ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόκληση με ορατούς στόχους

01:09 - 22 Ιαν 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η βόμβα που μπήκε στο Mall την περασμένη Κυριακή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Παρά την προειδοποίηση, αποδεικνύει ότι τρομοκρατικές ομάδες όχι μόνον είναι σε θέση, αλλά έχουν και την βούληση να προχωρήσοπυν σε ενέργειες που προκαλούν πολλά θύματα σε ανύποπτο και αθώο πληθυσμό, για να εκπληρώσουν τους στόχους τους, όπως ακριβώς κάνουν οι ακραίοι ισλαμιστές, αλλά και άλλοι, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουμε από το παρελθόν στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Η προειδοποίηση για τη βόμβα μπορεί να σημαίνει ότι δεν ήθελαν αυτή τη φορά να προκαλέσουν πολλά θύματα, αλλά αυτό δεν αφαιρούσε τον κίνδυνο, καθώς δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα ήταν πετυχημένη και πλήρης η εκκένωση του κόσμου από τον χώρο. Ουσιαστικά, η συκεκριμένη ήταν μία ενέργεια – πρόκληση που ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου με τη συντεταγμένη πολιτεία και το κράτος.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι συχνά οι οργανώσεις αυτής της μορφής αλλάζουν επωνυμία για να μπερδέψουν τις αρχές, αλλά οι άνθρωποι από πίσω είναι οί ίδιοι. Στο ερώτημα ποιοί ήταν ακριβώς οι στόχοι, το συμπέρασμα είναι ότι ήταν πολλαπλοί. Ο πρώτος στόχος ήταν, όπως προαναφέραμε, η πρόκληση προς το κράτος και το μήνυμα ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, αν, όταν και όποτε το θελήσουν. Ο δεύτερος ήταν να κάνουν γνωστή την ύπαρξή τους, μέσω της δημοσιότητας που θα έπαιρνε το γεγονός. Ο τρίτος στόχος ήταν ότι να δημιουργήσουν προβλήματα, φόβο, μέχρι και χάος, σε μία περίοδο που υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης.

Επισημαίνεται, σχετικά με τον τρίτο στόχο, ότι οι προβλέψεις ομιλούν περί θεαματικής ανόδου του τουρισμού φέτος και κατά τους δράστες αυτό πρέπει να ανακοπεί. Ήδη το Στέητ Ντηπάρτμεντ έβγαλε προειδοποίηση – ταξιδιωτική οδηγία και γενικά επιβαρύνεται το κλίμα για να ξαναγίνει η πολύπαθη Αθήνα τουριστικός προορισμός. Παράλληλα, είναι φανερό ότι για ένα διάτημα τουλάχιστον ο κόσμος θα αποφεύγει τα Malls, πράγμα που θα επιφέρει ζημιές. Και σα να μη φτάνει αυτό, παίρνουν φόρα και οι διάφοροι φαρσέρ –που μπορεί να μην είναι μόνο φαρσέρ – και με τηλεφωνήματα περί τοποθέτησης βόμβας σε χώρους δημιουργούν χάος.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να πορεύεται έτσι μία κοινωνία. Απαιτείται στοιχειώδης ομαλότητα και βεβαίως ένα αίσθημα ασφάλειας. Μετά από μερικούς μήνες σχετικά ήρεμους, το αίσθημα ασφάλειας απειλείται. Και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Με αυτή την έννοια, η η συντεγμένη πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβληθεί, ή θα καταρρεύσει.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.