ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πατρίδα χρειάζεται ΤΩΡΑ τον Λουκά Παπαδήμο

08:28 - 13 Απρ 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Έχει ο καιρός γυρίσματα και με την συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στο στόχαστρο. Της επιτίθενται συμπατριώτες της και μέρος των μήντια στη Γερμανία, της θυμίζουν τι έλεγε και πόσο άκαμπτη φαινόταν πριν μερικές εβδομάδες οι αγγλοσάξονες και η ίδια τώρα φοβάται ότι «θα πληρώσει τη νύφη» στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, στις 9 Μαΐου. Γι’ αυτό και προσπαθεί να θολώσει τα νερά με δηλώσεις περί «πυροσβεστήρα που υπάρχει, αλλά δεν ενεργοποιείται» (όπου πυροσβεστήρας είναι το δίχτυ ασφαλείας), η απόψεις ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, όχι μόνο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, αλλά και να το αποφασίσει ομόφωνα η Σύνοδος Κορυφής, κάτι που δεν απαιτείται σύμφωνα με την Κομισιόν.

Με αυτή την έννοια είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μπλοκάρει την απόφαση της Ευρωζώνης η Γερμανία, η να δημιουργήσει προβλήματα. Άλλωστε δάνειο ύψους 8,4 δις ευρώ, και όχι δωρεάν βοήθεια, θα δώσει και μάλιστα με αλμυρούτσικο επιτόκιο, αν η Ελλάδα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Επομένως δεν θα παραβιαστεί το Σύνταγμά της, αλλά είναι βέβαιο  ότι η Ανγκελα Μέρκελ θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μέχρι τις 9 Μαΐου τις ταμειακές εξελίξεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας. Αργότερα δεν θα την ενοχλούσε και τόσο, αλλά όχι πριν από αυτή την ημερομηνία και δεν αποκλείεται αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που η Αθήνα εμφανίζεται προς το παρόν απρόθυμη να προσφύγει στους εταίρους και στο ΔΝΤ. Άλλωστε και οι αγορές αντέδρασαν χθες θετικά, αν και ακόμη είναι νωρίς για να σχηματίσουμε εικόνα.

Η ελπίδα είναι ότι μαζί με τα “spreads” θα πέσει και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την οικονομία μας και μας κρατά διεθνώς στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Χρειαζόμαστε ηρεμία  και λίγα, ελάχιστα  λόγια. Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε πανηγυρισμούς και αστειότητες του τύπου ότι «σώσαμε εμείς το ευρώ» και άλλα παρόμοια. Ο πρωθυπουργός πρέπει να επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» στον εαυτός του και στους υπουργούς του, ώστε να μην ξαναεμφανιστούν βαθιά ή ρηχά λαρύγγια. Ας φανταστεί ότι βρίσκεται ο ίδιος και οι υπουργοί του σε υποβρύχιο και από πάνω περιφέρονται εχθρικά σκάφη που προσπαθούν να το εντοπίσουν για να το βυθίσουν με βόμβες βυθού. Γι΄ αυτό και πρέπει να αποφεύγει κάθε θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις.

Παράλληλα, η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που να ξέρουν τι τους γίνεται στα οικονομικά, που να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς, που να έχουν εμπειρία, διεθνή αναγνώριση και αξιοπιστία. Ανθρώπους δηλαδή σαν τον Λουκά Παπαδήμο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου η θητεία τελειώνει σε μερικές ημέρες. Η Ελλάδα θα έχει συνεχή πάρε-δώσε με τους εταίρους, με την Κομισιόν και το Γιούρογκρουπ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το ΔΝΤ, με τους οίκους αξιολόγησης και βέβαια με τις αγορές. Ακόμη και δεν αναγκαστούμε τελικά να ζητήσουμε «βοήθεια», θα συνεχίσουμε για πάρα πολλά χρόνια να είμαστε «ύποπτοι» και υπό συνεχή επιτήρηση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος λοιπόν είναι ίσως αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που έχει όλα τα προσόντα για να εκπροσωπεί τη χώρα, να αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος συνομιλητής από τα παραπάνω κυκλώματα, και να χειρίζεται διακριτικά και αποτελεσματικά τα θέματα που προκύπτουν ή είναι σε εξέλιξη. Τον έχει ανάγκη η χώρα, τον έχει ανάγκη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να τον επιστρατεύσει και να του αναθέσει ένα τέτοιο ρόλο. Ο τίτλος και το αξίωμα μπορούν να βρεθούν, αρκεί να υπάρχει συνεχής και αταλάντευτη η στήριξη του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δικαιούται να αρνηθεί μία τέτοια πρόσκληση. Τον χρειάζεται η πατρίδα σε αυτή την κρισιμότατη φάση. Αυτόν και όλους τους Έλληνες του δικού του επιπέδου, που δυστυχώς δεν είναι και πολλοί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.