ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περισσότερο αναδόμηση, παρά ανασχηματισμός

11:36 - 07 Σεπ 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται περί ανασχηματισμού, αλλά περί αναδόμησης. Δεν έφυγαν πολλά πρόσωπα, από το κυβερνητικό σχήμα, πέρα από την Κατερίνα Μπατζελή, άλλαξαν υπουργείο όμως πολύ περισσότερα, ενώ μπήκαν και άλλα, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον πολυπληθέστερη κυβέρνηση από την προηγούμενη. Ταυτόχρονα άλλαξε η δομή, με δημιουργία νέων υπουργείων, διασπάσεις άλλων, αλλαγές αρμοδιοτήτων, ευθυνών και υπηρεσιών και αυτό το γεγονός ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός εκτός από νέο «λουκ» επιδιώκει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δεν ήταν μεγάλες οι επιδόσεις του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος στον τομέα της αποτελεσματικότητας, ειδικά σε θέματα καθημερινότητας, αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα μαύρα σύννεφα στην οικονομία παραμένουν πάνω από το κεφάλι μας και ξαναεμφανίζονται εκείνοι που προβλέπουν ότι πάρα πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουμε, αν τα καταφέρουμε. Και βεβαίως υπάρχει το φοβερό Μνημόνιο που απαιτεί την  εφαρμογή του, χωρίς παρεκκλίσεις και παρά τις αντιδράσεις. Τις αντιδράσεις που άλλες ακούγονται λογικές, αν και δεν υπάρχει χρήμα για να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν και άλλες είναι παράλογες και εκ του πονηρού.

Από τις δομικές λοιπόν αλλαγές που έγιναν, να σημειώσουμε την σωστή απόφαση της επανασύστασης υπουργείου Προεδρίας και Εσωτερικών . Η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα θεσμικό όργανο συντονισμού των άλλων υπουργείων και αυτόν τον ρόλο δεν μπορούσαν να τον παίξουν οι διάφοροι σύμβουλοι του Μαξίμου. Εκ των πραγμάτων αναβαθμίστηκε και ο Γ. Ραγκούσης ως υπουργός Προεδρίας και Εσωτερικών.

Δομική αλλαγή αποτελεί και η μετονομασία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με υπουργό τον Μιχ. Χρυσοχοίδη , καθώς από τη μία πλευρά χάνει τη Ναυτιλία που αποκτά ξανά το δικό της υπουργείο και από την άλλη ανακτά την αρμοδιότητα της Ενέργειας. Ετσι, η Τίνα Μπιρμπίλη ασχολείται πλέον μόνο με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Οσο για το ανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας, θα ονομάζεται τώρα Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων με υπουργό τον Γ. Διαμαντίδη.

Δομική αλλαγή συνιστά η προσθήκη του Τηλ. Χυτήρη ως αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού, με αρμοδιότητα την εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ, αλλά και την ευθύνη του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών ΜΜΕ. Ήταν ένας τομέας στον οποίον η κυβέρνηση δεν τα πήγαινε καθόλου καλά και χρειαζόταν ένα έμπειρο χέρι, μήπως βρεθεί άκρη στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τα υπόλοιπα. Αν το υπουργείο Υγείας και ΄Αθλησης, υπό τον Αν. Λοβέρδο αναλαμβάνει και την οργάνωση του Σχολικού Αθλητισμού, θα πρόκειται περί αναδόμησης και μάλιστα όχι αστείας, όπως την παρουσιάζουν διάφοροι ραδιοφωνατζήδες. Τέλος στοιχείο αναδόμησης περιλαμβάνει και η ενασχόληση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη με τις επενδύσεις.

Η πρωτοφανής στην ιστορία των ανασχηματισμών πολύμηνη κύηση και η ολοκλήρωσή του μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα δεν αφήνει πολλούς δυσαρεστημένους. Το ζητούμενο είναι τώρα να αποδειχθεί η κυβέρνηση και αποτελεσματική. Αν δεν αποδειχθεί αποτελεσματική μέσα στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και με τους καιρούς να μην περιμένουν, το νέο «λουκ» δεν θα την βοηθήσει. Και δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν αρμοδιότητες και υπηρεσίες κάθε μερικούς μήνες. Δεν αποδίδει ο κρατικός μηχανισμός που δεν αποδίδει, φανταστείτε να μην είναι και σχετικά σταθερός…

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 07 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.