη στην κυβέρνηση Σημίτη.

Όπως αναμενόταν, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το παλιό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με κάπως κομμένα τα φτερά, αλλά και νέες αρμοδιότητες, ανατέθηκε στη Λούκα Κατσέλη. Υφυπουργός θα είναι ο Στ. Αρναουτάκης από το Ηράκλειο,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.