ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση, σεβαστείτε τον Ράπανο

01:48 - 22 Ιουν 2012
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν ήδη να ασκούν κριτική πριν καλά – καλά ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. Μερικοί πιστεύουν ότι για άλλη μία φορά επαληθεύτηκε το κλασσικό «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α άρχισε την εποικοδομητική αντιπολίτευσή του με δηλώσεις του εκπροσώπου του, πριν καν σχηματισθεί η κυβέρνηση, άλλοι που ανήκουν σε διάφορες συντεχνίες οι οποίες όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ψήφισαν ομαδόν τη Νέα Δημοκρατία άρχισαν από χθες να νοσταλγούν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και να μην ξεχνάμε και τους καλοθελητές από διάφορες πλευρές, που είτε διαφώνησαν με τη στάση του Βενιζέλου, είτε δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν έγιναν οι ίδιοι υπουργοί (εννοούμε και νεοδημοκράτες) και άρχισαν αμέσως την αποδόμηση.

Αυτά είναι ελληνικά πράγματα και όπως είναι γνωστό, πρώτα «βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούι». Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που ονειρευόμασταν, ή καλύτερα προσδοκούσαμε, αλλά η κριτική μπορεί να περιμένει μέχρι να ξεκινήσει το έργο της. Κανονικά πρέπει να ευχόμαστε να πετύχει γιατί αν δεν πετύχει θα μας πάρει όλους ο διάολος. Και πάντως, επειδή άρχισαν ήδη να λέγονται και να κυκλοφορούν διάφορες αθλιότητες, θα πρέπει να γίνει μία ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Ράπανο που ανέλαβε το πάρα πολύ ζόρικο πόστο του υπουργού Οικονομικών.

 

Ο Βασίλης Ράπανος ανήκει στην πολύ μικρή μειοψηφία των στελεχών που η συμπεριφορά του και ο τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την αξία του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Δημοκρατικός άνθρωπος μέχρι το μεδούλι, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις και στην καθημερινότητά του. Παλληκάρι που το λέει η καρδιά του, ήταν από τους λίγους έλληνες (παρά τα θρυλούμενα περί συνολικής αντίθεσης) που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα και γι' αυτό φυλακίστηκε. Άξιος επιστημονικά, πρόσφερε πάντα τον εαυτό του για την προκοπή της χώρας και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του από διάφορες θέσεις. Είναι σταθερός στην άποψή του ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Είναι άτομο ακέραιο, με πολιτικό αισθητήριο και δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Τελευταία ήταν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αλλά δεν είναι τραπεζίτης.

 

Ακούγεται ότι τον Β. Ράπανο τον επέλεξε ο Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και οι Βενιζέλος και Κουβέλης τον δέχτηκαν. Κανείς δεν έχει να του προσάψει οτιδήποτε και άλλωστε έχει συμμετάσχει σε όλη την προπέτεια της χώρας στην Ευρωζώνη. Δέχτηκε να μπει στην κυβέρνηση, παρ' όλο που είχε προβλήματά με την υγεία του, επειδή το θεώρησε καθήκον του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο Σαμαράς και οι άλλοι είχαν υποχρέωση να τον πλαισιώσουν και να τον στηρίξουν με μία καλύτερη ομάδα από αυτήν που τελικά τοποθέτησαν τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στα συναφή με την οικονομία υπουργεία. Δεν το έκαναν. Όμως είναι κατάπτυστος όποιος αμφισβητεί το ηθικό ανάστημα του Ράπανου και την αξιοσύνη του. Περί αυτού δεν σηκώνει κουβέντα.


Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 11:02 - 22 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.