ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήνεται σκηνικό πόλωσης

02:08 - 24 Ιαν 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Παρατραβάει και φτάνει σταδιακά στα άκρα η ένταση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι μεγάλη ένταση υπάρχει και στις σχέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει μία ποιοτική διαφορά, που αφορά το αντικείμενο.

Η ένταση ΝΔ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α αφορά ανομία και τρομοκρατία και είναι συγκρουσιακή, η ένταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α αφορά τη λίστα Λαγκάρντ και κατά κάποιο τρόπο είναι περισσότερο πολιτική. Ωστόσο, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗ.ΜΑΡ είναι σε μεγάλο βαθμό «όμηροι» του κλίματος πόλωσης που δημιουργείται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θαλπωρή που παρείχε επί χρόνια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους απανταχού «αντιεξουστές – μπαχαλάκηδες» τόσο στα πανεπιστήμια, όσο και στους δρόμους, στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία, λειτουργεί πλέον ανασχετικά. Το δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που προσπαθεί να δείξει με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι κόμμα της τυφλής ρήξης με τους «νοικοκυραίους», την έννομη τάξη, ή την Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις ΗΠΑ ο Αλ. Τσιπρας στέλνει μηνύματα υιοθέτησης της οικονομικής γραμμής της παροχής ρευστότητας που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, αντί της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη. Δηλαδή μία πολιτική που εφαρμόζει η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη, η οποία κάθε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ... επαναστατική στις απόψεις της περί οικονομίας.

Ομως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι εγκλωβισμένος στη ρητορική του και στη σύστασή του, καθώς υπάρχουν όλες αυτές οι συνιστώσες και τα ρεύματα που τον αποτελούν και η προσπάθεια αποστασιοποίησής του από ακραίες πρακτικές όχι μόνο δεν είναι εύκολη, αλλά προκαλεί συγκρύσεις, εντάσεις και αντιφάσεις μεσα στο ίδιο το κόμμα. Που θα κλιμακωθούν πλησιάζοντας προς την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία που είχε από νωρίς αντιληφθεί ότι το βασικό της όπλο απέναντι στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι να εμφανίζεται ότι αυτή υπερασπίζεται το νόμο, την τάξη και την ασφάλεια του πολίτη, διαπίστωσε ότι στην πράξη αυτή η πολιτική της προσφέρει πόντους και ταυτόχρονα αποτελεί τροχοπέδη για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οπότε δείχνει αποφασισμένη να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο, έστω και αν ορισμένες φορές στελέχη της κάνουν αστοχίες. Οπως η δήλωση του Δένδια ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α προσπαθεί να επιστρέψει στη νομιμότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των συριζαίων. Ή ακόμη και η εκμετάλλευση των δηλώσεων του απερίγραπτου βουλευτή Διαμαντόπουλου της Κοζάνης.

Αυτά γίνονται σε μία εποχή που η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια εξομάλυνσης, τα οποία είναι πρώϊμα και δεν ξέρουμε αν θα συνεχισθούν και ενώ λογικά οι εκλογές είναι μακρυά και όχι επιθυμητές από την κυβέρνηση, ίσως και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Που σημαίνει ότι η ένταση θα κλιμακώνεται και θα παίρνει διαστάσεις σε όλο το διάστημα μέχρι τις εκλογές και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνουν ανεξέλεγκτες. Και αυτό δεν το χρειαζόμαστε. Γιατί τότε θα σπεύσουν να ανακατευτούν οι χρυσαυγίτες και οι Ανεξέλληνες που συγκλίνουν μαζί τους. Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι προσοχή, μετριοπάθεια και όχι ακρότητες. Ή όχι;

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.