ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ντόρα παίρνει το όπλο της…

10:04 - 20 Ιαν 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη έφθασαν στην τελική ευθεία διεκδικώντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί αναλυτές πιθανολογούσαν ότι ασχέτως της έκβασης του αγώνα, οι δυο τους δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν για πολύ κάτω από την ίδια στέγη. Ισως οι πιθανότητες συμβίωσης να ήταν περισσότερες αν κέρδιζε η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη δοκιμάσει να ζήσει έξω από «το μαντρί» και δεν του είχε βγει. Αντίθετα, οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι αποκλειόταν να παραμείνει η Ντόρα Μπακογιάννη υπό τον Αντώνη Σαμαρά και οι εκτιμήσεις αυτές δεν άλλαξαν μετά το αποτέλεσμα, παρά τις δηλώσεις της ότι παραμένει «στρατιώτης της παράταξης». Αλλωστε έγινε φανερό από την πρώτη στιγμή ότι αυτή οι δύο δεν μπορούν να «κολλήσουν» και ο νέος αρχηγός της Νέα Δημοκρατίας δεν έκανε και μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει αυτό το γεγονός.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ήττα της η Ντόρα Μπακογιάννη απείχε από τις διαδικασίες ανασύστασης του κόμματος. Τελευταία όμως άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ετοιμάζει την έξοδό της από τη Νέα Δημοκρατία. Κάποιοι δικοί της μάλιστα λένε δεξιά και αριστερά ότι η «δεν πάει άλλο», όχι μόνο της «κακομεταχείρισης» που υφίστανται από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και γιατί διαπιστώνουν ότι έχουν αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές  με τους σαμαρικούς. Αυτοί είναι κεντροδεξιοί και οι άλλοι …δεξιοδεξιοί έως και ακροδεξιοί. Επομένως, αργά ή γρήγορα, η Ντόρα και αυτοί μαζί της θα πρέπει να πάνε για το δικό τους κόμμα και να αφήσουν τον Σαμαρά και τους σαμαρικούς να τρώγονται ή και να απορροφούν τον Καρατζαφέρη.

Αγνωστο αν έφτασε η ώρα να κάνει την κίνησή της η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν. Το πρώτο είναι ότι βγήκε πριν από μερικές ημέρες ο Κώστας Μητσοτάκης και μίλησε για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει την δεινή οικονομική κρίση της χώρας. Τοποθέτησε πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού είναι πολύ νωρίς  για να αμφισβητήσει την θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε να πλαισιωθεί από τον Κώστα Σημίτη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο ( που πάντα τον εκτιμούσε ο Μητσοτάκης), τον Λουκά Παπαδήμο και τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να αναλάβουν την οικονομία.

Στον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης  επιφύλαξε  ρόλο απλού «στηρίγματος», αλλά είναι φανερό ότι στο παραπάνω σχήμα θα  υπήρχε θέση και για τη Ντόρα…Χαρακτηριστική των αποστάσεων που άρχισε να παίρνει ο τέως πρωθυπουργός από τη Νέα Δημοκρατία είναι και η δήλωσή του ότι δεν θέλει να αποκαλείται πλέον «επίτιμος» πρόεδρος του κόμματος.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι όπως αποκάλυψε η έρευνα της GPO, που παρουσίασε προχθές το βράδυ ο Γιάννης Πρετεντέρης στην εκπομπή του στο «MEGA» είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει την υποστήριξη του συνόλου των οπαδών του κόμματός του. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στα ευρήματα κάποιων ερωτήσεων, σύμφωνα με τα  οποία ένα ποσοστό των οπαδών της Ν.Δ., προφανέστατα οι ντορικοί, δεν συντάχθηκαν πίσω από το νέο αρχηγό και το κόμμα. Που σημαίνει ότι εκείνο το 40% που πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει «χωνέψει» ακόμη την ήττα της και τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά και παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό συμπαγές.

Φυσικά, δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς θα την ακολουθήσουν αν επιχειρήσει έξοδο και σχηματισμό άλλο κόμματος, αλλά προχθές έγινε αντιληπτό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποφασίσει να το συντηρήσει. Και εδώ ερχόμαστε στο τρίτο δεδομένο που είναι η επανεμφάνισή της στο πολιτικό γίγνεσθαι, με ομιλία στους «δικούς της» οπαδούς στη Θεσσαλονίκη. Αρα επιμένει  να διαχωρίζει τους οπαδούς της από τους άλλους της Ν.Δ και για να συμπληρωθεί η εικόνα φρόντισε και η ίδια να διαφοροποιηθεί από τις θέσεις του «αρχηγού» της σχετικά με τον «Καλλικράτη». Αλλωστε, με διάθεση διαφοροποίησης, αλλά πιο καλυμμένα, είχε τοποθετηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα των μεταναστών.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη επιθυμεί να είναι έτοιμη για να φύγει από τη Νέα Δημοκρατία όταν ο χρόνος και οι συνθήκες το επιτρέψουν. Φυσικά κάνει τους υπολογισμούς της και πολλά θα κριθούν από το ποσοστό των στελεχών και κυρίως του κόσμου που θα την ακολουθήσει στην έξοδό της, όταν το αποφασίσει. Το «timing» όμως έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Αν δηλαδή η κυβέρνηση τα καταφέρει με την οικονομία, ή αν η οικονομία δημιουργήσει νέες καταστάσεις που θα απαιτούν συνεργασίες για την αντιμετώπισή της. Σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να βρίσκεται με  δικό της κόμμα, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ –πιθανώς να προσδοκά να πάρει και από εκεί αν η οικονομία πάρει από κάτω την σημερινή κυβέρνηση και υπάρξουν διαφοροποιήσεις – και στη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Και βεβαίως να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε τέτοια περίπτωση!

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 21 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.