ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο τριήμερο για τη δημόσια ασφάλεια από αύριο

09:33 - 04 Δεκ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το τριήμερο που αρχίζει από αύριο θεωρητικά μπορεί να εξελιχθεί σε «τεστ» για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την κυβέρνηση. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενδεχομένως κάποιοι να θελήσουν να πυρπολήσουν και πάλι το κέντρο της Αθήνας. Αντικειμενικά το κλίμα δεν τους ευνοεί και σίγουρα αυτή τη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις θα είναι περισσότερο προετοιμασμένες, αλλά και η πολιτική ηγεσία τους πιο αποφασισμένη να επιβάλει την τάξη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει την πρόκληση επεισοδίων, εκτεταμένων η περιορισμένων, αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες που μιλούσαν για αφίξεις αναρχοαυτόνομων και άλλων στοιχείων από χώρες του εξωτερικού.

 Οι ενδείξεις πάντως που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν οδηγούν στην πρόβλεψη ότι θα γίνουν μεγάλα επεισόδια. Πολλά θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του ΚΚΕ και κυρίως του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ο οποίος όμως μάλλον θα αποφύγει να δώσει πολιτική κάλυψη φέτος σε επίδοξους πυρπολητές των μεγάλων πόλεων. Η περυσινή ανόητη συμπεριφορά του είχε μεγάλο πολιτικό κόστος και δεν προσφέρεται για επανάληψη. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρχουν ομάδες αποφασισμένες να ρημάξουν και να κάψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα μόλις τέτοιες ομάδες έκαναν επιδρομές και ξυλοκόπησαν ομιλητές σε εκδηλώσεις - συζητήσεις για την βία και κατά της βίας. Η λογική λέει ότι πιθανώς θα προσπαθήσουν και πάλι να εκμεταλλευθούν την θλιβερή επέτειο για να επιβάλουν τον όλεθρο και την καταστροφή.

Είναι σίγουρο ότι αν γίνουν φασαρίες θα επανέλθει στο επίκεντρο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Ηδη, προκλήθηκαν χθες επεισόδια μετά την απόφαση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου να το κλείσει με την δικαιολογία της έξαρσης της γρίπης των χοίρων, για να μη γίνει και πάλι άντρο των παντοειδών χούλιγκανς. Αγνωστο αν θα το πετύχει, αλλά έχουν αρχίσει οι καταλήψεις τόσο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και στα γυμνάσια και λύκεια. Και τίθεται για άλλη μία φορά το ερώτημα ποιους εξυπηρετεί η διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και από πού πηγάζει το δικαίωμα των γυμνασιόπαιδων να κλείνουν όποτε θέλουν τα σχολεία τους. Το σίγουρο είναι ότι ούτε ελεύθερη διακίνηση των ιδεών προστατεύεται, ούτε η δευτεροβάθμια παιδεία.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό εν όψει της 6ης Δεκεμβρίου και μέλει να δούμε τι μας επιφυλάσσει. Θα προσπαθήσουν κάποιο να δημιουργήσουν χάος, ή όχι; Και αν προσπαθήσουν, θα καταφέρει να τους εμποδίσει αποτελεσματικά και να προστατεύσει την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και όπου αλλού προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια, ο Μιχ. Χρυσοχοίδης; Αν κερδίσει την μάχη (εφόσον γίνει μάχη) θα ανεβούν πολύ οι μετοχές και του ιδίου και της κυβέρνησης. Αλλά και αν δεν γίνει μάχη, πάλι θα είναι κερδισμένος.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.