ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάς οργανωμένων οπαδών…

01:49 - 22 Μαϊ 2012
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Έτυχε ο υπογράφων να βρίσκεται κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) κατά τις 5:30 το απόγευμα, ώρα που το πούλμαν του Παναθηναϊκού έφτανε στον προορισμό του για το παιχνίδι που θα ακομουθούσε με τον Ολυμπιακό.

 Επρόκειτο κυριολεκτικά περί στρατιωτικής επιχείρησης. Κατά μήκος της ταχείας κυκλοφορίας Ποσειδώνος, όπως και κατά μήκος της ήπιας κυκλοφορίας Εθνάρχου Μακαρίου είχαν ακροβολιστεί αστυνομικοί, το πούλμαν το συνόδευαν μοτοσυκλέτες, περιπολικά και κλούβες της αστυνομίας και στη στέγη του σταδιου είχαν επίσης ακροβολιστεί ματατζήδες. Ταυτόχρονα είχε διακοπέι η κυκλοφορία σόλους τους γύρω δρόμους, του δακτυλίου περιλαμβανομένου και οι μόνοι που έλειπαν ήταν οι ελεύθεροι σκοπευτές, εκτός αν δεν ήταν εύκολο να τους εντοπίσει κάποιος και τα τεθωρακισμενα, εκτός και αν ήταν κρυμμένα στις παρόδους.

 

 

 

Όλα αυτά για ένα (κωλο)παιχνίδι μπάσκετ, γεγονός βέβαια που δείχνει από την άλλη πλευρά την κατάντια και τον φόβο που επικρατεί λόγω της δράσης των οργανωμένων και αρρωστημένων χούλιγκανς. Των χούλιγκανς που έχουν αυτονομηθεί από τις διοικήσεις των ομάδων, που χρόνια τους έτρεφαν, που φανατίζονται από τον άθλιο οπαδικό τύπο, που έχουν εξελιχθεί σε μαφίες διακίνησης εισιτηρίων και ναρκωτικών, που έχουν αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία σε σημείο που να επενδύουν σε ακίνητα, που εξάγουν βία και που πλαισιώνουν τις τάξεις των ακραίων που καταστρέφουν, λεηλατούν και εγκληματούν.

 

 

Στην Ελλάδα των μύθων επικρατεί ακόμη η άποψη ότι πρόκειται για λίγους “αναγκέφαλους” που αμαυρώνουν τις αθλητικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για καθαρό στρουθοκαμηλισμό. Είναι μεν λίγοι σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνοι. Είναι οργανωμένοι, αποφασισμένοι και…ατρόμητοι. Δεν φοβούνται ούτε νόμους, ούτε αστυνομία και κυρίως δεν φοβούνται τη σύλληψη και την καταδίκη γιατί η πολιτεία έχει αποδειχθεί ανίκανη να τους αντιμετωπίσει, οι δικαστικοί κάνουν τα στραβά μάτια γιατί φοβούνται και η κοινωνία είναι διαχρονικά ανεκτική. Αυτοί δίνουν το στίγμα πλέον σε όλες τις εκδηλώσεις ομαδικών αθλημάτων, σε όλες τις κατηγορίες και σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών, τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, η επίθεση κουκουλοφόρων κατά των νεαρών παικτών του Άρη στη Θεσσαλονίκη, που κατέκτησαν το πρωταθλημα παίδων στο ποδόσφαιρο, η επίθεση κτά του πούλμαν του Παναθηναϊκού προ του αναβληθέντος αγώνα μπάσκετ με τον Ολυμπιακό, η πυρπόληση του πούλμαν της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα. Άπειρα είναι τα ανάλογα επεισόδια πριν από τα ανωτερω και φυσικά άπειρα θα είναι εκείνα που θα ακολουθήσουν, αν συνεχιστεί η ανοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού.

 

 

Άγνωστο πόσοι το αντιλαμβάνονται, αλλά ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα στις διάφορες μορφές του συντελεί σημαντικά και αποφασιστικά στην κατάρρευση της χώρας και στην μετατροπή της σε Μεξικό. Αν πρόκειται να στήνεται ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση για έναν αγώνα, που να στοιχίζει σε χρήματα και κόπο τη μάνα της και τον πατέρα της, προτιμότερο είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα σε κανένα άθλημα την επόμενη σεζόν, μέχρι να ξεκληριστουν τα συστήματα των οργανωμένων. Οι συντεταγμένες πολιτείες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 22 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.