ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κ. Καραμανλής δεν θα μιλήσει και το άγος θα βαραίνει τον Α. Σαμαρά

08:26 - 20 Σεπ 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Όπως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των Παπανδρέου, έτσι και η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των Καραμανλήδων, γεγονός που προφανώς το αντιλαμβάνεται ο Α. Σαμαράς. Γι’ αυτό, όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει αποστάσεις από τον Κ. Καραμανλή, τον επιλεγόμενο και «Κωστάκη», ιδιαίτερα μετά τις εξαιρετικά μικρές επιδόσεις του ως πρωθυπουργός, αλλά όσο περνάει ο καιρός δείχνει να δένεται όλο και περισσότερο μαζί του. Έτσι που πάει, δεν αποκλείεται στο τέλος να κάνει ακριβώς και μόνο ότι του υπαγορεύει ο «Κωστάκης» και οι γύρω του, ή μάλλον μόνον οι γύρω του, αφού εκείνος (ο Κωστάκης) γράφει στα παλιά του τα παπούτσια σχεδόν τα πάντα. Και σίγουρα όσα έχουν σχέση με την πολιτική… Αλλά και πως αλλιώς να πορευθεί αφού οι Καραμανλικοί του έδωσαν το δαχτυλίδι και τον έβγαλαν στην ηγεσία;

Με αυτή την έννοια, άδικα πιέζουν τα μήντια τον Καραμανλή να…μιλήσει, για να έχουν θέμα να ασχολούνται. Πριν του ζητούσαν να μιλήσει για τη θητεία του γενικά, τώρα τον καλούν να μιλήσει για το Βατοπαίδι και το σκάνδαλο των ανταλλαγών των κτημάτων του με «φιλέτα» του δημοσίου. Τι να πεί δηλαδή για τη θητεία του; Να παραδεχθεί ότι τα έκανε μπάχαλο, γιατί δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις, ή ότι επέτρεψε να ξεπατωθεί το σύμπαν, ή ότι οι συνεργάτες του, οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. ήταν χαμηλότατου επιπέδου και ανίκανοι, ή ότι ο μοναδικός σκοπός ήταν ή άλωση του κράτους, ή ότι ο ίδιος και οι δικοί του δεν κατάλαβαν ποτέ τι σήμαινε Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως ΟΝΕ, ή ότι βαριόταν αφάνταστα σχεδόν όλους τους υπουργούς του και ταυτόχρονα και την άσκηση της εξουσίας, ή ότι είναι τεμπέλης και καλοπερασάκιας από γεννησιμιού του, ή ότι δεν αντέχει στην πίεση, ή ότι…τόσα άλλα;

Δεν μπορεί να τα παραδεχθεί όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής και δεν θα μιλήσει αφού δεν άφησε ελάχιστο καν έργο για να το επικαλεστεί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζονται οι Α. Σαμαράς,  Π. Παναγιωτόπουλος,  Κ. Μαρκόπουλος,  Α. Ντινόπουλος (που είναι και της μόδας τελευταία ο απερίγραπτος) και όλοι οι άλλοι που βγαίνουν στα ραδιόφωνα και τα κανάλια, προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις τεράστιες ευθύνες τους για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε. Βρήκαν και το κόλπο του αγώνα κατά του μνημονίου, λες και δεν ήταν η κυβέρνησή τους που παρέλαβε την πανταχούσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωομάδα τον Ιούνιο του 2009, οπότε προτίμησε να το βάλει στα πόδια γνωρίζοντας τι επρόκειτο να επακολουθήσει. Η μήπως ο τότε πρωθυπουργός υποσχόταν ανθόσπαρτο βίο έτσι και γινόταν κανένα αστείο και επανεκλεγόταν.

Την απόφαση του Κ. Καραμανλή να βγάλει τον σκασμό για τα έξη περίπου χρόνια της πρωθυπουργίας του την δυσκόλεψε η κατάθεση της γυναίκας του Βουλγαράκη και κόρης του Πελέκη στη Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπαίδι. Που ξεχνώντας την κάλυψη που πρόσφερε για καιρό ο τέως πρωθυπουργός στο σύζυγό της και αισθανόμενη ότι απειλείται ως η κατ’ εξοχήν συμβολαιογράφος των διαφόρων deals κράτους και μονής, δήλωσε αυτό που οι περισσότεροι υποστήριζαν. Ότι η ιστορία του Βατοπαιδίου αποτελούσε κεντρική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα και πρόσθεσε και κάτι άσεμνα περί πανταλονιών, που καλύτερα να τα ξεχάσουμε. Πραγματικά, το πιθανότερο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής γνώριζε πολύ καλά και ακριβώς γι αυτό το λόγο έβαζαν την υπογραφή  τους οι διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί στα τότε υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

Το γιατί σώνει και καλά ο Κ. Καραμανλής ήθελε να ευεργετήσει την Μονή Βατοπαιδίου δεν το γνωρίζουμε και δεν πρόκειται να το πει. Βρισκόταν και εκείνος κάτω από την  επιρροή του Εφραίμ (διόλου απίθανο) ή παιζόταν και άλλο παιχνίδι με επίκεντρο την Μονή; Έφαγαν τελικά κάποιοι ή δεν έφαγε κανένας, ζημιώθηκε ή όχι το δημόσιο; Το σίγουρο είναι ότι έγιναν παρατυπίες και προσπάθειες να αυγατίσει θεαματικά την περιουσία της η Μονή, σε βάρος του δημοσίου. Όμως ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να δώσει εξηγήσεις και θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν το κάνει. Και καλό θα είναι να μην το τραβήξει μακριά η κυβέρνηση και τον καλέσει για μάρτυρα στην προανακριτική Επιτροπή. Δεν το κάνεις αυτό, αν δεν πρόκειται να βγει κάτι σε έναν τέως πρωθυπουργό. Στο κάτω-κάτω της γραφής το άγος του Κ. Καραμανλή θα συνεχίσει να βαραίνει τον Α. Σαμαρά. Από αυτό δεν πρόκειται να απαλλαγεί, είτε άνοιγε ο Κ. Καραμανλής το στόμα του, είτε όχι.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 20 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.