ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καίγεται το σπίτι μας, αλλά κάποιοι επιμένουν σε εξεταστικές επιτροπές...

01:03 - 29 Νοε 2012
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ της έδωσε ανάσες και τώρα ελπίζει ότι θα κερδίσει και πόντους στο εσωτερικό μέτωπο.

Η προσπάθεια το Σαμαρά επικεντρώνεται στη διοχέτευση κάποιας ρευστότητας άμεσα στην αγορά μέσω της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, της αποπληρωμής εντόκων γραμματίων και ενός μέρους της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με την αυξημένη δόση των 34,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα μετά την επαναγορά ομολόγων μέσα στο Δεκέμβριο. Εφόσον βέβαια πετύχει η επαναγορά και δεν υπάρξει εμπλοκή, ούτε σε κάποιο κοινοβούλιο, ούτε με το ύψος των ομολόγων.

Στο μεταξύ όμως και ενώ είναι αλήθεια ότι τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση του Γιούρογκρουπ τις χαρακτηρίζει κάποια αμηχανία, παρ' όλο που είναι αρνητικές, η συνοχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί ίσως σήμερα στη Βουλή, με αφορμή της συζήτησης πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και στο πρώτο μνημόνιο τον Μάϊο του 2010.

Επανειλημμένα αυτή η στήλη έχει εκφράσει την αποδοκιμασία της για την φάμπρικα των εξεταστικών επιτροπών. Στο σύνολό τους δεν βγάζουν τίποτα και αποτελούν γήπεδο για λαϊκισμούς και καυγάδες που αφορούν το παρελθόν, ενώ η χώρα πρέπει να βλέπει και να γωνιά για το παρόν και το μέλλον της. Στόχος αυτής της εξεταστικής επιτροπής είναι να αποδοθούν ευθύνες κυρίως στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και αν και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΔΗ.ΜΑΡ. αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση, δεν αποκλείεται να δούμε βουλευτές της Ν.Δ. να κάνουν το αντίθετο, να ψηφίσουν «παρών» ή να λείπουν από την ψηφοφορία, αφού ο Σαμαράς είχε δεσμευθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν να καταθέσει παρόμοια εξεταστική επιτροπή. Δεν το θέλει τώρα γιατί η κυβέρνησή του στηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τα λόγια του τον κυνηγούν...

Αλλά για όποιον επιμένει, την μεγάλη ευθύνη που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, την έχει η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Αυτού που δεν βγάζει άχνα από τότε για να ξεχαστούν οι ευθύνες του, με τη βοήθεια μηχανισμών στα μήντια. Οι δείκτες και τα στοιχεία το αποδεικνύουν περίτρανα για όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει και μόλις προχθές ο Ολι Ρεν είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»: «Δεν ήταν δική μας επιλογή το στήσιμο του μηχανισμού στήριξης, αλλά αναγκαιότητα. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είχαν εκτροχιαστεί και η χώρα βρισκόταν σε ύφεση18 μήνες (από το 2008 δηλαδή, τότε που ο Αλογοσκούφης έλεγε ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη) πριν από την υπογραφή του μνημονίου. Με το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα εξασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ και απέφυγε μία άτακτη χρεοκοπία που θα ήταν καταστροφική.»

Προχθές επίσης, ο Βασ. Ράπανος, που ήταν η πρώτη επιλογή του Σαμαρά για υπουργός Οικονομικών, είπε στους «Νέους Φακέλους», όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Παπαχελά, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο, ακόμη και αν δεν έχανε χρόνο η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, «γιατί οι καταστροφές στην οικονομία ήταν πολύ μεγάλες». Είπαμε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εξεταστικές επιτροπές και εμμονή στο παρελθόν, αλλά να μη διαστρεβλώνουμε και την αλήθεια.

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.