ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπήκε ο Μάης, έρχεται η Τρόϊκα...

08:28 - 02 Μαϊ 2011
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μπήκε ο Μάης, κάπως μουντός φέτος και όχι τόσο χαρωπός και ζεστός, όπως έχουμε συνηθίσει στα μέρη μας και μαζί του έρχεται και η Τρόϊκα. Όχι οι χαμηλόβαθμοι που είχαν έλθει πριν από δύο-τρεις εβδομάδες για να δουν πως τα πάμε, αλλά οι τρεις οι υψηλόβαθμοι που παίρνουν τις εντολές κατ΄ευθείαν από Τρισέ, Στρος Καν και Όλι Ρεν. Αυτοί ήδη γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, που υπάρχει κάποια πρόοδος, που υπάρχει καθυστέρηση και ποιες είναι οι προοπτικές.
Εδώ τα βλέπουμε και τα ξέρουμε εμείς, αυτοί δεν θα τα ξέρουν;. Είναι δυνατόν να μην έχουν αντιληφθεί ότι δεν τα πάμε καλά, αφού η κυβέρνηση έχει σχεδόν σηκώσει χέρια και πόδια ψηλά, η διοικητική μηχανή αδρανεί και τα παίρνει ακόμη περισσότερο (αν είναι δυνατόν και όμως είναι) και οι αντιδράσεις από το πόπολο απτόητο συνεχίζει να αντιδρά.

Το ερώτημα λοιπόν που αναμένεται να απαντηθεί από την εμφάνιση της Τρόϊκα στην Αθήνα αφορά την συμπεριφορά της. Θα είναι σκληροί, θα δείξουν κόκκινη κάρτα, ή θα προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους όρους του Μνημονίου, τους παλιούς που αναφέρονται στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τους νέους που προέκυψαν επειδή δεν επιτεύχθηκαν διάφοροι στόχοι; Ήδη ο Ντερούζ που εκπροσωπούσε την Κομισιόν και δεν θα έλθει αυτή τη φορά εδώ, εκδηλώθηκε με συνέντευξή του όπου πολύ καθαρά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει και ότι μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για τους πάντες, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι πιθανώς θα χρειαστεί χρηματοδότηση της χώρας μας και μετά το 2013 στο πλαίσιο ενός νέου Μνημονίου, αφού ακόμη και Ο Παπακωνσταντίνου δεν βλέπει τις αγορές να ανοίγουν για μας ούτε το 2012.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στους τρεις που μας έρχονται, εκτιμάται ότι θα είναι αυστηροί από την τεχνοκρατική πλευρά, αφού είναι αναμφισβήτητο ότι δεν πάμε καλά. Όμως υπάρχει και η πολιτική πλευρά και με αυτή την έννοια, μάλλον δεν πρόκειται να δείξουν την κόκκινη κάρτα, ούτε αυτή τη φορά. Δηλαδή, θα εγκρίνουν και την επόμενη δόση, αλλά ταυτόχρονα θα τα ψάλλουν στην κυβέρνηση. Μένει να δούμε αν θα δώσουν συνέντευξη τύπου (μετά τη φασαρία της περασμένης φοράς με τα «ασημικά» των 50 δις  που πρέπει να πουληθούν), για να αντιληφθούμε και οι υπόλοιποι τις διαπιστώσεις και τις προθέσεις τους.

Το  πιθανότερο είναι πάντως ότι οι καίριες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Ιούνιο, καθώς τα μηνύματα από τη Γερμανία συνεχίζουν να μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους. Πολλοί προεξοφλούν ότι θα έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να νομίζει ότι απλά θα πληρώνουμε μικρότερες δόσεις για μεγαλύτερο διάστημα. Τα λεγόμενα «ασημικά» θα πρέπει και πάλι να πουληθούν οπωσδήποτε, οι περικοπές των δαπανών του δημοσίου να υλοποιηθούν και κυρίως να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του κράτους. Αν η οικονομία δεν γίνει πλεονασματική δεν πρόκειται να συνέλθουμε ποτέ! Όσο και να φωνάζουν και να απειλούν οι Φωτόπουλοι και οι άλλοι!

Άγγελος Στάγκος

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.