ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΚΚΕ πάει στον πόλεμο...

09:31 - 24 Νοε 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

'Στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο» είπε η Αλέκα Παπαρήγα μπαίνοντας σε μια νέα περισσότερο συγκρουσιακή φάση από «το όπλο παρά πόδα' του Νίκου Ζαχαριάδη κατά τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου. Αρα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το ΚΚΕ μπαίνει πλέον φουριόζο στο νέο γύρο της αέναης μάχης με τον ταξικό εχθρό, που δεν είναι άλλος βέβαια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ήδη γνωστό ότι «το κόμμα του λαού» παραμένει πιστό στο δόγμα «πέντε τα κόμματα, δύο οι πολιτικές» και στο πλαίσιο αυτό «τι ΠΑΣΟΚ, τι Νέα Δημοκρατία», όπως παλιότερα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» και μάλλον προτιμότερη Νέα Δημοκρατία... Γι' αυτό και από χθες άρχισε η επαναστατική γυμναστική με την διαδήλωση του ΠΑΜΕ, προκειμένου να παρεμποδιστεί ακόμη και η έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, στον οποίον βέβαια το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος, αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν άλλον να τολμήσει...

Αυτή είναι λοιπόν η μια πλευρά των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των καιρών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κατάσταση της οικονομίας, από τις πιέσεις των Βρυξελλών και των αγορών, αλλά και από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σε όλους σχεδόν τους τομείς, είτε το αντιλαμβάνεται, είτε όχι. Η άλλη πλευρά βέβαια είναι οι συνδικαλιστές και οι αντιλήψεις που πρεσβεύουν και που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο μαυσωλείο που λέγεται Ελλάς και ας αλλάζουν τα πάντα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών, αλλά και εκείνων που εκπροσωπούν, η χώρα αρμενίζει μια χαρά και το πρόβλημα είναι ο γιαλός που είναι στραβός κα πρέπει να ισιώσει. Οσο για λεφτά, αυτά υπάρχουν, αρκεί να παραμείνουμε η τελευταία σοβιετική δημοκρατία στην Ευρώπη!
 
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περνάει μέσα από κομματικές και συντεχνιακές συμπληγάδες σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, η απλά για να αποφύγουμε την άμεση χρεοκοπία. Αλλά και η ίδια χρειάζεται να ξεφύγει, πρώτον από τον φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους και δεύτερον, από εκείνες τις άτιμες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις οποίες συνεχώς επικαλούνται τα στελέχη της. Στο κάτω - κάτω της γραφής, ο λαός την ψήφισε και για πολλούς άλλους λόγους και όχι αποκλειστικά για το πρόγραμμά της και μία «έκτακτη κατάσταση» δικαιολογεί αναβολές ή αποστασιοποιήσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Αφήστε που μπορεί και να μην ήταν όλα σωστά σε αυτό το πρόγραμμα. Πρόγραμμα είναι, όχι οι «δέκα εντολές» του Θεού... Εδώ χανόμαστε και εμείς φοβόμαστε μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου.

Σε αυτό πλαίσιο, το σημαντικό είναι να ξέρουν τι λένε και τι κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης και προπαντός να μην πηγαίνουν μπρος και πίσω. Γιατί μόνο αν δείξουν αποφασιστικότητα, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Και μάλιστα τώρα, όχι αργότερα.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.