ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετάρτη ή Πέμπτη, νέα κυβέρνηση

00:45 - 19 Ιουν 2012
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αυτή η επόμενη μέρα δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η χώρα απέφυγε την άμεση κατάρρευση, ειδικά το τραπεζικό της σύστημα, και τώρα μπορεί να πάρει μία ανάσα. Όχι βαθιά ανάσα, μικρή ανάσα, ίσα, ίσα για να κρατηθεί στη ζωή. Η δε κυβέρνηση που θα προκύψει, είτε αποτελείται από δύο κόμματα (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ), είτε από τρία (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ - ΔΗ.ΜΑΡ), μπορεί να έχει φαινομενικά ομοιότητες με την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά έχει προϋποθέσεις και σχεδόν είναι αναγκασμένη, να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά. Κανονικά, το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, τα κομματικά τερτίπια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι να προκύψει  κυβέρνηση από τη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα να είναι ο Σαμαράς πρωθυπουργός, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο Κουβέλης θέλει να μπει στην κυβέρνηση. Η ΔΗ.ΜΑΡ. είναι διχασμένη ως προς αυτό και ο Κουβέλης έχει κάνει καριέρα ως αναποφάσιστος και σιγουρατζής. Επομένως μάλλον θα γίνει προσπάθεια να πειστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά καθυστέρηση κι χρόνος δεν υπάρχει. Γιατί ο Σαμαράς ενώ έχει ήδη εξαντλήσει την προσπάθεια και θα κρατήσει την εντολή ως αύριο , ο Τσίπρας δεν θα την πάρει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του και ο Βενιζέλος θα την καταθέσει αμέσως. Αρα κυβέρνηση θα έχουμε αύριο ή την Πέμπτη.

Θεωρητικά, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπονόμευσης, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου. Επομένως θα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα, πρώτον για να ξυπνήσει κάπως τον κρταικό μηχανισμό και δεύτερον για να κάνει τις επαφές της στον ευρωπαϊκό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, μέσα στο καλοκαίρι θα μπορεί να προωθήσει κάποια πράγματα, δίχως μεγάλες αντιδράσεις, καθώς η εντολή είναι νωπή. Θα δούμε βέβαια και τι θα γίνει με την επλίσκεψη της Τρόϊκα, ενώ από την άλλη πλευρά πρέπει λογικά να αναμένεται και κάποια πιο θετική στάση από την πλευρά των δανειστών, που ο Σαμαράς θα μπορεί να πλασάρει ως επιτεύγματα της κυβέρνησης. Στα υπέρ της νέας κυβέρνησης είναι και η αστάθεια που επικρατεί σε Αίγυπτο, Συρία και Λιβύη, γιατί κανείς στη Δύση δεν θα θέλει να δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες και στην Ελλάδα...

Ακόμη και αν δεν μπει στην κυβέρνηση ο Κουβέλης, πρέπει να αναμένεται ότι η ΔΗ.ΜΑΡ. θα δείξει κάποια ανοχή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το ίδιο από τον Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο Τσίπρας και χθες έδειξε ότι θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Έτσι έγινε τρανός και θέλει να παραμείνει, ενώ ταυτόχρονα φοβάται μήπως αρχίσει και χάνει. Στόχος του είναι να κρατήσει συσπειρωμένους και με «το όπλο παρά πόδα» τους οπαδούς του. Αν όμως η κυβέρνηση καταφέρει να μη φορτώσει με νέους φόρους τον κόσμο και κάνει κάποιες κινήσεις, όπως η προώθηση της πώλησης του Ελληνικού, δείξει δηλαδή ότι προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, ίσως τα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Πάντως, καλή διάθεση και πιο υπεύθυνη άσκηση αντιπολίτευσης από τον Τσίπρα, δεν πρέπει να περιμένει.



Άγγελος Στάγκος
[email protected]

Υ.Γ. Στο χθεσινό σχόλιο υπήρχαν δύο λάθη που απαιτούν διόρθωση. Το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώθηκε από 19% περίπου στις εκλογές της 6ης Μαϊου σε 6% στις προχθεσινές. Που σημαίνει ότι από τις 21 μονάδες που αύξησαν μαζί Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α τα ποσοστά τους, οι 13 προήλθαν από τα εκτός Βουλής κόμματα και οι υπόλοιπες 8 από τα εντός Βουλής, με όλες τις καραμπόλες που έγιναν. Επίσης, η ΔΗ.ΜΑΡ., όχι μόνο δεν έχασε μέρος της δύναμής της προχθές, αλλά και την αύξησε κατά 0,15% συγκριτικά με την 6η Μα¨ίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.