ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και Δημαράς και βουλευτικές εκλογές;

08:42 - 25 Οκτ 2010
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ως γνωστό, «του έλληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει» και άλλα παραμύθια και γι αυτό είναι έτοιμος να τα κάνει όλα λίμπα. Το μνημόνιο πάει να του βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και με την ευθυκρισία που τον διακρίνει θα τιμωρήσει τον εαυτό του. Θα πυροβολήσει δηλαδή το πόδι του, ψηφίζοντας για περιφερειάρχη Αττικής τον απερίγραπτο Γ. Δημαρά και το μπουλούκι που έχει στο ψηφοδέλτιο του. Ανάλογα κατά πως φαίνεται θα πράξει και σε άλλες περιφέρειες, μόνο και μόνο για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση και θα μείνει με απίθανους τύπους για περιφερειάρχες και δημάρχους…στο χέρι.

Δεν είναι σπουδαία η κυβέρνηση που έχουμε. Αλλά είναι ακόμη χειρότερη η αντιπολίτευση και ειδικά η Νέα Δημοκρατία που αποτελεί τον άλλο πόλο εξουσίας. Ο Α. Σαμαράς έχει καταφέρει να παραμυθιάσει πολλούς πολίτες ότι υπήρχε άλλος δρόμος για να τα βγάλουμε πέρα, αν και πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπήρχε. Φαίνεται πως έχει τον λαϊκισμό στο αίμα του και ας είναι μεγαλοαστός εκ καταγωγής. Για αντίστοιχο λόγο βρήκε αντίστοιχους συμπαραστάτες στα μήντια. Όχι γιατί τον προτιμούν για πρωθυπουργό από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά γιατί και αυτά έχουν τον λαϊκισμό στο DNA τους.

Το θέμα είναι λοιπόν ότι όπως φαίνεται στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι έλληνες δεν πάνε για να επιλέξουν δήμαρχους και περιφερειάρχες, αλλά για να «σιχτιρίσουν» την κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι έχουν στριμωχθεί από  το μνημόνιο και την θεωρούν υπεύθυνη. Ξεχνώντας τα χάλια που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, ή ότι τα κόμματα της Αριστεράς λένε ανέξοδα ό,τι τους κατέβει. Πολλοί νομίζουν ότι ρίχνοντας την ψήφο τους στον Δημαρά ή όπουδήποτε αλλού θα ξορκίσουν ανέξοδα και εκ του ασφαλούς το κακό. Αμ δεν είναι έτσι…

Αν η κυβέρνηση καταβαραθρωθεί στις εκλογές, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Πολύ δύσκολα θα μπορεί πλέον να επιβάλει την πολιτική που από το μνημόνιο και την πραγματικότητα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. Ενθαρρυμένος ο Σαμαράς θα εντείνει την αντιπολίτευση άνω στη γραμμή του λαϊκισμού που έχει χαράξει. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η αποδοκιμασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. διαφοροποιήθηκαν σε μία τελευταία ψηφοφορία από τους συναδέλφους τους. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θέλει να γίνει σύντομα πρωθυπουργός και αυτό, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να σημαίνει εκλογές μέσα στο 2011. Δεν αποκλείεται καθόλου να το τολμήσει ο Γ. Παπανδρέου, όσο και να μη το θέλουν  η Τρόϊκα και η Ευρώπη.

Ουαί και αλλοίμονο λοιπόν σ΄  εμάς αν επαληθευτεί το σενάριο. Γιατί απόκλιση από το μνημόνιο και εκλογές σημαίνουν ότι θα διακοπεί η δανειοδότηση και αν γίνει αυτό, χρεοκοπία και πάπαλα. Οπότε ο λαός εν τη σοφία του θα καταλάβει τότε πολύ καλά τι εστί βερύκοκο. Θα ήταν όμως τέλεια αν στις βουλευτικές εκλογές κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία και ερχόταν στην εξουσία. Θα βλέπαμε τι θα κάνει ο Σαμαράς και πως θα συμπεριφερόταν ο λαός… Είπαμε, η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σπουδαία, αλλά την Τρόϊκα την έχουμε ανάγκη αν θέλουμε δανεικά και  μεταρρυθμίσεις.  Εκτός και αν δεν θέλουμε τίποτα από τα δύο  (που πολλοί, πάρα πολλοί λένε ή δείχνουν να μην τα  θέλουν).  Σε αυτή την περίπτωση, πάσο!

Και θα μας μείνει και ο Δημαράς για περιφερειάρχης τα επόμενα χρόνια. Και αυτό επίσης δεν αντέχεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.