ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο πολιτικό αγκάθι για την κυβέρνηση (και για όλους) το Ασφαλιστικό

23:10 - 04 Ιουν 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, οι Παρασκευές δεν είναι καλές μέρες για την οικονομική ειδησεογραφία. Παρασκευές κάνουν διάφοροι τις περίεργες κινήσεις, Παρασκευές παίζονται συχνά τα μεγάλα παιχνίδια, Παρασκευές εντείνονται οι φήμες, Παρασκευές ανακοινώνονται οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα, Παρασκευές βγαίνουν τα «κακά» νέα. Μία τέτοια Παρασκευή ήταν και η σημερινή-χθεσινή, με την Ουγγαρία του ΔΝΤ να οδεύει προς την χρεοκοπία, την διπλανή Αυστρία να τρέμει μήπως περάσει και από εκεί η κρίση, το οικονομικό κλίμα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) να χειροτερεύει, το ευρώ να κάνει νέο χαμηλό ρεκόρ απέναντι στο δολάριο, τα παράγωγα να απειλούν τράπεζα στη Γαλλία και φυσικά στη χώρα μας να επανέρχονται οι φήμες περί δραχμής, με αποτέλεσμα όλων αυτών να βυθιστεί ακόμη περισσότερο το ήδη βυθισμένο χρηματιστήριο.
Ωστόσο, μέσα σε αυτή την πολύ κακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το πολύ κοντινό μέλλον, το άμεσο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης λέγεται Ασφαλιστικό. Αφού πρώτα υπέγραψε τα μνημόνια για να εξασφαλίσει την στήριξη από τον γνωστό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ανεκάλυψε με καθυστέρηση ότι οι όροι που επιβάλει η Τρόϊκα για το Ασφαλιστικό είναι πάρα πολύ σκληροί και τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μη μπορεί να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή. Χαρακτηριστική της αμηχανίας που την διακατέχει είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, του Πεταλωτή, ότι τη θέση της για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα την αποτυπώσει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει…Δηλαδή, αφήστε να δούμε…

Όπως φαίνεται, τις  πιρουέτες του Λοβέρδου τις υιοθετεί και η κυβέρνηση, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνητικές ανώνυμες πηγές που διαρρέουν προς τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» στο Ασφαλιστικό η οποία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Νομίζουν ότι έτσι στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τρόϊκα για να μην τολμήσει να ασκήσει πίεση. Προσθέτουν μάλιστα ότι τη μάχη θα τη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με το κύρος του και την πειθώ του, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι απεσταλμένοι της Τροϊκα θέλουν να συναντήσουν τον Γ. Παπανδρέου, πρώτον γιατί είναι εξοργισμένοι με τον Α. Λοβέρδο ( ίσως και να μην μακροημερεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και ο ίδιος μπορεί να επιχειρήσει ηρωϊκή έξοδο) και δεύτερον για να του εξηγήσουν ότι το σύστημα δεν βγαίνει αλλιώς.

Με λίγα λόγια, οι κοινοτικοί και οι υπόλοιποι της παρέας θα τονίσουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν για συντάξεις αντίστοιχες με τις σημερινές και ταυτόχρονα θα επισημάνουν ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις ήταν μακράν μέχρι σήμερα οι ψηλότερες σε σχέση με τους μισθούς. Μόνο που υπάρχει και ο αντίλογος που λέει πρώτον, ότι οι μισθοί (χωρίς τα επιδόματα) είναι χαμηλοί στην Ελλάδα και οι συντάξεις υπολογίζονται σε σχέση με αυτούς, δεύτερον, ότι οι τιμές στη χώρα μας είναι πολύ υψηλές. Φυσικά, όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη και που θέλει λιγότερο κοινωνικό κράτος, περισσότερα χρόνια εργασίας, μικρότερες συνάξεις και ασφάλιση σε ιδιωτικούς φορείς. Δυστυχώς.

Οι πιθανότητες να πεισθούν οι της Τρόϊκας και να μην επιμείνουν στο εφιαλτικό 48% των συντάξεων σε σχέση με τους μισθούς, είναι πολύ μικρές, σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτά δε τα ηρωϊκά που ακούστηκαν χθες από ανώνυμα κυβερνητικά χείλη, περί «κόκκινης γραμμής», είναι κουραφέξαλα. Δεν υπάρχουν πλέον «κόκκινες γραμμές», δεν υπάρχουν καν γραμμές. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η κυβέρνηση να πείσει τους δικούς της βουλευτές να το ψηφίσουν. Ήδη 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση για το Ασφαλιστικό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή (ως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχει ψηφιστεί , σύμφωνα με το μνημόνιο), όπως δεν αποκλείεται και  να μην ψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Αν συμβεί αυτό το τελευταίο, πέφτει πιθανώς η κυβέρνηση και ή αναλαμβάνει άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή ή πάμε σε εκλογές. Όμως και η όποια νέα κυβέρνηση θα δεσμεύεται από το μνημόνιο, εκτός και αν το κάνει…Κούγκι. Οποτε θα δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις, εκτός ευρώ πια. Γιατί ευρώ για συνάξεις δεν θα υπάρχουν πια. Είναι ίσως και αυτό μία λύση…αλλά επίσης με πολλές επιπτώσεις.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξηγήσει αναλυτικά και με σαφήνεια ποιους πιάνει και ποιους αφήνει από τους σημερινούς και τους μελλοντικούς, μέχρι το 2015, συνταξιούχους, Γιατί από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμαστε ότι τους πιάνει όλους. Για ένα δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η δική μας η γενιά κατάφερε να τινάξει στον αέρα τις μελλοντικές!

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.