ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Μορατόριουμ' Αθηνών-Βρυξελλών για την οικονομία

09:26 - 01 Δεκ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Υπάρχουν ενδείξεις ανάμεικτες με πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συμφώνησε ένα «μορατόριουμ» με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι σχέσεις είχαν οδηγηθεί σε μεγάλη ένταση εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκούσαν οι διάφοροι κοινοτικοί παράγοντες πάνω στην Ελλάδα για λάθη, παραλήψεις και παραπλανητικά στοιχεία που σέρβιρε η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και γιατί τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε μαύρο χάλι, όπως είναι γνωστό. Η ασφυκτική πίεση ήταν προϊόν ανησυχίας και οργής και την ασκούσαν πάνω σε μία νέα ελληνική κυβέρνηση, που όμως δεν έστειλε και αυτή με τη σειρά της τα σήματα που περίμεναν οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οσο όμως κλιμακωνόταν η πίεση, τόσο γίνονταν δυσμενέστερες οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς οι αγορές ανέβαζαν τα επιτόκια και τα spreads και μας έσπρωχναν στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της χρεοκοπίας, που ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες την θέλουν.


Οπως ήταν επόμενο, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, τόσο παρασκηνιακά, όσο και επί σκηνής, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Οικονομικών περί κερδοσκοπικών παιχνιδιών από διεθνείς κερδοσκόπους, αλλά και για τις πιέσεις εκ Βρυξελλών, που επί 5,5 χρόνια ανέχονταν τα φούμαρα του Γ. Αλογοσκούφη, του Γ. Παπαθανασίου και του Κοντοπυράκη της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλά και στις Βρυξέλλες κάποιοι κατάλαβαν ότι η πρακτική της καθημερινής πίεσης χειροτέρευε τα πράγματα, χώρια που πήρε το νήμα ο βρετανικός κυρίως τύπος που ξεσπάθωσε με καταστροφολογικά σενάρια σε βάρος της Ελλάδας, με απώτερο όμως σκοπό να πλήξει και το ευρώ. Οπότε άρχισαν οι παρασκηνιακές επαφές, εν όψει μάλιστα του ECOFIN αυτή την εβδομάδα.

Οι μεσολαβητές πήγαν και ήλθαν, η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε τους κινδύνους, σύμφωνα με τις πληροφορίες και από την πλευρά της ζήτησε ανοχή στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών από την άνοδό της στην εξουσία, προκειμένου να εκπληρώσει κατά το δυνατόν τις δεσμεύσεις της. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι η προσαρμογή στα μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες θα απεικονισθεί στο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας που θα ετοιμάσει ως τον Φεβρουάριο, τονίζοντας επίσης ότι τότε θα κάνει και τις αλλαγές στον προϋπολογισμό, όπως έχει ήδη αφήσει να διαφανεί. Στόχος, η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2012.

Ηδη παρατηρείται εκτόνωση, αφού οι τόνοι από τις Βρυξέλλες έπεσαν, γίνονται αναφορές στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και γίνονται και παρεμβάσεις ώστε να μη συνεχισθεί η καταστροφολογία, περί σίγουρης και άμεσης κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Ομως και ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε χθες στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ότι η οικονομία βρίσκεται στην εντατική και ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και κυρίως στη νοοτροπία. Ωστόσο, η διαδικασία των πιέσεων, χωρίς τις δηλώσεις και τις καταγγελίες θα συνεχισθεί, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, με περισσότερο εντατικούς και συχνούς ελέγχους, αφενός γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και αφετέρου για να μη ξεχνιόμαστε. Ενδεικτικό είναι ότι καταφθάνει κοινή αντιπροσωπεία της Γιούροστατ και του ΔΝΤ για να εξετάσει το θέμα των στατιστικών στοιχείων και πως θα γίνουν αξιόπιστα, όπως έχει υποσχεθεί η Αθήνα.

Το «μορατόριουμ» λήγει τον Φεβρουάριο του 2010. Τότε περίπου θα έχουν συμπληρωθεί οι περίφημες πρώτες 100 ημέρες, τότε θα είναι έτοιμο για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση το πρόγραμμα σταθερότητας και τότε θα γίνουν οι αλλαγές στον προϋπολογισμό, αν απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες. Και τότε θα αρχίσουν πιθανώς τα όργανα στο εσωτερικό μέτωπο...

Αγγελος Στάγκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.