ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση για την βελτίωση του κράτους, για να πάρει ανάσες από την οικονομία

08:58 - 08 Οκτ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Για όσους δεν το κατάλαβαν, χθες ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί προχθές που ορκίστηκε ο ίδιος, αλλά όχι οι υπουργοί του, και παρέλαβε από τον Κώστα Καραμανλή ήταν για μία μέρα πρωθυπουργός κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...

Με τους δικούς του λοιπόν ορκισμένους πλέον υπουργούς, ο νέος πρωθυπουργός φρόντισε να δώσει μία παράσταση, απολύτως θεμιτή στην πολιτική και χωρίς να αμφισβητούνται οι ειλικρινείς του προθέσεις, με στόχο να πείσει τους πολίτες ότι όσα είχε υποσχεθεί διεκδικώντας την εξουσία τα κάνει πράξη από την πρώτη κιόλας μέρα.

Είναι φανερό ότι επειδή η ανάταξη της οικονομίας θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και μακράς πνοής υπόθεση, αν μάλιστα πετύχει η πολιτική του, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να κερδίσει τις εντυπώσεις στον τομέα της λειτουργίας του κράτους και του ελέγχου της κυβέρνησής του. Στόχος του να δημιουργήσει για τους πολίτες ένα πεδίο σύγκρισης της δικής του διακυβέρνησης με την προηγούμενη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. ’λλωστε, είναι πλήρως παραδεκτό από τους πάντες ότι η κρατική μηχανή είναι ανίκανη και διεφθαρμένη.

Με αυτή την έννοια, στην ομιλία του προς τους υπουργούς και υφυπουργούς κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι: 

- η κυβέρνηση πήρε από τους πολίτες εντολή εξόδου από τη στασιμότητα και την παρακμή, 
- η σύγκρουση με τη διαφθορά θα είναι επίπονη και επίμονη, 
- τα προβλήματα της διοίκησης θα αναδεικνύονται και δεν θα κουκουλώνονται 
- δεν ισχύει το άλλοθι των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, 
- ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να ξεφύγει από την αδιαφάνεια, 
- τα δικαιώματα του πολίτη θα προστατεύονται ουσιαστικά, 
- η διοίκηση θα αντιμετωπίζει όλους τους έλληνες χωρίς προκαταλήψεις, 
- η κυβέρνηση θα λογοδοτεί στη Βουλή και τις ανεξάρτητες αρχές, 
- δεν θα αντικατασταθεί το γαλάζιο κράτος με το πράσινο, 
- θα μπει τέλος στο ρουσφέτι και το βόλεμα, 
- θα διαχωριστεί η υπουργική από την κομματική δράση (άρα πρέπει να παραιτηθεί ο Γ. Ραγκούσης από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ).

Είναι βέβαιο ότι κανείς στα σωστά του μπορεί να πει οτιδήποτε αρνητικό για τις εντολές και παραινέσεις του πρωθυπουργού, που τις συμπλήρωσε με διαταγή για περιστολή της σπατάλης (καταργούνται όλες οι επιτροπές και θα επανασυσταθούν όσες κριθούν απαραίτητες) και διορία μιας εβδομάδας για να καταγραφούν τα προβλήματα κάθε υπουργείου και να κατατεθεί σχέδιο προτεραιοτήτων από κάθε υπουργό. Η κορυφαία όμως πράξη ήταν ότι έφερε τον «Συνήγορο του πολίτη» κ. Γ. Καμίνη για να μιλήσει για τα προβλήματα και τις σχέσεις πολιτών με τον κρατικό μηχανισμό!

Φυσικά, όλα αυτά τα ωραία λόγια θα κριθούν στην πράξη από τους πολίτες, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν τι «λερναία ύδρα» είναι είναι το κράτος μας και πόσο ικανό είναι να μασάει όλες τις καλές προθέσεις και να τις μετατρέπει σε περιττώματα. Ηταν όμως μία καλή αρχή που αν δείξει ότι υλοποιείται σε κάποιο βαθμό θα δώσει τις απαιτούμενες ανάσες στον σκληρό αγώνα της αντιμετώπισης των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Ετσι και αλλιώς, αυτά θα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και όχι η Νέα Δημοκρατία που είναι πτώμα. Ηδη μάθαμε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τον κ. Προβόπουλο, ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω από το 10% του ΑΕΠ φέτος και όχι στο 6% που έλεγε ο Γ. Παπαθανασίου χωρίς να κοκκινίζει.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.